Prva konferencija za žene u financijama otvoreno o staklenom stropu

Kako izgledaju ženske karijere u sektorima financija, koje sve prepreke postoje na putu ostvarenja uspješnih karijera te kako ih zaobići, otkrila je konferencija Women in Finance održana danas u zagrebačkom Kongresnom centru Forum.

Samo 9 žena CFO-ova u upravama 100 najvećih tvrtki

Jeste li znali da je u 100 najvećih hrvatskih tvrtki samo 9 posto žena na CFO poziciji? Ove je rezultate prilikom otvaranja konferencije predstavila Ivana Matić, CEO Women in Adria, mreže poslovnih žena, koja je u suradnji s Bisnode-om napravila istraživanje na temu „Žene CFO-ovi u Hrvatskoj“.

Da se na ovom području može napraviti uspješna karijera dokaz je Ana Hajnal. Ova voditeljica financija globalnog odjela medicinskog poslovanja u vodećoj farmacetuskoj tvrtci Roche, okupljenima je u nastavku eventa priznala koje su to bile greške koje su joj otežale put do poslovnog vrha.

Žene_cfo_Ana_Hajnal
Ana Hajnal

Tako je naglasila da su žene sklone perfekcionizmu, samokritičnosti i umanjenju vlastitih postignuća, koji usporavaju penjanje na karijernoj ljestvici. Istaknula je i kako stručnost nije najvažniji kriterij za uspjeh, već ulaganje i razvijanje odnosa koje žene trebaju više koristiti, baš kao što to rade – muškarci.

Rođene spremne?

Žene_cfo_panel_stakleni_strop

U nastavku programa održan je panel “Kako probiti CFO stakleni strop”, koji je moderirala Diana Kobas Dešković, začetnica projekta Mamforce i dobitnica ovogodišnje Women in Adria nagrade za Mikro poduzetnicu godine. U raspravi su sudjelovale žene na visokim pozicijama u ovom sektoru, počevši od partnerice u KPMG-u, Katarine Kecko, koja je otkrila da se zbog svoje nesigurnosti u ključnom trenutku u karijeri – premišljala, potvrdivši tako ženski sindrom „nepripadanja“.

Žene_cfo_Katarina_Kecko
Katarina Kecko

„Kada mi je ponuđen partnership program, nisam bila sigurna jesam li spremna. Mislila sam kako mi treba još godina ili dvije iskustva. S druge strane, muškarci imaju potpuno drugačiji mindset. Oni su uvijek spremni i misle da se ne trebaju više dokazivati. Zanimljivo, rezultati testiranja za partnersku poziciju pokazali su kako smo bili na istoj razini, što me konačno ohrabrilo da prihvatim novi izazov.“

Da žene nikad nisu spremne za poziciju koja im se nudi potvrdila je i Nikolina Žganec, CFO i članica Uprave u Unicredit leasingu te majka četverogodišnjih blizanaca. Naglasila je kako život žene na odgovornoj poziciji, a ujedno i majke, ne ostavlja puno vremena za san, a osim svih izazova u balansu privatnog i poslovnog života, primjećuje i još jednu pojavu.

Žene_cfo_Nikolina_Zganec
Nikolina Žganec

„Nije sve baš ružičasto. Žene se postavljaju na staklene litice, što znači da dobivaju pozicije na kojima je teško uopće ostvariti zadana očekivanja.“

Adriana Tomić, CFO i članica Uprave u Grawe Hrvatska d.d. i samoprozvana „štreberica“, priznala je da je, nakon što je saznala da će preuzeti funkciju na kojoj radi danas, cijelu noć – probdjela. U samom napretku pomogla joj je odgovarajuća korporativna kultura, koju su i ostale sudionice panela, uz kvalitetan tim i sreću, izdvojile kao važan faktor uspjeha.

Žene_cfo_Adriana_Tomic
Adriana Tomić

Imamo bolji set karata za transformacije poslovanja

Životopis Kristine Kezele, menadžerice s dvadesetogodišnjim iskustvom u području telekomunikacija, koja danas radi u Oradianu, startupu s globalnim djelovanjem, uključuje rad u čak 7 tvrtki u 3 različite zemlje. U svojem izlaganju pod nazivom „Ključni faktori i uloga CFO-a u transformacijama poslovanja“, objasnila je zašto smatra da žene imaju „bolji set karata“ za obavljanje zadataka u tom segmentu. Samo neki od razloga skrivaju se u činjenici da su žene bolje u komunikaciji, multitaskingu i nepogrešivoj intuiciji.

Žene_cfo_Kristina_Kezele
Kristina Kezele

Od “Katice za sve” do vlasnice tvrtke

Kako je izgledao dugogodišnji proces razvoja karijere od „Katice za sve“, preko voditeljice financija pa sve do direktorice cijele tvrtke u nastavku eventa opisale su Ivana Bošković i Anđelka Štrajher iz Megatrend poslovnih rješenja, koje su na svom primjeru pokazale da rad na sebi i prihvaćanje izazova rezultiraju uspjehom.

Žene_cfo_Andjelka_Strajher
Anđelka Strajher

Posljednji dio konferencije obilježio je panel „Uloga CFO-a u transformaciji poslovanja“ na kojem su sudjelovale čak četiri uspješne žene iz područja financija. To su Aida Kirlin, direktorica operacija u IN2 i izvršna direktorica Sektora upravljanja financijama u HPB, Tea Bažant, kojima su se pridružile Ivona Tenžera, direktorica financija u DHL International te Tanja Pureta, direktorica u konzultanskoj tvrtki Ramiro.

Žene_cfo_0

Razgovor je donio zaključak da je sektor financija baš kao krvna slika – sve se vidi. Kako bi se to iskoristilo na način da se učine pravi koraci, potrebno je otkriti greške u poslovanju, otvoreno komunicirati sa suradnicima i ulaganjem u dodatno znanje usmjeriti tvrtku prema kvalitetnim odlukama.

Žene_cfo_Tea_Bazant

„Financije više definitivno nisu back-office, nego važan partner vodstvu“, za kraj je poručila Tea Bažant.

Konferenciju Women in Finance podržali su sponzori KMPG, Hrvatska poštanska banka, Max Factor, Megatrend te partner Bisnode.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -