Uz Ženski rokovnik žene znaju što su im prioriteti

Jeste li vidjele Ženski rokovnik? Osim uobičajenog i očekivanog sadržaja on donosi ogledalce, rubriku za novogodišnje odluke, preglede, predstave koje želimo pogledati, upute kako napraviti samopregled dojki itd. Također, dimenzijama je prilagođen za žensku torbicu. Proizvod je to tvrtke Ad Vitam, nastao na temelju ideje njezine vlasnice Dunje Tadić. S ovom pričljivom Bosankom nastanjenom u Zagrebu porazgovarali smo o njezinu glavnom proizvodu i poduzetničkom iskustvu.

Ženski rokovnik za planiranje poslovnih i privatnih obaveza

Zašto ste odlučili krenuti u poduzetništvo? Jeste li bili nezadovoljni poslom koji ste radili?

Bila sam zadovoljna poslom koji sam radila u vrijeme kada sam počela razmišljati o pokretanju vlastitog posla. No oduvijek sam znala da želim pokrenuti i imati nešto svoje. Željela sam neke od svojih ideja provesti u djelo, okušati se u nečemu što zahtijeva više izazova, predanosti i rada. Odlučila sam pokušati i otvorila sam tvrtku 2005. godine.

U vašoj maloj tvrtki svi zaposleni su – žene. Jeste li ciljano zapošljavali žene?

Da, sve smo žene, mada ne mogu reći da je to bilo ciljano. U tvrtki su radila i dvojica dizajnera i to nije bila loša kombinacija. Ponekad nije loše o nekom projektu ili ideji imati i viđenje iz muškog kuta. Sada smo samo nas tri i prilično smo se navikle na opuštenu žensku radnu atmosferu. Iako to, naravno, ne isključuje mogućnost da zaposlimo nekog dečka.

I vaši su kupci uglavnom žene. Na koji način one kupuju? Impulzivno, kao što se obično smatra?

Imamo nekoliko proizvoda u našem programu koji su namijenjeni prvenstveno ženama. Žene kao kupci sigurno su impulzivnije nego muškarci, no ne bih rekla da sve žene impulzivno kupuju. Nas tri u tvrtki sve smo različite u odlučivanju kako i kada kupovati. Posljednjih godina na impulzivnost kupovine jako je utjecala i kriza u našoj zemlji. Prije par godina bilo je puno lakše odlučiti se za kupnju, primjerice, rokovnika koji košta 90 kuna. Sada na to gledamo drugačije i tih 90 kuna ne odlazi lako iz našeg novčanika, jer ih je danas puno teže zaraditi.

U vrijeme krize prve su na udaru uvijek kreativne industrije. Kako ste se vi uspjeli održati?

Mi smo krizu osjetili vrlo brzo. Ad Vitam je marketinška agencija i naši klijenti prvo su srezali budžet za marketing i promociju. Bilo se teško naviknuti i prihvatiti da su se upiti i obim poslova drastično smanjili. Srećom, poklopilo se da smo Ženski rokovnik napravili upravo u vrijeme kada je kriza počela. Proizvod je bio zanimljiv te se dogodilo da su se drugi poslovi počeli smanjivati, a prodaja Rokovnika je iz godine u godinu rasla. (Spomenula sam da rokovnik košta 90 kuna te da to danas nije malo.) Mislim da opstajemo zato što se zaista trudimo i dajemo sve od sebe da tu cijenu iz godine u godinu opravdamo, da svojim kupcima iz godine u godinu nudimo poboljšanu verziju, da ih iznenadimo nečim novim. Stalo nam je do naših kupaca i mislim da oni to znaju i prepoznaju i zato kupuju naše proizvode.

Odakle ideja za Ženski rokovnik?

To uvijek kažem, pa evo i sada, Ženski rokovnik je zaista nastao iz osobne potrebe i rezultat je moje bezuspješne potrage za rokovnikom koji je drugačiji, funkcionalan, dobro struktuiran, privlačan dizajnom i dimenzijama za torbicu.

Tko je osmislio i dizajnirao prvi Ženski rokovnik?

Taj dan, nakon što nisam našla niti jedan rokovnik koji bi mi se svidio, vratila sam se u ured i napravila prvu skicu onoga što je danas Ženski rokovnik. Prvi rokovnik imao je spiralni uvez, tisak u jednoj boji, nije imao gumicu za zatvaranje ni pokaznu trakicu. Onda je s godinama “evoluirao”, kako mi znamo reći.

Proveli ste ankete da vidite koje bi stavke žene htjele imati u rokovniku.

Napravile smo anketu prije tri godine i sada, prije početka dizajniranja novog izdanja. Uvijek nas zanima što žene koje koriste naš rokovnik trebaju i misle o njemu. Dobile smo skoro 1300 odgovora i danima analizirale rezultate i odgovore. Shvatile smo više stvari, a najvažnija je da žene koje koriste rokovnik znaju što su im prioriteti, žele imati i ostvarivati zacrtane ciljeve i biti organizirane. Tome smo prilagodile strukturu rokovnika.

Primjerice, kako se većina izjasnila da im je satnica od 8 do 19 h nepotrebna i predugačka, napravile smo malo drugačiji planer. Podijeljen je na tri dijela: To Do, gdje se upisuju sve obaveze koje nemaju veze s terminom i satnicom, zatim Sastanci – za središnji dio dana, a treći dio su Aktivnosti, predviđene za slobodno vrijeme. Neke žene su oduševljene takvom strukturom i kažu da im je novi planer puno funkcionalniji i pregledniji, a ima onih kojima jako nedostaje uobičajena satnica. Uskoro radimo novu anketu vezanu samo za strukturu planera, pa ćemo vidjeti hoćemo li nešto mijenjati.

Ženski rokovnik namijenjen je i poslovnom i privatnom životu žene. Je li vam pri njegovu kreiranju bilo teško postići balans između tih dviju sfera?

Teško je postići balans. Po anketi, naše korisnice većinom su studentice i poslovne žene. I skoro podjednako su zastupljene. Ove godine malo smo više na ruku išle studenticama jer smo mišljenja da je rokovnik više osobni asistent u organizaciji obaveza, a manje poslovni rokovnik koji ćemo koristiti na sastancima. Znači, da, za zapisati termin sastanka, ali za poslovne obaveze imati drugi rokovnik, prilagođeniji i dimenzijama i sadržajem. Ženski rokovnik više naginje vrlo osobnom rokovniku koji graniči s poludnevnikom.

Kada govorimo o Ženskom rokovniku, tko vam je konkurencija?

Konkurencije će uvijek biti i treba je biti. Konkurencija nas, između ostalog, motivira da budemo još bolji, da se više trudimo i dajemo još više od sebe, da napravimo svaki sljedeći rokovnik boljim i drugačijim od prethodnog. Ženski rokovnik zaštićeno je ime i brend. Imamo priču i vezu sa svojim kupcima, što drugi slični rokovnici trebaju tek napraviti. Mi sad već imamo tu tradiciju, ako smijem tako reći. Naravno, konkurencija vam je i nešto što je slično, a jeftinije, posebno danas u ovoj teškoj situaciji. Prepuštamo svojim kupcima da odluče i, naravno, kupe ono što je u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima.

zenski rokovnik

Smatrate li da u današnjem digitalnom svijetu papirnati rokovnik može konkurirati, primjerice, aplikaciji za pametni telefon?

Aplikacije, naravno, imaju mnogo prednosti, jedino što nemaju je svojevrsna osobnost, nemaju personal touch koji ima rokovnik. Nema šuškanja papira, listanja stranica i taj pisani trag na mediju kao što je papir. Sigurno ćete ponekad sjesti i prelistati svoju godinu unazad. Aplikacije definitivno preuzimaju kontrolu nad našim životima i jesu budućnost, ustvari sad su već i sadašnjost, no mi rokovnik vidimo kao dio nas koji još uvijek koristi olovku, dio nas koji ne gleda u svoj smart uredjaj svake slobodne minute, dio nas koji uživa otvoriti rokovnik, upisati “kava s frendicom” i nacrtati malo srce pored toga.

Ženski rokovnik prodajete i u jednom poznatom lancu drogerija i online, na svom webu. Koji prodajni kanal bilježi veći promet?

Prodaja u trgovačkim lancima daleko je bolja po prometu i zaradi, no iz godine u godinu bilježimo rast prodaje i putem web shopa, znatan rast.

Koliko je prodaji Ženskog rokovnika pomogla suradnja s hrvatskim dizajnerima?

Suradnje s hrvatskim dizajnerima također su ono što ovaj rokovnik izdvaja i čini posebnim. Naši kupci vole i žele kupiti nešto što je napravio naš dizajner ili mladi umjetnik. Drago nam je da je tako. Odličan primjer je, recimo, ovogodišnja suradnja. Surađivali smo s osmero mladih hrvatskih kreativaca i umjetnika, koji su osmislili osam naslovnica. Ostalih šest napravili smo mi, isključivo prema željama i rezultatima ankete koju smo napravili. Svih šest naslovnica predstavljaju ono što su cure željele vidjeti kao naslovnicu. Ovih osam što su ih radili kreativci rasprodano je u rekordno kratkom vremenu, a te “naše”, koje smo napravili po željama korisnica, još uvijek su u prodaji i cure ih smatraju “neatraktivnim” naslovnicama. Ovo nas je oduševilo i drago nam je da su naslovnice mladih umjetnika tako dobro prihvaćene.

Ističete da je ovaj vaš proizvod kreiran i izrađen u Hrvatskoj. Kako je poslovati u Hrvatskoj danas?

Svi naši proizvodi u potpunosti su izrađeni u Hrvatskoj. Koliko smo ponosni na to, toliko nam i nije lako, moram priznati. Ove godine imali smo zaista velik problem s tiskarom koja je radila rokovnik. Kod nas se poslovi često olako i neozbiljno doživljavaju i dogodi se da se mnogi iznenade obimom posla kod izrade ovog našeg rokovnika. Puno je ručnog rada, velike su količine. Zbog izuzetno teške situacije u proizvodnji tvrtke prihvate poslove kojima nisu dorasle. Naprave uzorak koji odgovara traženoj kvaliteti, a onda u proizvodnji koriste jeftinije materijale, ljepila i slično da bi se uklopili u cijenu koju su ponudili. Recimo, imali smo noćnu moru s gumicom za olovku koja je sastavni dio rokovnika i bitna je našim kupcima. U posljednjem trenu shvatili smo da tiskara ne može postaviti tu gumicu i da dan prije isporuke moramo odustati od toga ukoliko želimo da  rokovnik bude u prodaji na vrijeme. Zamislite sad kako su glupo i nepotrebno izgledale tisuće olovaka koje smo kupili da bismo ih stavili u tu gumicu kao poklončić našim kupcima! Strašno, vjerujte. Ima i dobrih primjera i tvrtki, naravno puno više nego ovih. No, eto, mi smo zaista ovaj put imali peh i lošu sreću.

Planirate li neke nove proizvode?

Trenutno planiramo neke zanimljive proizvode, no ovaj put za muškarce. Radimo neke navijačke proizvode za dečke (i cure, naravno) koji će navijati za našu repku na svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Idemo, Vatreni!

Planirate li širenje na neka nova tržišta?

Uh, ja sam ponekad, samo ponekad, malo praznovjerna, pa neću ništa reći da ne zacopram. Ali da, planiramo nešto u tom smjeru i nadamo se da ćemo već sljedeće godine prijeći granice Lijepe Naše.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...