Twigs – brend koji rješava male ženske probleme

U svom poslu imam prilike upoznati mnoge poduzetnike i brendove, ali najdraže priče su mi one proizašle iz neke jednostavne, svakodnevne potrebe. Priča o Twigsu jedna je takva priča. Dvije prijateljice, Melita Kramar i Tatjana Mihalić, pokrenule su liniju proizvoda koji ciljaju na onu istinsku žensku potrebu – osjećati se dobro u svojoj koži, a da uopće ne trebaš puno razmišljati. 

Melitina i Tatjanina priča započinje neobično. Obje su živjele i radile u inozemstvu, Tatjana kao tekstilni tehnolog u Kini, Melita kao modni dizajner u Italiji, a upoznale su se po povratku u Hrvatsku, u jednoj domaćoj tekstilnoj tvrtki gdje su se zaposlile i ubrzo jako zbližile. Kažu mi da im je nakon nekog vremena došlo do zasićenja i bile su željne promjene i samostalnosti. S obzirom da nemaju obiteljskih obaveza, odluka oko upuštanja u privatni biznis bila je znatno lakša. Dobro su iskoristile dugogodišnje iskustvo i kontakte za kompletni proces razvoja proizvoda i krenule.

Od ideje do brenda Twigs

Twigs u svojoj ponudi ima samoljepljive podizače za grudi i pokrivala za bradavice, koji rješavaju problem vidljivosti kod otvorenih leđa i ramena te neudobnosti i urezivanja grudnjaka. Tu je i samoljepljivi zaštitnik bedara, koji dozvoljava nesmetano cjelodnevno kretanje prilikom nošenje haljina i suknji na gole noge. Kod ovog je brenda ideja nastala iz vlastite potrebe i potrage za rješenjem. Melita kaže da je zapravo cjelokupni asortiman zamišljen kao rekvizit za vlastitu garderobu, kako bi dozvolio ženama veću mogućnost izbora modela, krojeva i modnih trendova. Priznajte, koliko puta ste htjele kupiti neku haljinu, ali vidjet će vam se grudnjak, bradavice, neće to lijepo stajati…?

 

Twigs_Tina

„Kod proizvodnje odjeće proizvođač se može koncentrirati na nosivost kroja ili tkaninu, ali nije nužno uvijek problem u odjeći. Ponekad jednostavno nismo zadovoljni vlastitim izgledom ili građom tijela pa odustajemo od određenih odjevnih predmeta“, dodaje Melita.

S obzirom da Melita i Tatjana proizvode artikle za žene, upravo njima su se obratile u inicijalnom istraživanju. Putem online ankete i osobno ispitale su preko 500 žena te testirale slične i zamjenske proizvode na manjim testnim grupama, čiji zadatak je bio ocjeniti proizvod u određenim terminima kroz razdoblje od 7 dana (tzv. patch test). Manji broj ispitanica javio se sam jer su čule za proizvode i željele ih isprobati, a anketiranjem je ustanovljeno da 30% žena pati od iritacije unutarnje strane bedra (broj je i veći, varira ovisno o trudnoći, aktivnostima i sl.) te da čak 70% žena koje pate od iritacije izbjegava nošenje haljina i suknji.

 

„Žene su osjetljive na vlastiti izgled i ovoj problematici treba pristupiti diskretno. Učestali su nam zato Facebook upiti putem privatnih poruka, što je i razumljivo. Kod samoljepljivih podizača za grudi najučestalija je skeptičnost jer žene godinama nose grudnjake koji podižu od dolje prema gore pa ne začuđuje skeptičnost na lagane pamučne „naljepnice“ koje se ljepe iznad bradavica.“

 

U startu su pripremile više grubih varijanti uzorka te u prosjeku odabrale 2-3 varijante koje su se ponudile ispitanicama, a potom su proizvode doradile kako bi se prilagodio samoj proizvodnji i ciljanoj cijeni. Paralelno je trajala i potraga za adekvatnim uzorkom kvalitete sirovine i materijala koje su nabavile u Kini (sajmovi  i dobavljači) te Engleskoj i SAD-u.

 Taj veliki skok zvan „proizvodnja“

Pokretanje proizvodnje inicijalno zahtjeva veće financijsko ulaganje i možda upravo zato pregršt dobrih ideja ostane tek u toj idejnoj fazi. Cure su u pokretanje svog biznisa uložile vlastita sredstva, pomogla im je i najuža obitelj, a dobile su i poticaj za samozapošljavanje u iznosu od 35,000.00 kn prilikom osnivanja tvrtke. S obzirom da su s razvojem tvrtke krenule dok su još bile zaposlene, taj dio troškova pokriven je od tadašnjih mjesečnih primanja. „Recimo da je u početku sve djelovalo kao skuplji hobi. Definitivno bih svakome savjetovala da što duže vodi paralelno oba posla kako bi im mjesečni prihod bio osiguran. Ove godine smo predale i projektni prijedlog za poticaje od strane MINPO-a, što bi nam uvelike olakšalo daljnji rad“, kaže Tatjana.

Iako u startu nisu imale većih komplikacija, zahtjevnom im se pokazala potraga za adekvatnim dobavljačem koji će zadovoljiti tražene uvjete i upustiti se u razvoj kompletno novog asortimana. To je bilo teško iz razloga što su razvijale proizvod koji dotad nije postojao na tržištu (samoljepljivi zaštitnik bedra), a u proizvodnji koristi materijale koji zahtijevaju određena testiranja i standarde. I jedna institucija im je poremetila planove te potrebnu potvrdu izdala tek nakon nekoliko mjeseci, umjesto nakon 15-ak dana. Zato su proizvodi ušli u prodaju na kraju ljeta umjesto u optimalnom sezonskom terminu, no to ih je, kako kažu, naučilo strpljenju. „Vjerujem da bi bilo teže da smo imale manje iskustva. Dio regulativa smo poznavale od prije, a ono što nismo poznavali su kolege koje smo mogle tražiti savjet. Zahvalne smo na krugu prijatelja i kolega koji su stalna podrška te i dalje trpe naše konstantne upite i zamolbe“, priznaje Melita.

Dizajn svih proizvoda kreće u Hrvatskoj, za sve krojne varijante, prijedloge tkanina i uklapanja, pripremu dizajna i kvalitetu pakiranja zadužene su naše protagonistice. Proizvodnja im se nalazi u Kini, u blizini Shanghaia, i specijalizirana je za izradu medicinskih pomagala, tuba, flastera itd. Kontrolu kvalitete robe, isporuka i razvoja uzoraka u tvornici cure odrađuju samostalno na licu mjesta: „Proizvodnja zahtjeva sterilizirani prostor zbog sastojaka koji se nanose na materijale i tu su pravila vrlo stroga. Tvornica treba proći evaluaciju te redovno održavanje europskih standarda potrebnih za ovakav tip proizvodnje. S dobavljačem je prije samog početka suradnje potpisan ugovor o povjerljivosti te ekskluzivni ugovor o suradnji“, kaže Tatjana.

Obje moje sugovornice rade od kuće i svaka ima svoja zaduženja. Melita je zadužena za dizajn, promociju i prodaju, a Tatjana za proizvodnju i financijski dio, no u suštini su obje uključene u sve, pogotovo prilikom razvoja proizvoda gdje se poklapaju i isprepliću dizajn, nabava i proizvodnja. „Vremena za sebe uvijek se nađe, ali s obzirom da sve što možemo odrađujemo samostalno, učestale su i hitne situacije gdje rad noću i vikendom nije neuobičajen. Moram priznati da, s obzirom da je u tvrtku uloženo sve što se uložiti moglo financijski, radom i vremenom, balans između privatnog i poslovnog je definitivno oslabio“, kaže Tatjana.

 Gdje su sada i kamo idu

Twigs proizvodi u prodaji su od kolovoza prošle godine isključivo u dm-u i Bipi na području Hrvatske. Melita mi kaže da odabir navednih lanaca nije bio nimalo slučajan, već da je postojala jasna poveznica na temelju tipologije kupaca, cjenovnog ranga i same vrste komunikacije navedenih tvrtki: „Isto tako željeli smo pronaći stabilne veleprodajne kupce s korektnim uvjetima i redovnim plaćanjem isporučene robe, što smo definitivno i pronašli“.

Iako priznaju da još uvijek nisu dosegle optimalne količine u prodaji jer ih tržište dovoljno ne poznaje, cure u planu imaju daljnje širenje asortimana kroz razvoj inovativnih proizvoda, a na tržište im uskoro izlazi i novi kozmetički proizvod – gel protiv trljanja kože. Riječ je o alternativi postojećem samoljepljivom zaštitniku bedra, pogodnoj za svakodnevnu upotrebu. Gel proizvodi u Hrvatskoj, a ostvaren je u suradnji s domaćom tvrtkom Magdis d.o.o., poznatoj po paleti proizvoda Biobaza.

Novih ideja im ne nedostaje no njihov razvoj zahtjeva nešto veće vremenske, ljudske i financijske resurse od dosadašnjih artikala. Tatjana i Melita zasad rade na promociji, širenju tržišta i planiraju izvoz, a mi im želimo puno sreće u proizvodnji novih proizvoda koji će nam olakšati život.

Foto: Twigs press

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više