Helena Vojnović: “Posao je kao ljubavna veza – kad je toksična, bolje da se prekine”

Helena Vojnović, koja ima 33 godine, trenutno obnaša funkciju voditeljice hrvatske podružnice međunarodne kompanije Jungheinrich. Ona je odgovorna za sve aspekte poslovanja tvrtke u Hrvatskoj – od financija i računovodstva do zapošljavanja, procesa regrutiranja i uvoda novih zaposlenika. U svojim rukama ima financijske i ljudske resurse, spojivši sve što je dosad radila u životu u jedno.

Jungheinrich je globalna tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj koja ima 20.000 zaposlenih diljem svijeta i posluje u 40 zemalja. Njihova glavna djelatnost je proizvodnja viličara i strojeva u intralogistici. Hrvatska podružnica tvrtke bavi se IT-om, konkretno automatizacijom velikih skladišta. U svom timu imaju softverske inženjere, strojare i elektrotehničare. Tvrtka je osnovana 1. ožujka 2022. godine i trenutno zapošljava 13 ljudi.

Krize koje obilježavaju život

No, Helenin poslovni put započeo je prije 14 godina, nakon završetka srednje škole. Iako je imala želju studirati novinarstvo, obiteljska situacija ju je prisilila da odustane od tog plana i započne s radom. Rad joj je omogućio samostalnost i financijsku neovisnost te je počela graditi karijeru u administrativnim poslovima u fitness industriji, građevini, računovodstvu i ljudskim resursima. Kroz ta iskustva stjecala je raznolike vještine i često je istovremeno obavljala nekoliko poslova.

Njen prvi ozbiljniji posao bio je u građevinskom poduzeću, gdje je u razdoblju prve ekonomske krize od 2008. do 2010. godine obnašala funkciju voditeljice ureda. Jedan od presudnih trenutaka u njenom poslovnom razvoju dogodio se upravo u tom građevinskom poduzeću, kada je sa samo 21 godinom morala provesti masovna otpuštanja radnika. Kada se prisjeća te situacije, Helena kaže: “Imam tu sliku u glavi kada mi je osoba koja ima petero djece došla i rekla: ‘Vi tu sjedite, a mi moramo napustiti posao'”, prisjeća se Vojnović. Tada je čak i ona ostala bez plaće.

To je bilo njeno prvo iskustvo s ljudskim resursima, koji će kasnije postati njenom karijerom iako tada nije bila svjesna toga. U to vrijeme, u ranim dvadesetima, usred krize, nije imala luksuz birati ili razmišljati o tome što zaista želi raditi u životu, objašnjava Helena.


Pročitajte više: Maja Fočić: “Bila sam bačena u vatru, zato sam dobra u ovome što radim”


Trud i sreću nadopunila diploma

Nakon nekoliko promjena poslova, Helena je konačno pronašla stabilnu poslovnu priliku u uspješnom IT poduzeću, koje se potpuno razlikovalo od njenih prethodnih poslodavaca. Shvatila je da se IT sektor ističe u poslovanju i tada je postala svjesna koliko još ima toga za naučiti i koliko je ispred nje. Radila je unutar financijskog odjela.

Paralelno s radom u IT poduzeću, Helena je odlučila nastaviti svoje obrazovanje i upisala studij ekonomije. To je bio izazovan period u njenom životu. Studiranje uz posao značilo je održavanje vrlo visokog ritma i zahtijevalo je dobru organizaciju, ostavljajući malo vremena za privatni život i odmor. Međutim, Helena ističe da osim diplome i stečenog znanja, jednako važni rezultati tog iskustva su širina pogleda i upornost u postizanju ciljeva.

“Ranije sam mislila da je dobivanje diplome najvažnija stvar. No, tijekom godina studiranja shvatila sam da sam testirala svoje operativne sposobnosti, dobro se snalazim u multitaskingu, razvila sam mehanizme za suočavanje sa stresom i upoznala nove ljude u svom okruženju s kojima sam također vježbala timski rad”, ističe Helena.

voditeljica jungheinrich

Prvi izazov: Dobro mi je, ali moram otići

Ona naglašava da nikada nije kasno za obrazovanje i da nitko ne bi trebao sebi nametati ograničenja poput “Ne mogu to jer sam zaposlena, imam obitelj, nije pravo vrijeme…”.

Prvi značajan izazov u Heleninom karijernom putu nastao je kada je shvatila da ne može više napredovati u radnom okruženju svog tadašnjeg IT poslodavca. Osjećala je želju za više, za daljnjim rastom i bila je uvjerena da može postići više.

“Donošenje odluke o odlasku bilo je izuzetno teško kada sam shvatila da nema napretka. To je bio prvi put da sam osjetila preplavljenost i anksioznost. Shvatila sam da moram otići zbog svog vlastitog blagostanja i mogućnosti rasta. Ako se ne razvijam i ne učim, nisam sretna. Bila sam mlada i ta tvrtka je bila moje prvo stabilno i dugotrajno zaposlenje. U toj dobi često nosimo ružičaste naočale jer su osnovni uvjeti ispunjeni, ali s vremenom shvaćamo da naš rast stagnira”, izjavila je Helena.

“Taj prvi izazov predstavljao je izlazak iz zone udobnosti, prelazak u nepoznato i stjecanje stručnosti u potpuno drugom području”, komentira Helena svoju veliku životnu promjenu.


Pročitajte više: Darka Metličić iz Plive: “Na dobru promjenu ćete se brzo naviknuti”


Drugi izazov: Jesam li dorasla?

U vrijeme pandemije i rastuće svjetske panike, odlučila je skočiti u nepoznato. Odlučila je isprobati nešto izvan financijskog područja, a to su bili ljudski resursi koji su je oduvijek privlačili – briga o ljudima, vođenje malih timova. Odlučila se samostalno educirati u tom području.

Taj preokret na kraju ju je dovelo do mjesta na kojem se trenutno nalazi. Radila je dvije godine u dvije različite IT tvrtke, godinu dana u svakoj, prije nego što je došla u Jungheinrich.

“Zašto sam tako kratko ostala?”, pitanje je koje sam znala čuti na razgovorima za posao, s naglaskom na “što nije u redu s vama da nakon godinu dana napuštate tvrtku?”. No, Helena bi ustvari postavila pitanje drugačije – “Što nije u redu s poslodavcem da ja želim otići nakon godinu dana?”

Tada se pojavila prilika – “I to je bio drugi izazov u mojoj karijeri – kada su mi iz Jungheinricha ponudili posao. Najveći izazov bio je: jesam li spremna za to?”

Stoga, njen drugi izazov – napuštanje zone sigurnosti i udobnosti – otvorio je vrata pravom putu. Sada je pronašla radno okruženje koje je ispunjava, gdje se brine o ljudima i gdje se osjeća dobro.

“Jednom sam opisala posao kao ljubavnu vezu – ako si u toksičnoj vezi, bolje je za oboje da se prekine. Ali ako si u stabilnoj vezi, možeš proći kroz dugotrajan i sretan odnos.”

Nakon što je usporedila svoju početnu karijeru s trenutnom verzijom, došla je do zaključka da je stekla vrijedne lekcije.

“Shvatila sam da nije zdravo miješati osobne i poslovne odnose. Također sam shvatila koliko je važno osigurati si vrijeme za sebe, imati svoje obiteljsko i prijateljsko okruženje, svoje interese izvan posla”, naglasila je.

Treći izazov: Tek me čeka

Također, shvatila je da biti žena u poslovnom svijetu nosi mnogo više izazova u usporedbi s muškim kolegama, koji to ne doživljavaju na isti način. Nikada se neće pitati muškarce o njihovim osobnim planovima za roditeljstvo ili im uskratiti priliku za napredovanje, dok se ona suočavala s tim izazovima. Helena kaže: “Sama činjenica da žene u određenoj dobi moraju odabrati između poslovne karijere i majčinstva je poražavajuća.”

“Nadam se da ću u jednom trenutku u životu postati majka i mislim da ću tada trebati napraviti neke promjene – to će biti treći veliki izazov u mom životu”, zaključuje Vojnović.

Osim svog posla u Jungheinrichu, Helena ima razne hobije. Jedan od njih je glumački rad na produkciji govora. Početkom godine počela je čitati audio knjige za knjižnicu slijepih i slabovidnih, a također uskoro završava edukaciju kognitivno-bihevioralnog coachinga. Njena karijera i osobni interesi su stvarno raznoliki, ali jedna stvar je zajednička – uspjeh i stalna želja za učenjem i rastom.


Pročitajte više: Jasminka Vidaković iz Bijelić Co: Karijera je trka na duge staze


Najveći izazov je postizanje balansa

Helena trenutno živi sa svojim partnerom i zajedno planiraju izgradnju kuće. Ti projekti su za njih veliki životni koraci, no Helena smatra da nije dobro usredotočiti se samo na jedan aspekt života, bilo to posao, obitelj ili neki drugi interes. Svaki od tih dijelova ima svoju važnost, ali najvažnije je postići ravnotežu između njih kako bi se osjećali dobro u cjelini. Možda je upravo postizanje takvog životnog balansa najveći izazov od svih, zaključuje Helena.

Na pitanje gdje se vidi u budućnosti Helena odgovara da je pred njom veliki izazov voditi tvrtku u daljnjem rastu i vidi se u voditeljskoj funkciji u Jungheinrichu te bi voljela pomagati i drugim ženama u ostvarenju njihovih poslovnih ciljeva. Uz ovakvu entuzijastičnu voditeljicu, sigurni smo da će tvrtka Jungheinrich u Hrvatskoj jako brzo ostvariti planirane ciljeve!

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -