Vesna Lukić se jedinstvenim obilascima ističe u dubrovačkoj ponudi

Vesna Lukić je rođena Dubrovčanka, koja je cijeli život provela u rodnom gradu. Tamo je diplomirala turizam na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu. U Vesninoj obitelji oduvijek su djelovali turistički radnici, pa joj je tako njezina teta koja je bila turistički vodič zapravo bila prva i najranija inspiracija da i ona krene istim putem. Uz fakultet se posvetila i učenju jezika koji su joj oduvijek išli od ruke.

Još kao studentica je u Španjolskoj završila tečaj španjolskog za strance, a na apsolventskoj godini počela je raditi kao turistička pratiteljica. Sve to bili su dobri temelji za posao kojim se danas bavi. Ipak, prvo je nekoliko godina provela radeći za druge u različitim turističkim agencijama. Tek onda je na red došao njezin san o vlastitoj agenciji koja će udovoljiti individualnim željama gostiju.

Želja za neposrednim radom s ljudima jača od dobro plaćenih uredskih poslova

Ispočetka je vodila francuske i španjolske ture po Hrvatskoj, a zatim je, odmah nakon diplome, dobila uredski posao u jednoj poznatoj turističkoj agenciji. „Tada su mi svi govorili da je to super i da moram prihvatiti posao, stoga sam vodički dio na neko vrijeme stavila na čekanje“, priča nam Vesna. Nakon nešto više od dvije godine, Vesni se ispunila želja da se prebaci u odjel koji se bavi brodovima na kružnim putovanjima.

„Međutim, nakon osam godina rada s kruzerima i tri agencije, koliko god sam voljela taj posao, to više nije bio to. Tada se dogodio presudni trenutak u kojem sam shvatila da mi ipak najviše nedostaju posao vodiča i veći izazovi.“

Napustila je stalni posao i s mužem 2015. godine otvorila firmu Unique Collection. „Prvo smo kupili jedan autobus, 2017. i drugi, a 2016. smo pauzirali jer nam se rodilo treće dijete.“

Već 2007. godine položila je tečaj za lokalnog vodiča u Dubrovniku za turiste koji govore engleski, španjolski ili francuski jezik. „Zbog toga sam hrabro krenula u poduzetničke vode jer sam znala da, čak i ako agencija ne krene u smjeru u kojem smo željeli, ja uvijek mogu raditi kao vodič.“

Sve ture skrojene po mjeri gostiju iz cijeloga svijeta

U Vesninoj agenciji nema zadanih itinerera, sve je „custom made“, dakle, organizirano prema željama turista, a grupe su manje i prisnije.  Na stranicama Unique Collectiona nećete pronaći unaprijed organizirane izlete i putovanja koje imaju sve druge agencije u Dubrovniku, već se izlazi u susret gostima i tome što žele, kako žele i na koliko dana, što sasvim sigurno ne mogu birati kada idu na grupno organizirane ture. U tome je i posebnost agencije Unique Collection, zbog koje se ističe među nebrojenim drugim dubrovačkim agencijama.

Na molbu da nam izdvoji najzanimljivije iz ponude njezine agencije, Vesna nije mnogo dvojila.

„Ja sam velika ljubiteljica interaktivnih muzeja, koji se nazivaju „dungeons“ (tamnice). Oni na pomalo zastrašujuć način prikazuju povijest nekog grada ili države. S obzirom da u dubrovačkoj povijesti nemamo takvih detalja, ja sam krenula s kostimiranim pregledima grada. Krećemo u kasnijim popodnevnim satima i idemo na Boninovo, dio grada gdje su četiri groblja. U sumrak krećemo s groblja i idemo puteljcima koji su nepoznati turistima, pričam o legendama, o kugi koja je uništavala Dubrovnik i sličnim stvarima.“

Naravno, tu su i Game of Thrones ture koje, priča nam Vesna, uzimaju velik dio kolača u Dubrovniku.

„Ja sam ovom turom spojila hobi i posao. Dolazi mnogo obožavatelja iz svih krajeva svijeta, samo kako bi posjetili mjesta na kojima su se snimale scene iz Igre prijestolja. Zbog navale turista, neki donedavno zapostavljeni dijelovi Dubrovnika, poput tvrđave Lovrijenac, postali su vrlo zanimljivi posjetiteljima.“

To su grupe do 6 ljudi, stoga se tijekom Vesninih tura  svi osjećaju kao da su dio dobro poznate ekipe koja voli isti film i priča o njemu. Vođenju ne pristupa kao poslu, već kao izvrsnoj zabavi, a to turisti prepoznaju i cijene. Naravno, gotovo na svakodnevnoj bazi događaju joj se različite anegdote koje rado prepričava.  „Jednom sam na ovoj turi imala gosta iz Perua. Imao je 84 godine i ja sam turu vodila pristojno, književno i po pravilima, sve dok me nije pitao da mu pokažem gdje je bio Walk of Shame. Mogu vam ispričati još mnogo takvih smiješnih situacija“, govori Vesna.

Treća tura koju turisti naprosto obožavaju je i filmska Winnetou tura koja počinje iz Zadra. Zatim se posjećuju Plitvice, Krka i Paklenica. „Dok su za Game of Thrones ture zainteresirani apsolutno svi, za praćenje puteva Winnetoua najviše su zainteresirani Nijemci“, objašnjava naša sugovornica.

Kvaliteta ponude prepoznaje se po stvarnim recenzijama gostiju

Kada govori o turističkoj ponudi u Dubrovniku, Vesna kaže kako je njezin grad „krcat turističkim agencijama i brojnim ponudama“, ali da unatoč tome ima mjesta za sve. Tome je tako zato što cijene i profil gostiju znatno variraju od agencije do agencije. Svatko može pronaći idealnu ponudu za sebe i proći vrlo jeftino. No, u tome je, smatra Vesna, često problem. Agencije s jeftinom ponudom nude uslugu u skladu s cijenom.

Njezina ponuda svakako nije najjeftinija, ali je tretman koji njezini turisti dobiju iznad prosjeka, prvenstveno zato što im se maksimalno posvećuje i što je dostupna u svako doba dana i noći te zato što ne radi s velikim grupama kojima ne može pristupati na prijateljski način.

Na pitanje kako onda prepoznati kvalitetnu ponudu, Vesna kaže da bi bilo dobro da se prije puta u Dubrovnik detaljnije informiramo putem interneta jer nam društvene mreže i stvarne recenzije gostiju koje na njima možemo pročitati uvelike olakšavaju izbor. Dodaje i kako ona često radi po preporuci zadovoljnih gostiju koji svojim prijateljima i članovima obitelji koji dolaze u Dubrovnik pričaju o njezinim turama.

Pobjegla iz rodilišta da izda fakture

turističke rute po Dubrovniku

Ono što Vesni i njezinom suprugu predstavlja najveći izazov u svakodnevnom radu na terenu jest usklađivanje privatnog i poslovnog, što je prilično teško kada imate troje male djece. No, nakon brojnih proživljenih anegdota, danas ih se sjeća sa osmijehom na licu. Jedna koje će se sjećati cijeloga života bila rođenje trećeg djeteta u najnezgodnijem mogućem trenutku – na početku turističke sezone.

„Rođenje trećeg djeteta bio je poseban izazov za nas. Naime, rodila sam na samom početku sezone, 31. svibnja, što je zadnji dan za fakturiranje.  S obzirom da mi je bolnica bila blizu kuće, ja sam 30.5. pobjegla  na nekoliko sati kako bih mogla srediti fakture i „zatvoriti“ svibanj“, priča nam kroz smijeh.

Bilo je toga još. Primjerice, jednom je prilikom njezin muž na poslu slomio nogu, a tada još nisu bili pronašli tetu čuvalicu za djecu, tako da je petomjesečnog sinčića povela sa sobom i uspješno odradila Game Of Thrones turu. „Bilo je svakakvih situacija. Ležala sam s djetetom u bolnici i nosila laptop kako bih mogla raditi… Krv, znoj i suze je možda najbolji opis što smo sve prolazili, ali danas je znatno lakše s obzirom da nam je i najmlađi sin krenuo u vrtić“, objašnjava.

Na pitanje kako izgleda njezin privatni život u sezoni, Vesna odgovara:  „Mog privatnog života u sezoni nema!“ Tada je sve podređeno poslu, a s obzirom da se i njezini prijatelji bave istim ili sličnim zanimanjima, savršeno se razumiju. Dodaje i kako ponekad ode sa suprugom na ručak uz dogovor da neće pričati o poslu, ali se nakon svega par minuta uhvate kako pričaju upravo o tome.

Iako kaže da ju je poduzetništvo u mnogočemu iznenadilo i da nije nije znala u što se upušta kada je dala otkaz i pokrenula privatani biznis, nije joj žao što je izabrala teži put.

„Danas radim puno više nego kada sam radila za plaću, ali zadovoljstvo koje osjećam na kraju dana i mogućnost da raspolažem vlastitim vremenom kako ja želim ne može se mjeriti ni sa čim“, rekla nam je Vesna za kraj.

Foto: privatna arhiva Vesne Lukić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -