Vrijeme za sebe uz posao i obitelj: stvarna mogućnost ili mit?

Majčinstvo je uz karijeru za mnoge žene ostvarenje snova i ispunjenje još onih dječjih želja kada su naučile da mogu biti i jedno i drugo, predane majke i uspješne poslovne žene. Brojne žene zaista uspijevaju u tome pa osim što imaju divne obitelji, imaju i karijeru na kojoj bi im mnogi pozavidjeli.

Međutim, zahtjevan posao i sve potrebe koje djeca imaju, posebno ona mlađe dobi, ponekad uzimaju svoj danak pa nerijetko zanemare sebe i svoje potrebe stavljajući obitelj i posao na prvo mjesto. Pshiolozi često napominju kako je za osobni razvoj i vlastito ispunjenje nužno pronaći vrijeme za sebe u svakome danu, no ne možemo se oteti pitanju je li za žene “vrijeme za sebe” uz posao i obitelj stvarna mogućnost ili mit.

Pet sati tjedno provedenih sa samim sobom navodno utječe na naš razvoj

Michalel Simmons, suosnivač start-up tvrtke Empact, primijetio je koliko je važno ne samo za osobni razvoj, nego za razvoj tvrtke, pronaći vrijeme za sebe u kojem ćemo učiti nove vještine, promišljati o sebi i svojim postupcima ili pak spremati nove ideje. Uočio je da to vrijeme uvelike utječe na daljni razvoj uspješnosti pojedinih velikih poduzetnika poput Billa Gatesa i Marka Zuckerberga. Konkretno, riječ je o pravilu o pet sati tjedno provedenih sa samim sobom, bez vanjskih distrakcija, tijekom kojih smo usmjereni isključivo na sebe i svoj razvoj. Simmons ističe tri područja našeg djelovanja koja će, prema njemu, značajno utjecati na naš napredak, a riječ je o čitanju, promišljanju o vlastitim postupcima te eksperminetiranju s novim idejama.

Čitanje smatra jednom od najvažnijih radnji, koja je ujedno i zajednička svim uspješnim ljudima. Bilo da je riječ o čitanju knjige ili časopisa, čitanje ima velik učinak na razvoj našeg mozga, ne samo u sadašnjosti, nego je ujedno i zalog za budućnost. Riječ je o zahtjevnom misanom procesu koji razvija naše stanice daleko efikasnije nego, primjerice, gledanje filmova ili slušanje glazbe jer istodobno uključuje više aktivnosti kao što su prepoznavanje slova i riječi, povezivanje riječi i sintagmi u rečenice, rečenica u smislen tekst te istodobnu preradu informacija i razumijevanje onoga što smo pročitali.

Mogu li žene i muškarci izdvojiti istu količinu “vremena za sebe”?

Međutim, svi primjeri koje Simmons iznosi odnose se na uspješne poslovne muškarce koji čak i danas, u 21. stoljeću, daleko lakše pronalaze vrijeme za sebe. Rijetko će kada oni nakon dolaska s posla krenuti u veliko čišćenje kuće ili pak kuhanje večere i pripremu sutrašnjeg ručka za cijelu obitelj. Oni će se lakše opustiti uz gledanje televizije ili druženje s prijateljima pa čak i naći mirnu oiazu u kojoj mogu čitati, bilo da je riječ o najnovijim književnim djelima ili pak sportskom časopisu. No može li zaposlena žena i majka tako lako izdvojiti čak sat vremena dnevno za čitanje, kao što preporuča Simmons?

Ivana Matić, poduzetnica i osnivačica portala Women in Adria te majka troje djece, ovu ideju smatra teško izvedivom.

“Čitanje knjiga mi je luksuz. Redovito ih kupujem i počnem čitati, no to onda traje godinama. Već godinu dana čitam nekoliko knjiga. Pokušavam čitati kad odvedem jedno dijete na neku aktivnost, a nijedno drugo nije sa mnom, no to je uistinu rijetko. Mislim da se tu poduzetnice i korporativne žene ne razlikuju puno. Dok poduzetnice imaju veću fleksibilnost rascjepkati dan, korporativnim ženama ostaje samo večer, mislim da se jedne i druge samo srušimo od umora na večer:-)  “, kaže Ivana Matić.

Osim što čitanje stavlja na prvo mjesto preduvjeta uspješnog razvoja, Simmons ističe i vrijeme razmišljanja o vlastitim poslovnim postupcima, ali i životu uopće. Refleksija na vlastite postupke, greške i uspjehe ono su što, prema njemu, može značajno doprinijeti našem daljnjem uspjehu. To se ujedno isprepleće i s eksperimentiranjem, koje Simmons također ističe kao vrlo važnu komponentu osobnog razvoja i razvoja tvrtke. On svoje tvrdnje potkrepljuje opet muškim primjerima, posebno Markom Zuckerbergom  iza kojeg, kao što znamo,  stoje brojni suradnici, asistenti, dadlija za njegovu kćer i slično.

Iako je bez plejade asistenata to ipak teže izvedivo, Marija Mažar, poduzetnica koja stoji iza uspješne PR agencije Alura i vrlo čitanog bloga Stilueta.net, smatra da se može uspjeti izvući ono najbolje iz svakog dana, iako ipak ne u tolikoj mjeri u kojoj to iznosi Simmons.

“Put majčinstva i put poduzetništva u mom su se slučaju isprepleli u kratkom vremenskom periodu. To  me naučilo da brzo reagiram, učim, osluškujem, trudim se i radim. Kako na sebi, tako i na svojoj karijeri. Ipak, uz dvoje male djece rad na sebi znači rad na usvajanju novih vještina i znanja uz sve poslovne obaveze pa imam vrlo malo vremena da se, recimo to tako, isključim od poslovnih i privatnih obaveza te posvetim sebi uz neku dobru knjigu, film ili uz neki hobi koji bi mi koristio. Ne mogu u bilo kojem dijelu dana razvijati svoje nove ideje, no kada djeca  odu na počinak, tada kreće moje najkreativnije i najinspirativnije vrijeme za osmišljavanje novih projekata i priprema za naredni dan kako bi novi članci na Stilueti i društvenim mrežama spremni dočekali svjetlo dana”, govori nam Marija.

Male stvari čine kvalitetno vrijeme

Slično iskustvo imala je Melanie Snelec, majka i poduzetnica koja je tijekom trudnoće pokrenula Fair Services, tvrtku koja se bavi zastupništvom. Primijetila je kako su joj se nakon dolaska djeteta prioriteti drastično promijenili pa vrijeme za sebe danas teže pronalazi, ali uživa u svakoj minuti onoga što je čini sretnom, a to su obitelj i uspješan posao, pa i pokoji trenutak za sebe u večernjim satima.

“Zaista sam se zapitala kada sam posljednji put imala vremena samo za sebe. Dakako, kada nisam bila zasposlena majka, nego zaposlena žena, bilo mi je mnogo lakše uskladiti sve obaveze i pronaći dovoljno vremena za sebe. Otkada sam postala poduzetnica, moje ‘vrijeme za sebe’ je zapostavljenije i jednostavno ga više nema toliko kao prije, no mogu reći da uz pomoć muža i dobre organizacije tu i tamo uspijem. Sebi se mogu posvetiti već kada svi moji ukućani spavaju, kada su svi kućanski poslovi sređeni te poslani odgovori na sve dobivene e-mailove. Nije da baš usred noći mogu otići do frizerke, na zumbu ili neki wellnes tretman kao što sam mogla nekada, no dok u kući vlada tišina, uspijem nalakirati nokte, pročitati zanimljiv članak ili pogledati prilog na televiziji”, kaže Melanie.

Balansom do uspjeha

Iako je teško izdvojiti pet sati tjedno za rad na sebi, kao što to kaže Simmons, barem nekoliko minuta dnevno učinit će mnogo za svaku zaposlenu ženu i majku. Bilo da je riječ o odlasku na pilates kao što to čini naša Ivana Matić, lakiranju noktiju, čitanju pet stranica knjige koje nam se već mjesecima smiješi s noćnog ormarića ili pak promišljanju o novim idejama koje će dobro djelovati na naš posao, famozno “vrijeme za sebe” ne mora nužno u potpunosti biti mit. Svaka poslovna žena i majka pronalazi svoj ključ uspjeha.

“Idealni uvjeti za nas majke-poduzetnice ne postoje. Vjerujem da svaka od nas svakodnevno uči balansirati svim obavezama koje su nam nametnute te se trudimo ostati  motivirane, ispunjene, zahvalne i sretne. Danas sam pronašla svoj sistem i svoj recept, uživam u malim stvarima i ne želim propustiti niti jedan dio djetinjstva svoje djece”, završava Marija Mažar.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...