Zašto žene ne bi mogle svaki dan nositi isto?

Koliko ste vremena danas provele odlučujući o tome što ćete odjenuti? Pet minuta? 15 minuta? Koliko ste se puta predomislile? I ono najvažnije, koliko vam je stresa izazvala odluka o tome odjenuti li suknju, haljinu ili hlače i kako uz to uskladiti cipele i torbicu?

Svakoj je ženi poznata situacija u kojoj frustrirana stoji pred ormarom prepunim odjeće i razmišlja kako nema što odjenuti. Istovremeno, njenom je suprugu najteža odluka koju treba donijeti koju će kravatu staviti taj dan.

Zašto žene ne bi mogle svaki dan nositi isto?

U poslovnom svijetu svi muškarci odijevaju se jednako – odijelo, košulja, kravata i cipele. I nitko ih ne osuđuje ako se pojave na poslu dva dana za redom u istom odijelu. Zapravo, to nitko ne primjećuje. Međutim, ako se žena dva dana za redom pojavi u istoj haljini, netko će joj prigovoriti zbog toga.

Prošle je godine australski voditelj Karl Stefanovic privukao medijsku pozornost kad je priznao da je godinu dana vodio emisiju na televiziji u istom odijelu. I to nitko nije primijetio. U tom istom vremenu njegove su kolegice voditeljice često bile prozivane zbog svog odabira odjeće.

“Mene se prosuđuje na temelju mojih intervjua, privlačnog smisla za humor – na temelju toga kako radim svoj posao. S druge strane, žene se procjenjuje mnogo oštrije na temelju toga što rade, što govore i kako se odijevaju”, rekao je tada za The Sydney Morning Herald Stefanovic.

Isto odijelo – manje stresa

Facebook Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Zanimljivo je kako je cijeli niz poznatih i moćnih muškaraca priznalo kako svjesno odabiru istu odjeću iz dana u dan. Tako je, primjerice, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, poznat po svom ležernom odijevanju – uvijek nosi traperice, sivu majicu kratkih rukava i sivu majicu s kapuljačom. Upitan zašto to radi, rekao je: “Nalazim se u zaista dobrom položaju na kojem se budim svaki dan i pružam usluge milijardi ljudi. Želim svoj život učiniti što jednostavnijim kako bi mogao donositi što manje odluka o svemu osim o tome kako da pružim uslugu toj zajednici”.

I drugi poznati muškarci slijede Zuckerbergovu filozofiju. Američki predsjednik Barack Obama priznao je da nosi samo siva ili tamno plava odijela kako bi smanjio broj odluka koje mora donositi svaki dan.

“Ne želim razmišljati o tome što ću jesti ili odjenuti. Imam previše drugih odluka koje moram donijeti” – Barack Obama

Kathleen Vohn s Carlson School of Management tvrdi kako je takav način razmišljanja zapravo veoma dobar. Naime, prilikom donošenja bilo kakve odluke trošimo “mentalnu energiju” koja nam je potrebna da “odradimo dan”. Moderan način života nudi nam pregršt izbora – od toga kakvu ćemo kavu naručiti u kafiću, preko toga što ćemo jesti za ručak do toga kojim putem ćemo krenuti kući. Da ne spominjemo stotine odluka koje donosimo tijekom dana, a kojih zapravo nismo ni svjesni.

Uklanjanjem suvišnih izbora, ostavljamo više energije za donošenje važnih odluka.

“Cilj je usmjeriti ljude na one stvari koje su im zaista važne i u kojima zaista žele uspjeti. Završiti maraton ili uštedjeti više novca važna su pitanja o kojima je lakše odlučiti ako ne morate trošiti energiju na donošenje trivijalnih odluka tijekom dana”, ističe Kathleen Vohs.

Mogu li žene nositi istu odjeću svaki dan?

arianna huffington
Arianna Huffinton

Dakle, ako si želimo uštedjeti vrijeme, energiju i smanjiti stres, trebale bi nositi istu odjeću svaki dan. No, imajući na umu žensku ljubav prema lijepoj odjeći postavlja se pitanje – jesu li žene sposobne za tako nešto?

Ako je vjerovati nekim ženama koje su to isprobale – jesu.

Poznata poduzetnica i novinarka Arianna Huffington priznala je prije nekoliko godina u svome blogu kako često nosi svoju omiljenu crnu haljinu. Nosila ju je u brojnim prilikama – od svečane večere u Bijeloj kući do govora koji je držala na različitim mjestima. Haljina je jednostavna, ne gužva se i uvijek ju može “podići” različitim dodacima.

Osim što se u njoj ugodno osjeća, haljina dobro podnosi putovanja, a s godinama joj je i prirasla srcu. I nitko joj ne prigovara zbog toga što je u toj haljini nastupila već nekoliko puta.

Kreativna direktorica Matilda Kahl za Harpers Bazaar opisala je svoju svjesnu odluku da počne nositi “uniformu na posao”. Odabrala je nekoliko crnih hlača i petnaestak bijelih košulja koje je ukrasila jednostavnom crnom mašnom.

Priznala je kako su ju često pitali zašto se odlučila na tako nešto te nije li joj dosadno nositi istu odjeću svaki dan.

“Jednostavan izbor odijevanja ‘radne uniforme’ spasio me od brojnih sati tijekom kojih bi razmišljala o tome ‘što ću odjenuti danas?’ I zapravo su mi ove crne hlače i bijele bluze postale važan dnevni podsjetnik da sam zapravo preuzela kontrolu. Danas, ne samo da se dobro osjećam zbog onoga što nosim, već ne razmišljam o tome što nosim”, ističe Matilda Kahl.

Odjeća ne čini čovjeka

Dakle, ako vam je odabir toga što ćete odjenuti za posao postao previše stresan, osmislite svoju “radnu uniformu”. Ona ne mora biti ograničena na samo dva tipa odjevna predmeta (hlače i bluzu), ali bi se trebala sastojati od odjeće koju je lako kombinirati. Uostalom, na taj ćete način lakše odučiti što spakirati kad sljedeći put budete morale ići na poslovni put.

No, prilikom odabira “uniforme” imajte na umu jedan stari, ali dobar savjet. Odjenite se za posao koji želite raditi, a ne za posao koji radite. Recimo, možete odjenuti traperice i majicu s kapuljačom, kao što to Zuckerberg radi. Pogotovo ako radite u Facebooku.

Za ostale poslove, odaberite poslovnu eleganciju i držite se klasičnih komada koji nikad ne izlaze iz mode.

Foto: Facebook Press Photo, Popsugar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Poštovana Ivana,

    Oduševljena sam stranicom Women in Adria. Našla sam super tekstove koji su me motivirali na aktivnost. Možda se na njoj nađe neki moj tekst.
    LP, Tatjana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -