Kreirajte životopis kao da prodajete kuću i pozvat će vas na razgovor za posao

Kada prodajte kuću uvijek razmišljate kako su najbitnije stavke lokacija na kojoj se nekretnina nalazi, povezanost s drugim dijelovima grada, dobro susjedstvo te naravno sam izgled.

Isto to mislila je Jacqui Barrett-Poindexter, stručnjakinja za životopise i jedna od partnerica u CareerTrend.net.

Jacqui je stavila kuću na tržište zadovoljna onime što nekretnina nudi i čekala kupce, što ju je u mjesecima čekanja dovelo do prosvjetljenja.

Kreirajte životopis razmišljajući kao marketinški stručnjak

„Dobila sam niz povratnih informacija od zainteresiranih kupaca, kao i mog agenta za nekretnine. Otkrila sam da su drugi prodavači spremni uložiti dodatni napor kako bi prodali svoju nekretninu i svako njihovo ulaganje u „marketing“ kuće isplatio bi se i kupci bi se uhvatili“, napisala je Jacqui Barrett-Poindexter u članku za 3PlusInterenational, dodajući kako je posebno mudar potez prodavača bilo igranje na emocije potencijalnih kupaca, što je u stvari glavna komponenta koja će presuditi kod donošenja konačne odluke.

Njezini suparnici nisu smanjivali cijenu kuće kako bi pridobili kupce. Jednostavno su uložili u dodatnu marketinšku vrijednost i to na način da su kupili novi tepih, okrečili zidove ili dodali zanimljiv komad namještaja. Ispostavilo se da je taj prvi dojam u stvari ono što se najviše gleda – ti prodavači nisu očekivali da potencijalni kupci otkriju „skrivene vrijednosti kuće“ i njezine dugoročne potencijale, već ono što im je servirano ravno pred nosom. To se pokazalo pravim razmišljanjem.

Nadalje, zaključila je Jacqui, marketinška ustrajanja njezinih „protivnika“ u prodaji kuće usmjerila su se na stvarne, a ne na dugoročne i spoznajne potrebe kupaca.

Tako su potencijalni kupci odmah uočili oličene zidove i novi tepih, ali nisu pridavali previše pažnje nečemu kao što je novi klimatizacijski sustav koji će im dugoročno sigurno dobro doći. U njihovim očima bilo je bitno da se mogu odmah smjestiti te da ne trebaju trošiti vrijeme na bojanje zidova ili kupovanje novog tepiha.

“Bez pravog fokusa, svi vaši pokušaji prodaje će jednostavno propasti”, spoznala je Jacqui.

Iskusna kao što i je u svom poslu, odmah je povukla paralelu između uspješnih prodavača i kandidata koji traže posao na tržištu rada. Ti prodavači, spremni uložiti ono bitno kako bi postigli svoj cilj, u stvari su jednaki kandidatima koji su spremni pronaći posao, i to uz minimalne pripreme.

„Oni koji se nisu educirali o važnosti prenošenja vrijednosti o onome što su postigli žele jednostavan CV koji će govoriti umjesto njih i u kojem će točno pisati tko su i što su postigli, bez ikakvog pretjerivanja ili uljepšavanja fasade. Takvi kandidati računaju da će se poslodavci „uhvatiti“ za njih „čitajući između redova“  i proučavajući listu prethodnih radnih mjesta i dužnosti koje su obavljali, iako im je samoprezentacija potpuno bezlična“, ispričala je Barrett-Poindexter.

Ono što nedostaje u marketingu životopisa jest svakako emocionalni “apel” – ono nešto čime bi kandidati koji traže posao utjecali na poslodavce i uvjerili ih da su u stanju odmah riješiti specifični problem koji muči njih ili tvrtku, što bi moglo biti privlačnije poslodavcu od „dugotrajnih“ dobiti koje će imati od kandidata.

Nemojte prezentirati sebe, prezentirajte što možete napraviti za druge

Da bi kandidati na tržištu rada u tome uspjeli, moraju prvenstveno odrediti ciljano tržište i izložiti se posebnoj publici i istaknuti posebne potrebe. Nije poanta samo zadiviti poslodavca pričajući mu priče za koje pretpostavljate da ih on želi čuti.

Prilikom traženja posla i predstavljanja poslodavcu na intervjuu treba imati na umu da prevelikim veličanjem sebe i stavljanjem svojih prijašnjih postignuća u prvi plan možete smanjiti važnost razvijanja proizvoda ili ga nedovoljno predstaviti, što će pokopati i vrijednost kandidata u očima određene tvrtke u koju se javio na razgovor.

„Dolazimo do zaključka da marketinške komponente koje primjenjujemo sami na sebi kako bismo prezentirali određene vrijednosti u potrazi za poslom i marketinške aktivnosti koje poduzimamo kako bismo prodali nekretninu imaju velike podudarnosti. Iako je konačno „sklapanje posla“ puno više od početnog marketinškog mamljenja kupaca ili poslodavca, bez te početne kuke za koju će se netko uhvatiti, bez prvog dojma kojim ćemo nekoga zadiviti, teško da ćemo postići neki uspjeh“, objasnila je Barrett-Poindexter.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...