Harvardska studija o umirovljenju pokazala neočekivane rezultate!

Mnogi umirovljenici i oni kojima se umirovljenje bliži često se s prestankom radnog odnosa nađu na prekretnici, tvrdi Teresa Amabile, profesorica Poslovne škole Harvard. Ona je s nekolicinom kolega provela istraživanje na 120 sudionika kako bi ispitali njihove stavove o umirovljenju i onome što im je pomoglo prilagoditi se toj tranziciji.

Povezano:

Metoda korištena u istraživanju bila je dubinski intervju, a ispitanici su bili umirovljenici i oni koji će to tek postati. Neki su imali preko 55 godina i nisu još ni razmišljali o umirovljenju, neki su to planirali u roku od godine dana, a jedan je dio taj prijelaz već napravio. Tijekom razdoblja od pet godina, Teresin je tim posebno pratio tranzicijsko razdoblje dvanaestorice radnika, koji su priznali da odlazak u mirovinu nije bio onakav kakvog su očekivali.

Kako učiniti umirovljenje lakšim?

Ono što mnogi nisu napravili, a Amabile smatra da je ključno, je kreiranje dnevnog rasporeda. “Razmislite o tome kako ćete provoditi dane, tjedne i mjesece”, dodaje. Mnogi se netom nakon umirovljenja osjećaju kao da su na godišnjem odmoru, ali ta faza brzo prođe i onda je zamjene dosada i bespomoćnost.

Istraživanjem su identificirane četiri faze umirovljenja: odluka o umirovljenju, prestanak rada, izgradnja nove životne strukture i konsolidacija te struktura. Nakon donošenja početne odluke, kaže Amabile, odvajanje od posla može biti teško. Iako neki ispitanici nisu imali problema s ostavljanjem svog posla iza sebe, većina ih se borila, pogotovo oni koji su se snažno poistovjetili sa svojim zanimanjima.

Nadalje, iako je većina umirovljenika kao omiljeni dio navela činjenicu da se ne moraju buditi kako bi krenuli na posao, oni su također rekli da nedostatak rutine brzo postaje dosadan.

Novi stil života zahtjeva i nove rutine

Kako bi se lakše prilagodili novim uvjetima, mnogi su umirovljenici pronašli nove hobije i rutine kojima su poboljšali kvalitetu svojih života.

Jedan od sudionika bio je inženjer koji je jako volio svoj posao. Nakon umirovljenja, javio se lokalnom građevinskom odboru kako bi volontirao na projektu za novu srednju školu koja se trebala graditi. “Pronalazak načina da ostanu angažirani i nakon prestanka radnog odnosa, omogućuje umirovljenicima da održe važne dijelove dotadašnjeg radnog identiteta”, kaže Amabile.

Rad ima ogromnu ulogu u načinu na koji ljudi doživljavaju sami sebe i vlastitu svrhu. Umirovljenje, dakle, otkriva Amabile, zahtijeva pronalaženje načina da svoj radni identitet uvedete u svoj umirovljeni život. Ključ uspješnog prijelaza leži u kreiranju novih rutina i hobija kojima će popuniti svoj dan koji bi inače provodili u uredu. Slažete li se vi s rezultatima ovog istraživanja?

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -