Zašto će vas utjecaj, a ne strast odvesti daleko u poslu?

„Pronađete li ono što volite, nećete morati raditi ni jednog dana u životu“ poznata je uzrečica koju je zasigurno svatko od nas barem jednom čuo. I zaista je tako. Kada radite ono što volite, uopće vas ne brine to koliko sati dnevno radite jer svoj posao ni ne doživljavate kao takav. Veselo skakućete na putu do posla i znate da napokon imate ono što ste oduvijek htjeli.

Međutim, što ako „to nešto“ ne možete pronaći, odnosno ne znate koja ja vaša strast i čime se želite baviti ostatak života? Ne brinite, niste jedini koji se bori s time. Zato ćemo vam nastojati savjetovati kako tražiti svoju strast.

„Posao iz snova“ ne postoji

Kada upitate bilo koje dijete što želi biti kad odraste, redovito ćete čuti odgovore poput onih da žele biti austronauti, vatrogasci, pjevači, veterinari, glumci i slično. Međutim, rijetko tko to od njih postane dvadesetak godina kasnije jer se dogodi život. I sama sam kao osnovnoškolka htjela biti pravnica, psihologinja pa potom opet pravnica, no kao mala nisam sanjala o tome da budem profesorica ili novinarka. Nikada. Iako sam očito oduvijek bila sklona pisanju i poučavanju.

Vrijeme studija također je nosilo neke svoje zanesene snove. Bila sam koncentrirana samo na učenje, ne razmišljajući previše o tome što će biti nakon diplome, no zapravo u sebi uvjerena kako mi neće biti problem naći posao u struci (iako nam je jedna profesorica već na drugoj godini studija jasno rekla da posla za nas nema), kako ću ubrzo imati auto, stan, lagodan život i tako dalje. Hm, ne baš. Nisam imala pojma o tome kako funkcionira rad u školi, kako je teško doći i do zamjene u školi, a kamoli do pune satnice na neodređeno. Nisam imala pojma o stvarnom svijetu odraslih.

Brojni moji poznanici i prijatelji također su bili uvjereni da će sve u životu sjesti na svoje mjesto kada se dočepaju svog „posla iz snova“ za koji se kasnije uspostavilo da ni nije to, neovisno  o tome o kojoj se struci radilo. Jednako su izgubljeni bili profesori, ekonomisti, novinari pa čak i liječnici koji nisu znali što žele speijalizirati. Naime, snovi i prioriteti se mijenjaju. Voljela bih da sam to znala s 18 godina.

Kako uopće tragati za svojom strašću?

Biti u kasnim dvadesetima ili još stariji, a još uvijek ne raditi ono zbog čega ćete svako jutro iskočiti iz kreveta i jedva dočekati početak radnog dana, nije ugodno. Poznajem i ljude koji su desetljećima tražili ono što vole raditi. Kada su to pronašli, vrijedilo je svog čekanja, no kako to naći? I što je uopće strast?

Pod strašću se podrazumijeva vrlo jak osjećaj prema nekomu ili nečemu, što je praćeno trajnim usmjerenjem prema određenom cilju. Dakle, strast nije nešto što će nas okupirati na nekoliko dana ili tjedana, nego ono čemu ćemo dugoročno težiti. Upravo je zato vrlo važno pronaći „to nešto“.

Zapitajte se na koga ili na što želite utjecati

Kada tragaju za svojom strasti, odnosno onime čime bi se željeli baviti i za to biti plaćeni, ljudi si često postavljaju pitanje u kojem traže odgovor na to što je njihova strast. Međutim, Leila Hock  sugerira da je to potpuno pogrešan put koji nikada neće dovesti do cilja. Umjesto toga ona predlaže da se svatko tko traga za svojom strasti zapita na koga ili na što želi utjecati.  Dakle, prestanite se pitati što želite raditi u životu i usmjerite se na to na što želite utjecati.

Hock tvrdi da se time istinski usmjerujemo na naš podsvjesni cilj i sami sebi stvaramo prilike za karijeru koju želimo. Dakako, imati utjecaj na koga ili što svakome znači nešto drugo.

Primjerice, meni je stalo do toga da utječem na generacije djece i potičem ih na čitanje jer čvrsto vjerujem da se jedino čitanjem i učenjem može napredovati u bilo kojoj sferi života. To mogu raditi poučavanjem u školi, no kako je taj scenarij već neko vrijeme na neželjenom čekanju, trebalo je pronaći i druge načine. Zato sam s novom godinom krenula u nekoliko projekata kojima nastojim raditi upravo to – utjecati na njihovu kulturu čitanja. Nadam se da je to samo prvi korak prema većim projektima.

Kako također volim i medije, tražila sam načine na koje mogu spojiti to dvoje pa sam u dogovoru s jednim medijem pokrenula inicijativu kroz koju sa stručnim suradnicima iz područja odgoja i obrazovanja te novinarima pokušavam utjecati na razvijanje medijske pismenosti djece i mladih.

Naša CEO Ivana Matić željela je utjecati na žene i poduzetnice te ih ohrabrivati na njihovom poslovnom putu pa je tako iz jedne Facebook grupe nastala ideja portala Women in Adria.

Svatko želi utjecati na nešto drugo i upravo je u tome ljepota naših različitosti.

Smanjite očekivanja i krenite k ispunjavanju svoje misije utjecaja

Pogledate li one najuspješnije ljude oko sebe, primjetit ćete da gotovo nitko od njih nije uspio zato jer se pitao što je njegova strast, nego zato jer su se pitali na koga ili na što žele utjecati. To su nam kroz intervjue protvrdile i naše brojne članice.

Međutim, kada ste i shvatili kamo želite usmjeriti svoj utjecaj, morate imati na umu da uspjeh neće doći preko noći. Da, doći će jer radite ono što volite i u to dajete cijelog sebe, no to se neće dogoditi iste sekunde.

Resetiranjem svog razmišljanja i odmaka s „Što je moja strast?“ na „Na koga ili na što želim utjecati?“ napravili ste prvi korak prema uspješnoj karijeri, ali da bi to tako i ostalo, budite strpljivi i nikada se ne predajte. Sada jasno pred sobom imate željeni cilj pa napravite sve što je u vašoj moći kako biste ostatak života radili ono što volite.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -