Nezaposleni obavezni prijaviti se na HZZ radi zdravstvenog osiguranja

S početkom travnja stupila je na snagu velika promjena za nezaposlene korisnike osnovno zdravstvenog osiguranja. Naime, najkasnije do 29. lipnja morat će se prijaviti u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema tome, nezaposlene osobe svoje osnovno zdravstveno osiguranje više neće moći primati direktno od HZZO-a, nego preko HZZ-a.

Razlog nezaposlenosti je nevažan

Ova se obveza tiče nezaposlenih osiguranika HZZO-a koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, a koji trenutno nisu u sustavu HZZ-a.

Nova se obveza odnosi na sve nezaposlene osiguranike bez obzira na način prestanka radnog odnosa ili bilo kojeg drugog razloga nezaposlenosti, uključujući otpuštanje iz kaznene, zdravstvene ili druge specijalizirane ustanove, prestanak služenja vojnog roka, te isteka školske ili akademske godine.

Pripadate li skupini koja se obvezna prijaviti, možete provjeriti putem ove poveznice.

Novost ne vrijedi samo za zatečene osiguranike, već i za sve koji bi se u budućnosti našli u ovakvoj situaciji.

Izgledno je u pitanju nastojanje da se smanji broj nezaposlenih osoba, odnosno da se ‘spojem’ obveznog zdravstvenog osiguranja s bazom nezaposlenih dobije točan uvid u broj nezaposlenih osoba, a one koji ne traže posao potakne na aktivnost.


Pročitajte više: Loš posao je štetniji za vaše zdravlje i od nezaposlenosti


U slučaju oglušenja, slijedi odjava

Osiguranici koji se ne prijave u bazu HZZ-a, bit će odjavljeni iz sustava osnovnog zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti, bez donošenja rješenja. Ako se to dogodi, osoba je dužna obratiti se najbližoj ustrojstvenoj jedinici HZZO-a i regulirati svoj status prema zakonskoj osnovi osiguranja za koju ispunjava uvjete.

Također, osiguranicima koje su osnovno zdravstveno osiguranje stekle prema uvjetu prebivališta, stalnog boravka ili dugotrajnog boravišta, promjenom tog statusa, odnosno prijavom odlaska izvan Hrvatske, bit će odjavljene iz sustava HZZO-a, također po službenoj dužnosti i bez rješenja.

Na zahtjev osiguranika koji je odjavljen po službenoj dužnosti, HZZO će izdati rješenje na direktan zahtjev.

Novost je i rok prijave na osnovno zdravstveno osiguranje za redovite učenike i studente koji se skraćuje na 30 dana. Dosad se prijava morala izvršiti u roku od 90 dana.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -