Hoće li poduzetnici uskoro morati ukloniti svoje panoe?

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na nezakonitost i neusklađenost Nacrta prijedloga Odluke o komunalnom redu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i prateći pravilnik o zonama rasvijetljenosti. Naime, navedeni zakoni i pravilnici su viši akt nego što je to Odluka o komunalnom redu, te svojim odredbama obvezuju Grad Zagreb na njihovu primjenu, a građanima Zagreba i RH osiguravaju zdravo, sigurno i ekološki prihvatljivo okruženje.

Protivno načelu slobode poduzetništva

Prema Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu, svi poduzetnici na tržištu vanjskog oglašavanja bit će prisiljeni maknuti sve reklamne panoe veće od 12 četvornih metara. Ovih dana iz ureda gradonačelnika Grada Zagreba mogli smo čuti kako je predloženo 12 četvornih metara jer se “djelatnost treba uskladiti i s građevinskim propisima”. Nakon detaljne revizije građevinskih propisa, možemo zaključiti kako se radi o obmani građana, budući da navedeni građevinski propisi ne uvjetuju takvo ograničavanje u svim uvjetima već isključivo u iznimnim slučajevima i to samo na javnim površinama.

Kao što je udruga Glas poduzetnika i prije istaknula, Odlukom se implicira djelovanje koje je u suprotnosti s člankom 49. Ustava RH koji govori o slobodi poduzetništva, jednakom položaju poslovnih subjekata na tržištu, zabrani stvaranja monopola, te o nemogućnosti umanjivanja prava stečenih ulaganjem kapitala.

Grad ne djeluje u skladu s odlukom Visokog upravnog suda jer je oglašavanje na javnim površinama kategorizirao kao komunalnu djelatnost, iako se zapravo bave tržišnom djelatnošću zbog čega su doveli svoju gradsku tvrtku u monopolistički položaj. Posljedice i štete koje potencijalno mogu nastati donošenjem ove odluke znatno su veće i dugoročnije od eventualnih pogodnosti!


Pročitajte više: Povećao se direktorski minimalac – znači nastavlja se trend pada broja tvrtki u ženskom vlasništvu


Vanjsko oglašavanje dio je tržišne ekonomije

Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu trebao je biti jedna od tema jučerašnje skupštine Grada Zagreba, no ta je tema prebačena na sljedeću skupštinu Grada Zagreba, odnosno na sljedeći mjesec te su najavljene promjene i izmjene tog Nacrta. Udruga Glas poduzetnika se iskreno nada da će Nacrt prijedloga Odluke biti pravilno revidiran te da neće biti u suprotnosti državnih interesa i njezine ekonomije.

Tržište vanjskog oglašavanja dio je tržišne ekonomije, a ne mjesto na kojem će se jednu gradsku tvrtku stavljati u monopolistički položaj!

Nadamo se da ovakva loša odluka doista neće proći na skupštini u ožujku”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -