5 razloga zašto je poduzetništvo najbolja garancija uspjeha vašeg tinejdžera

Tinejdžeri. Ruku na srce, kada god netko spomene tu riječ, većina ljudi odmah pomisli na buntovnu mladež koja još nema nekog posebnog cilja u životu i koja uživa u svojim bezbrižnim godinama. No, mnogi tinejdžeri su zapravo i pravo leglo svježih ideja za koje odrasli često nemaju sluha.

Upravo su tinejdžerske godine najbolje godine u kojima vaše dijete može razviti potrebnu odlučnost za kasniji uspjeh u životu. Zar postoji bolji način da se to ostvari od poduzetništva?

Poduzetništvom do uspjeha

Sarah Hernholm, osnivačica WIT (Whatever It Takes) vjeruje da su tinejdžeri zapravo u najboljim godinama kada mogu naučiti kako da budu odlučni i uspješni, i to kroz poduzetništvo. Ona je napustila svoju poziciju učiteljice u srednjoj školi i cijeli svoj biznis zasnovala na toj ideji, a danas vodi organizaciju koja uči tinejdžere kako postati uspješan poduzetnik.

Zašto Sarah vjeruje u to? Novinar portala Inc., Leonard Kim, kaže kako Sarah misli da tinejdžeri kroz učenje o poduzetništvu imaju potencijal postati odlučni, uspješni ljudi. Isto tako vjeruje da ne biste trebali čekati da odrastu, nego ih već sada poticati na poduzetništvo. Evo i njezinih 5 razloga zašto.

1. Moraju naučiti kako se nositi s porazima

Ovo nam je svima poznata stvar. Možda ste to doživljavali i sami dok ste bili tinejdžer (ili mlađi) ili to možda radite sada s vlastitim djetetom. Većina djece ne zna prihvatiti poraz. Zašto? Iz jednostavnog razloga – roditelji rješavaju probleme umjesto njih – od zadaće do osobnih problema.

No što se onda događa, pogotovo što se edukacije tiče? Kada dijete napokon upiše fakultet, nema više roditelja koji će riješiti problem, niti će dosadašnji izgovori „upaliti“. Kada se to dogodi, onda dijete taj neuspjeh doživljava osobno, a ne kao određenu vrstu feedbacka, i tada mu samopouzdanje pada.

Poduzetništvo je odličan način da dijete nauči kako se nositi s porazima, negativnim kritikama i sl. Moraju naučiti da je i poraz dio uspjeha.

2. Moraju vidjeti vrijednost u preuzimanju rizika

Nitko ne voli riskirati. Apsolutno nitko. To je zajednička značajka ne samo tinejdžerima, već i odraslim ljudima. No, kako kaže stara poslovica, „tko ne riskira, ne profitira“.

Samo razmišljanje o preuzimanju rizika, odnosno o prednostima i nedostacima neke odluke, već nosi određene lekcije koje oni nikada neće dobiti ako samo „sjede i gledaju sa strane“. Poduzetništvo je jedan veliki rizik. Mnogi današnji poduzetnici često govore kako im je žao što nisu ranije preuzeli taj rizik i pokrenuli svoj biznis. I tinejdžeri moraju znati da nema sigurnog puta prema uspjehu i da se rizik ponekad isplati. Ali ako neće nikada riskirati, neće ni daleko doći.

3. Trebaju nekoga tko će poslušati njihove ideje

Prosječan dan u životu jednog tinejdžera sastoji se od toga da mu odrasli govore što smije, a što ne smije, ili što mora i što ne mora. Vjerojatno se i sami sjećate toga.

No, sigurno ste imali neke dobre ideje – od toga kako riješiti problem gladi u Africi do ideje za neki svoj biznis. Ta njihova mladost i svježa, mogli bismo reći nevina, perspektiva nepresušni je izvor originalnih ideja i rješenja na različite probleme. Poslušajte što vam vaš tinejdžer govori, dajte mu priliku i vjerujte, iznenadit će vas. Među svim tim idejama sigurno ima neku odličnu ideju za biznis.

4. Njihova buntovnička i anti-autoritetna narav je prednost

Upravo ona stvar zbog koje se većina odraslih svađa s tinejdžerima je ono što ih čini savršenim kandidatima za poduzetnike. Oni ne prate ustaljene norme i ne slijede pravila. Naprotiv, bore se protiv njih i imaju velike šanse čak i da promijene neke stvari s kojima odrasli često imaju problema, a ne čine ništa u vezi toga. Tinejdžeri ne odustaju – značajka koja im itekako može biti korisna u poduzetništvu.

5. Imaju manje prtljage

Sjećate se onog rizika? Tinejdžeri će, kada shvate vrijednost rizika, lakše preuzeti rizik nego odrasli, jer imaju manje prtljage. Što to točno znači? Oni se ne moraju brinuti o hipotekama, kreditima, štednji za fakultet svoje djece… ukratko, za sve one stvari koje su dio svakodnevnog života odraslih ljudi.

Upravo zbog toga, bit će skloniji razvijati svoje ideje bez takvih, uobičajenih strahova. Tinejdžeri, ako im se pruži prilika i pravo mentorstvo, mogu svojim razmišljanjima doprinijeti razvoju društva.

Ako ste poduzetnica, uključite svog tinejdžera u svoj posao. Ako niste, pružite mu priliku da „stvori“ nešto svoje. Potaknite ga da se uključi na razna ekonomska natjecanja u svojoj školi, upišite ga na tečajeve poduzetništva ili mu jednostavno pružite priliku da kod kuće „pokrene“ svoj biznis. Naravno, neće biti pravi, ali ideje i inovativnost, kao i odlučnost koju će razviti vođenjem „svog biznisa“, bit će itekako pravi.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više