Vrijeme razgovora za posao

Vrijeme razgovora za posao je čini se još jedan od faktora koji odlučuje da li ćete dobiti posao ili ne.

Jutro najbolje vrijeme razgovora za posao

Prema studiji Uri Simonsohna i Francesce Gino objavljena u  Psychological Science, razgovori za posao obavljeni ranije tog dana mogu imati veliki utjecaj na ispitivače.

Istraživanje je obavljeno na razgovorima za kandidate za MBA program i ocjenama koje su im ispitivači dodijelili. Promatrali su ukupnu ocjenu dodijeljenu kandidatu, te ocjenu pojedinih komponenti razgovora kao što su sposobnost rada u timu, interes za školu, GMAT ocjena, te broj razgovora koje je ispitivač obavio tog dana.

Nakon uzimanja u obzir svih komponenti ocjenjivanja, utvrđena je negativna korelacija između ocjena koje su dobili prethodni kandidati i ocjene koju dobiva kasniji kandidat. To znači ako je prethodni kandidat dobio visoku ocjenu, kasniji kandidat će zbog toga dobiti manju ocjenu.

>>Što pitati na razgovoru za posao?

Čini se da ispitivači žele u prosjeku imati iste ocjene na kraju dana. Ako su za redom imali nekoliko dobrih kandidata, postaju zabrinuti da daju previsoke ocjene. Tako da ako dobiju još jednog dobrog kandidata, on će dobiti lošiju ocjenu samo zato da ispitivač ne bi imao previsoki prosjek ocjena za taj dan.

Istraživači su pokušali pronaći objašnjenje za ovaj fenomen. Za ostale stavke ocjene, kao na primjer sposobnost rada u timu, nije utvrđena negativna korelacija sa ocjenama prethodnih kandidata. Odnosno, ispitivači su objektivno procijenili sposobnosti svakog kandidata za rad u timu, ali su za davanje ukupne ocjene kandidata ipak uzimali u obzir razgovore provedene ranije tog dana.

>>Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Stoga, ako imate mogućnost biranja termina za razgovor za posao, radije odaberite što raniji termin da minimizirate utjecaj ostalih razgovora na ocjenu ispitivača za vas.

 

Foto: Flickr/Earls37a

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. Iz vlastitog iskustva ne bih rekla da je presudno vrijeme razgovora za posao, jer sam dosadadnje razgovore za posao imala u rasponu od 8-18h, i pri tom sam uvijek dobila posao.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...