Teniski turnir će prvi put dobiti ime po tenisačici, i to po slavnoj Billie Jean King!

Jedno od najvećih imena u povijesti tenisa, ali i sporta, definitivno je Billie Jean King, a zbog toga će dobiti i novo priznanje. Kup federacija preimenovat će se u Kup Billie Jean King po teniskoj legendi i osnivačici Ženskog teniskog saveza (WTA).

Billie Jean je jedna od najvećih tenisačica svih vremena, a tijekom karijere je osvojila 39 Grand Slamova. Neke naslove osvojila je samostalno, a neke u parovima.


Pročitajte više: Nike dirljivom reklamom odbio prikazati sestre Williams kao suparnice!


Zagovornica ravnopravnosti spolova 1973. godine je pobijedila u “Borbi spolova” protiv Bobbyja Riggsa. Pobjedom na tom meču Billie je zauvijek promijenila način na koji se do tada gledalo na žene u sportu, ali i općenito.

Zagovornica ravnopravnosti će ujedno biti i prva žena po kojoj će veliko svjetsko timsko natjecanje dobiti ime. “To je vrlo uzbudljivo. Još uvijek nisam sigurna da je to istina”, rekla je King.

Kup Billie Jean King s 12 momčadi održat će se u Budimpešti, u travnju.

“Sjećam se prvog Kupa federacija 1963.”, ispričala je King. Volim povijest i sjećam se da sam rekla: ‘Moramo uspjeti ove godine, moramo osvojiti prvu, ona je povijesna’. A [moji suigrači] su bili poput, ‘U redu, u redu, dosta’. I pobijedili smo i bilo je zaista posebno. Kad danas vidim trofej Kupa federacija, pogledam prvi i razmišljam o nama. Sjećam se koliko sam bila uzbuđena.”

Kup federacija je glavno međunarodno ekipno natjecanje tenisačica, inačica muškog Davis kupa. Pokrenut je 1963. godine, a Sjedinjene Američke Države su najuspješnija momčad u povijesti osvojivši čak turnir 18 puta.

King je osvojila sedam turnira kao igračica i četiri kao kapetanica američke momčadi.


Pročitajte više: Kako je teniska legenda Billie Jean King ženama otvorila vrata svijeta


“Od igranja prvog Kupa federacija kao članica pobjedničkog američkog tima 1963. godine, osnivanja WTA i postajanja njenim prvim predsjednikom, do prve sportašice koja je nagrađena američkom predsjedničkom medaljom za slobodu, Billie Jean King nikada nije prestala otvarati nove prilike”, rekao je predsjednik ITF-a David Haggerty.

“Danas na taj popis dodaje još jedno “prvo”. Novo ime prikladno je za sve što je postigla i pružit će trajno nasljeđe koje će nadahnuti buduće generacije igrača i navijača.”

Foto: Flickr/Charles Bouril

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -