Veganiječanj-svjež mindset koji je prigrlila i Beyonce

Početkom godine obično se osjećamo loše, nezadovoljni smo tijelom nakon uživanja u božićnim kolačima i novogodišnjem odojku. Htjeli bismo promijeniti navike jela, no ubrzan životni tempo i posao uvijek nas vraćaju starim navikama. Siječanj je idealno vrijeme da se izvučete iz kolotečine i okušate se u nečem drugačijem. Takozvani Veganuary challenge izaziva vas da cijeli mjesec siječanj jedete veganski.

Veganstvo

Veganska prehrana poznata je kao isključiva. Bez mesa, bez mliječnih proizvoda, ribe, jaja i ostalih životinjskih proizvoda ili namirnica. No, ona uključuje odista širok izbor hrane koja je dopuštena. Uz predvidljivo voće i povrće, tu su često orašasti plodovi, zamjene mlijeku i mliječnim proizvodima na biljnoj bazi, hrana bogata holinom, kao i mesni zamjenici poput tofua i sejtana.

Osim što je ekološki i etički prihvatljiva, veganska je kuhinja puna benefita. Proizvodi koji nisu kemijski obrađeni ni prerađeni nisu toliko štetni za organizam. Puni su nutrijenata i hrane tijelo.


Pročitajte više: Morate isprobati ove zdrave i ukusne veganske burgere!


Veganski izazov kao potencijalan stil života

Nikad niste pokušali s veganskom prehranom jer mislite da su namirnice skupe i teško se dobavljaju, no to nije istina. Ponuda se svakodnevno povećava, a postoje i online popisi poput ovog koji nudi listu veganskih namirnica.

Znanstveno je dokazano kako vegani imaju niži rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Rjeđe obolijevaju od karcinoma i žive dulje. Uz njihovu specifičnu prehranu, vegani često vode generalno zdraviji život, tj. ne puše, ne konzumiraju alkohol, fizički su aktivniji i slično. Ovo zvuči kao novogodišnje odluke, zar ne? Prestanak pušenja, zdraviji život, treniranje, smanjenje konzumacije alkohola…

Veganska je prehrana zdravija verzija gubitka kilograma.


Pročitajte više: Veganski obroci inspirirani popularnim jelima


Preko siječnja do kraja života

Vegani izazivaju da se okušate u ovom tipu prehrane u nadi da ćete vidjeti kako je plant-based prehrana prepuna benefita za vas i vaše tijelo. Cilj izazova koji neprofitna organizacija Veganuary svakog siječnja ostvaruje je promocija zdravlja, zaštita okoliša i širenje svijesti o životinjskim farmama, kao i poticanje veganskih proizvođača i ugostitelja.

Sličnu dijetu slijedila je i Beyonce, popularna pjevačica, koja je 22 dana uz trening jela isključivo veganski, a svoj je proces i dokumentirala.

Izvor slike: Pexels Taryn Elliott

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -