Uskrsna košarica – evo koliko će novca trebati izdvojiti ove godine

Iako je inflacija u ožujku oslabjela i to četvrti mjesec za redom, hrana i dalje poskupljuje, vidljivo je to u novim podacima Državnog zavoda za statistiku. Promatrano prema glavnim komponentama indeksa hrana, piće i duhan su u odnosu na lanjski ožujak poskupjeli za 15,3 posto, piše Poslovni dnevnik. No čini se da uskrsna košarica neće patiti.


Pročitajte više: Jednostavan recept za sočnu i ukusnu kuhanu šunku za Uskrs


Uskrsna košarica ‘teška’ i do 130 eura

Inflatorni pritisci na kućni budžet nisu se negativno odrazili na blagdansku trpezu. Naime, četiri od pet hrvatskih kućanstava planira napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak ove godine, pokazalo je već tradicionalno istraživanje koje je proveo Ja trgovac u suradnji s agencijom Hendal. Ove godine čak je postotak nešto veći no lani.

Ove godine na stolovima diljem Hrvatske za Uskrs će prednjačiti kuhana jaja (97% udjela), mladi luk (84% kućanstava), kuhana šunka (84%). Ove godine najveći dio kućanstava, njih ukupno 20 posto, planira potrošiti od 50 do 70 eura. Tek nešto manjih 18 posto potrošit će, ako sve bude po planu, od 30 do 40 eura. Ove godine, u odnosu na lani, manji broj građana planira na uskrsnu košaricu ostaviti i preko 130 eura.


Pročitajte više: Čestitke za Uskrs za obitelj i prijatelje, ali i poslovne partnere


Cijena jaja u velikom skoku

Iako su za mnoge namirnice cijene skočile, jaja su postala posebna namirnica jer su njihove cijene skočile najviše, prenosi PD.

Prošle su godine najviše poskupjeli mliječni proizvodi, meso, jaja, kruh. Upravo to vidljivo je iz podataka Eurostata. Hrana je u Hrvatskoj poskupjela 19,7 posto, dok je europski prosjek 18,2 posto. Najviše je poskupio kruh, i to za 32 posto, a mlijeko, jaja i sir za gotovo 30, piše HRT.

Što to znači za građane i koliko će potrošiti na osnovne namirnice iz uskrsne košarice?

Ako se, primjerice, odluče na kupovinu u Konzumu (a istraživanje magazina Ja trgovac pokazuje da 60 posto građana planira uskrsni shopping obaviti u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima), evo koje će ih cijene tamo dočekati.

Deset eura izdvojit će za uskrsnu šunku, od 2 do 3.40 eura za 10 jaja, a 80 centi za jednu vezicu mladog luka. Među popularnim namirnicama je i rotkvica čiji kilogram košta gotovo 4,40 eura.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -