10 odličnih stvari koje možete učiniti za trudnu kolegicu

Balansiranje između mirne trudnoće i posla na puno radno vrijeme može biti izazovno i najodvažnijim trudnicama. Srećom, postoje neke stvari – sitni znakovi pažnje – koje možete učiniti kako bi vaša trudna kolegica imala što manje stresa.

Trudnoća je izazovno razdoblje u životu svake žene. Za neke – one s rizičnom trudnoćom – još je zahtjevnije, i boravak na poslu često ne olakšava stvari. Evo nekoliko fenomenalnih stvari koje možete učiniti kako biste pružili podršku svojoj kolegici.

Zamijenite ih kada će im biti potrebno

Postoji šansa da će tijekom trudnoće vaša kolegica biti na poslu manje nego inače. Važno je shvatiti da, pogotovo u slučaju liječničkih pregleda, netko iz ureda mora nadoknaditi posao u vremenu kada je bila odsutna. Ono što možete učiniti je obavijestiti je kako ćete biti na raspolaganju kada će zbog obaveza morati izbivati iz ureda.


Pročitajte više: Trudnoća: 5 pitanja koja zanimaju svaku trudnicu!


Iznenadite ih grickalicama

Jedan od najboljih načina da se ublaži jutarnja mučnina je jesti male porcije obroka tijekom dana. Kako trudnoća napreduje, važno je da trudnice održavaju dovoljnu razinu energije za sebe i dijete. Donesite neke grickalice s vremena na vrijeme – vašoj će kolegici ovaj mali znak pažnje sigurno uljepšati dan!

Budite popustljiviji

Čak i ako vaša kolegica nikad prije nije kasnila na posao, postoji šansa da će se to promijeniti u trudnoći. Nitko ne može predvidjeti kako će se trudnoća razvijati ni kako će se buduća majka zbog nje osjećati pa pokušajte biti malo popustljiviji, pogotovo u situacijama koje nisu prioritetne.

Ne pretjerujte s intenzivnim mirisima

Trudnice imaju istančaniji njuh, zbog čega im određeni mirisi mogu biti preintenzivni i izazvati im neugodu. Budite svjesni mirisa koje koristite kada ste u uredu, bilo da je riječ o parfemima, osvježivačima zraka ili mirisima hrane i pokušajte ih smanjiti ako primijetite da vašoj kolegici smetaju.


Pročitajte više: Trudnoća i porodiljni dopust


Ne dodjeljujte im dodatne zadatke

Pogotovo ako oni nisu od najveće važnosti i ako postoji druga osoba koja bi ih mogla odraditi! Tijelo u trudnoći prolazi kroz mnogo promjena i najčešća posljedica tih promjena je umor. Ako se kolegica dobrovoljno javi za dodatne dužnosti, to je sasvim u redu, ali nemojte ih forsirati ili kriviti ako ne mogu nešto učiniti.

Imajte razumijevanja

Jeste li i sami bili trudni? Imate li iskustva s trudnoćom i radom? Iako je svaka trudnoća različita, vašoj bi kolegici možda pomoglo da čuje vašu priču i shvati da u vremenu koje je pred njom nije sama. Podijelite s njima ono što je vama pomagalo u tom periodu. Ponekad su razgovor i razumijevanje dovoljni kako bi nekome pomogli u izazovnim vremenima.

Pokažite entuzijazam

Trudnoća može biti nevjerojatno uzbudljivo iskustvo, ali je također puna stresa i briga. Usredotočite se na pozitivne aspekte trudnoće i pokažite kolegici da ste uzbuđeni zbog njezine bebe!

Poštujte njezine granice

Svaka žena ima drugačije “granice” kada je u pitanju razgovor o trudnoći i o tome žele li ili ne da je drugi dodiruju. Poštujte njezine odluke i ne postavljajte pitanja koja bi joj potencijalno mogla biti neugodna.

Organizirajte joj baby shower

Prije nego što se bacite u organizaciju baby showera, saznajte želi li ga ona uopće. Ako želi, pozovite one ljude koji žele podijeliti s njom radost i uzbuđenje zbog rođenja djeteta.


Pročitajte više: Ideje za poklone za djecu do 5 godina


Pomognite njezinoj zamjeni da se snađe

Ako na mjesto vaše suradnice dolazi netko drugi tko će preuzeti njezine dužnosti dok je na porodiljnom, pomognite toj osobi da se snađe i budite na raspolaganju za sva pitanja koja mogu imati. Vaša je kolegica sigurno ima više iskustva u tom poslu, ali nemojte je zatrpavati nepotrebnim porukama i omogućite joj da se odmori i usredotoči na obitelj.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -