Žene u top menadžmentu ne žele CEO poziciju zbog nedostatka ženskih uzora

Sve manji broj žena na vodećim pozicijama želi biti CEO tvrtke. Tako je barem pokazalo istraživanje kojeg je provela Weber Shandwick, jedna od vodećih PR tvrtki na svijetu. A glavni razlog za to je nedostatak ženskih uzora.

Žene u top menadžmentu ne žele biti CEO

PR kompanija Weber Shandwick, u suradnji s tvrtkom KRC Reasearch, proveli su istraživanje na više od 1700 osoba na vodećim pozicijama – muškaraca i žena, i otkrili da kada žene rade za kompaniju u kojoj je druga žena na CEO poziciji, vjerojatnije će ostati u kompaniji, ali i same stremiti toj poziciji. Istraživanje je provedeno u 19 zemalja diljem Sjeverne Amerike, Europe, Azije i Latinske Amerike.

Točnije, samo je 23% žena reklo da žele biti na čelu velike kompanije, za razliku od 32% muškaraca koji su izrazili želju da jednog dana budu na poziciji CEO-a. No, kada je na poziciji CEO-a žena, onda postotak s 23% raste na 29%.

„Naše istraživanje pokazalo je da kada žene rade za ženu, više su motivirane da i same postanu korporativni vođe. Ovi rezultati vode prema zaključku da ako stvarno želimo rodnu jednakost na vrhu, moramo promovirati više žena na CEO pozicije i to moramo napraviti već danas“, rekla je u službenoj objavi Gail Heimann, predsjednica Weber Shandwicka.

Ovakav postotak autori istraživanja pripisuju nedostatku ženskih uzora, odnosno malom broju žena na CEO pozicijama u velikim kompanijama. Današnje žene CEO-i imaju veliku odgovornost inspiracije budućih generacija žena CEO-a, ali i rušenja postojećeg staklenog stropa.

Razlike u želji za promicanjem rodne ravnopravnosti gotovo nema – oba se spola zalažu za promicanje, ali i smatraju da je jedan od najvećih razloga zašto bi se trebao povećati broj ženskih CEO-a uloga mentorstva. Tako istraživači smatraju da se mentorstvo sve više shvaća kao pouzdan način kojim se može pomoći ženama da zauzmu više pozicije i povećaju broj rodnih inicijativa u kompanijama.

Naravno, razlike postoje ovisno o regiji u kojoj posluje ispitana kompanija, pa je tako u Sjevernoj Americi najviše žena reklo da nisu zainteresirane za CEO poziciju (68%). U Europi je s ne odgovorilo 39% žena, a u Aziji njih 22% (dok je 51% njih odgovorilo možda).

Razlika u vještinama liderstva između muških i ženskih CEO-a gotovo nema. Autori su istaknuli jednu iznenađujuću razliku, a to je rodna razlika nestaje kada žena dođe na poziciju CEO-a, odnosno žene ne gledaju na rodne razlike u vođenju poslovanja. No, prema istraživanju, kompanije koje imaju veći broj žena u top menadžmentu ostvaruju bolje rezultate (34%) poslovanja od kompanija koji imaju mali broj žena u menadžmentu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Novi Način najbržima osigurao besplatne građevinske konzultacije

Novi način je građevinski projektantski ured u području projektiranja nosivih konstrukcija, sanacija i rekonstrukcija postojećih građevina s iskustvom na domaćem i...