Zašto bi traženju posla trebali pristupiti kao kupnji haljine?

Kad se želite najbolje predstaviti i dobiti priliku za zaposlenje, trebali biste životopis kreirati kao da prodajete kuću. A na koji način pristupiti kad tražite posao?

Savjetnica za karijeru Angela R. Howard dala nam je zanimljivo viđenje kako možete pristupiti tome – na isti način kao kad kupujete haljinu.

Da je ovo pravi način slaže se i Gordana Frgačić, direktorica ljudskih resursa u Kauflandu. „To pravilo vrijedi za sve, no mislim da s godinama trebamo biti još oprezniji jer smo već i čvršće ukopani u nekim svojim vrijednostima i bolje znamo što želimo“, rekla nam je Gordana ali i napomenula kako je vrlo važno provjeriti do kojih vrijednosti određena kompanija drži i jesu li to vrijednosti s kojima se i mi možemo poistovjetiti.

Što je zajedničko traženju posla i kupovini haljine?

U izlogu ugledate prekrasnu haljinu, no kada je isprobate, shvatite da vam ne pristaje baš najbolje.  A tek cijena? Jednostavno si to ne možete priuštiti…

Zvuči vam poznato? Ukoliko volite šopingirati, tu svoju strast sada možete usmjeriti i kako biste pronašli posao ili promijenili karijeru, a Angela R. Howard vam donosi i 4 strategije koje možete primijeniti kod traženja posla:

Prije svega budite iskreni prema sebi i kopajte dublje

U izlogu na lutki svaka haljina ili sako izgledaju savršeno, no kako to izgleda na nama? I posao možda zvuči sjajno, ali trebamo se bolje informirati o tome.

Gordana savjetuje da provjerite dijelite li iste vrijednosti s nadređenima. „Ako to nije tako moglo bi se dogoditi da ste čak i unatoč odličnim materijalnim uvjetima na radnom mjestu potišteni i nezadovoljni i to do te mjere da to može utjecati i na vaše zdravlje.“

Također, trebamo razmisliti hoće li naša rutina patiti zbog posla. Ukoliko imate hobije ili se bavite humanitarnim radom ili nećim trećim čega se ne biste željeli odreći, treba svakako provjeriti uklapa li se to u vaše novo radno mjesto, napominje Gordana.

Iskoristite intervju ili telefonski zaslon kao svoju probnu modnu pistu

Razmišljajte malo izvan okvira, pogledajte malo dublje kako biste shvatili kako će vaše svakodnevno iskustvo izgledati i kako ćete se osjećati.  Već na samom intervjuu možete dobiti uvid u to kako zaposlenici izgledaju – jesu li sretni, kako su obučeni….

Obratite pozornost i na to kako izgledaju uredi. Na taj način dobit ćete sliku o formalnim i neformalnim pravilima i vrijednostima unutar organizacije.

Ukoliko imate priliku razgovarajte s managerom. Ljudi ne napuštaju tvrtke, već ljude pa tako iskoristite priliku i pitajte ih o njihovoj filozofiji oko vođenja i na koji način možete najbolje raditi s njima. Ako vam se osoba čini neiskrena, to je znak da možda i niste na pravom mjestu.

Razmislite i o tome što vam vaš unutarnji glas govori nakon intervjua? Jeste li uzbuđeni ili ste demotivirani?

Iskomunicirajte što je to što želite

Na razgovoru nemojte samo govoriti ono što mislite da potencijalni poslodavci žele čuti. Umjesto toga, dajte im do znanja gdje se vidite za 5 godina, koja su vaša financijska očekivanja i što vas najviše zanima u toj organizaciji.

Nemojte kupiti nešto u što ne stanete

Jednako kao što ne biste trebali kupiti odjeću u koju ne stanete, tako nemojte ni prihvaćati posao koji ne želite. Nemojte se bojati odbiti ponudu ukoliko to nije ono što tražite i jednostavno se ne uklapate u to.

Iako smo skloni odreći se nekih stvari zbog materijalne sigurnosti, Gordana savjetuje da takve situacije treba dobro odvagati i za kraj vas navodi na razmišljanje o sljedećem:

„Kad smo već kod modnih usporedbi – niste li i sami koji puta kupili malo pretijesne cipele samo zato što su vam se jako svidjele? I niste li nakon toga ipak dobili žuljeve i bolne noge?“

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -