Ženski rokovnik u malo drugačijem ruhu

U Malom salonu Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci jučer je otvorena izložba „Dekonstrukcija Ženskog rokovnika“ kojom se predstavlja projekt studenata Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta iz Rijeke temeljen na analizi i reinterpretaciji „Ženskog rokovnika“.

Rezultat projekta, posebna je linija Ženskog rokovnika pod nazivom „Anojing bič“ namijenjena studenticama i ženama mlađe dobi, a na izložbi je predstavljen cjelokupan proces stvaranja ovog feminističkog rokovnika.

Anojing Bič zvijezda je rokovnika i izuzetno kompleksan lik. Nastala je kao reakcija na ustaljene stereotipe žena u današnjem društvu. Ona je istovremeno njihovo utjelovljenje i karikatura. Svojim stavovima provocira i postavlja pitanja u vezi “ženske problematike” te ukazuje na ideje i moguće odgovore sadržane u samom rokovniku. Na osebujan i neobičan način potiče na promišljanje. Ona je iritantna, bezobrazna, zabavna, jednostavno neodoljiva te će nasmijati do suza svakoga tko se odluči upoznati je.

izložba_ženski_rokovnik

„Rad na rokovniku započeo je na kolegiju “Rodna tekstualnost”, a cilj nam je bio pokušati otkriti što je to što se podrazumijeva kao „žensko“ u “Ženskom rokovniku“.

Široka dostupnost našeg rokovnika važna nam je zbog njegovog specifičnog (vizualnog i tekstualnog) sadržaja kojim ćemo, vjerujemo, na kvalitetan i pristupačan način uspjeti zainteresiranima prenijeti dio obrazovnih sadržaja svoga studija,” izjavile su prilikom otvorenja izložbe Anja Adamović i Andrea Pliško, dvije od trinaest studentica koje su sudjelovale u projektu.

Dunja Tadić, idejna začetnica i vlasnica branda Ženski rokovnik na otvorenju izložbe objasnila je kako je došlo do ove suradnje: „Tema ovogodišnjeg Ženskog rokovnika je VOLI SEBE kako bi nas, žene, svaki dan podsjetio na same sebe i na to da svaki dan možemo učiniti nekoliko malih stvari za sebe.

Voljeti sebe i brinuti o sebi možemo na stotinu različitih načina pa zašto ne i osvješćivanjem položaja žene u društvu i zašto ne suradnjom sa ovim divnim, mladim ljudima koji su svoje znanje i ideje prenijeli u projekt „Anojing Bič“. Zahvaljujem im od srca na ovoj iznimnoj suradnji.“ Autor ilustracija je Enver Krivac , multidisciplinarni umjetnik iz Rijeke.

Dunja_Tadić_Enver_Krivaci_Brigita_Miloš

Izložba „Dekonstrukcija Ženskog rokovnika“ može se pogledati od 23. do 26. veljače 2016. godine od 11,00-18,00 sati u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Korzo 24.
Posebna, limitirana serija Ženskog rokovnika „Anojing Bič“ dostupna je isključivo putem web-shopa po popularnoj cijeni od 50,00 HRK prilagođenoj studentskom budgetu.

Ženski rokovnik nastao je 2009. godine kao rezultat bezuspješne potrage za dobro strukturiranim rokovnikom modernog i oku ugodnog dizajna. Već prvi primjerci Ženskog rokovnika bili su rasprodani u gotovo rekordnom roku što je kreatoricu ponukalo da proizvod dodatno usavrši i još bolje prilagodi potrebama korisnica.

Danas je Ženski rokovnik prepoznatljiv po zanimljivim, i u svakodnevnom životu vrlo korisnim dodacima.
Ženski rokovnik u potpunosti je proizveden u Hrvatskoj i zaštićen je kao domaći brand koji je osim na hrvatskom tržištu dostupan i u Bosni i Hercegovini, a od ove godine putem web shopa i na engleskom jeziku.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...