Ženski marš na Washington povodom Trumpove inauguracije mogao bi biti jedan od najvećih prosvjeda u američkoj povijesti

Ženski marš na Washington (The Women’s March on Washington) mogao bi postati jedan od najvećih prosvjeda u američkoj povijesti. Počeo je sasvim spontano putem društvenih mreža, a dosad je dolazak na prosvjed najavilo više od 200.000 ljudi, ali zasigurno će ta brojka i porasti.

Prosvjed protiv Trumpa u Washingtonu

Svojom je pobjedom na američkim izborima novoizabrani predsjednik mnoge potaknuo na politički aktivizam. U subotu 21. siječnja, dan nakon njegove inauguracije, će se tako održati Ženski marš na Washington kako bi se pokazalo da su i ženska prava ljudska prava.

Ideja o ovom prosvjedu nastala je kad je umirovljenica i baka s Havaja Teresa Shook u jednoj Facebook grupi postavila pitanje što bi bilo kad bi se na dan inauguracije održao ženski marš, piše Reuters.

“Nisam imala plan ili mislila o tome što će se dogoditi”, rekla je Shook te dodala kako je samo mislila kako bi žene trebale marširati.

Zatim se povezala s poduzetnicom Bobom Bland, vlasnicom modnog inkubatora Manufacture New York, ali i s ostalim ženama te se ideja pretvorila u pravi prosvjed.  Mnoge skupine pridružile su se Maršu solidarnosti i postale službeni partneri.

Na Maršu će se otvoriti pitanja o zakonskom pobačaju, pravu glasa, slobodi tiska, pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, rasnoj te rodnoj ravnopravnosti kao i povećanju minimalne plaće, navodi Guardian. Osim toga, i muškarci su pozvani da podrže ovaj marš.

Dolazak su potvrdile Scarlett Johansson, Katy Perry, Cher i i mnoge druge poznate osobe.

Stojimo zajedno u solidarnosti s našim partnerima i djecom kako bi zaštitili naša prava, našu sigurnost, zdravlje i naše obitelji, stoji na službenoj stranici  Women’s Marcha.

Osim u Washingtonu, najavljeni su sestrinski marševi i u drugim američkim gradovima, ali i u 126 gradova diljem svijeta – u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji, Irskoj, Švedskoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji i mnogim drugim zemljama.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...