Ženstvene i profesionalne

Ne tako davno su gotovo sva odgovorna i vodeća radna mjesta bila rezervirana samo za muškarce.

Poslovnim svijetom još uvijek dominiraju muškarci, ali to ne znači da je muški način odijevanja pravilo

Kada su takve pozicije počele preuzimati i žene, time su preuzele i veliki dio muške «persone» (kompromis između suštinskog identiteta osobe i očekivanjima društva), a sa time i «muški» način odijevanja.

Pa ipak, ako znamo da je naš izgled i «personality» najsnažnija poruka naše vjerodostojnosti, za žene je onda taj «muški» način odijevanja sve drugo nego primjeren. Sa različitim načinima odijevanja je osobi dana mogućnost: samoizražavanja, samopouzdanja, samopotvrđivanja i samooblikovanja. Stoga sa „muškim“ načinom odijevanja žena u poslovnom svijetu ne može izraziti sve svoje sposobnosti i karakteristike.

Pauline Frecerich je jednom izjavila: Muškarca najprije saslušaju, i potom pogledaju. Ženu najprije pogledaju i ako im se dopadne što vide, onda je i poslušaju.

Žene trebaju kroz poslovno odijevanje izraziti svoju osobnost

Stoga žena u poslovnom svijetu mora biti još opreznija što se tiče oblačenja nego muškarci. Radi se o atraktivnosti imidža. Ne radi se nužno o tome da žene moraju biti lijepe, mlade i privlačne, već se radi o tome, koliko su žene sposobne predstaviti sebe, svoju suštinu i ono što zaista jesu! Izraziti se u potpunosti to izražavati sa samopouzdanjem.

Žena mora više paziti na detalje pri odijevanju od muškarca, jer ih puno više i upotrebljava. Nakit mora biti dobro koordiniran sa svom garderobom. Zlato, srebro i biseri su neizbježni dio ženskog poslovnog izgleda. Povrh toga, žena mora biti svaki dan lijepo uređena i njegovana, jer u suprotnom slučaju, odaje površan i nemaran izgled koj se reflektira i u njenom načinu djelovanja.

Žene u poslovnom svijetu premalo pozornosti posvećuju izboru boja za svoju poslovnu odjeću. Boje su najsnažniji element kod slanja naše vizualne poruke, te sa bojama možemo vrlo snažno upravljati i odavati određeni utisak. Tipične boje koje žene na vodećim i odgovornim mjestima mogu upotrebljavati su: roza, crvena, narandžasta i svijetlo plava. Sa navedenim bojama istovremeno izražavaju prividnu moć, autoritet, liderstvo, eleganciju i ženstvenost.

Jerneja Agić je u Mariboru završila studij na kojem je stekla titulu Inžinjer tekstilno-konfekcijske tehnologije. Nakon studija i diplome nastavila je sa usavršavanjem na području Image Consultinga  u vodećoj školi modnog dizajna i oblikovanja, Instituto Marangoni London, gdje je dobila neprocjenjiva iskustva, te naziv IMAGE CONSULTANT → Savjetnica za imidž. Vlasnica je trgovačke marke OBLECI.SE (OBUCI.SE) sa kojom je ustanovila novi brand (trgovačku marku) ADRIA IMAGE.
ADRIA IMAGE ima licencirane proizvode i usluge australskog poduzeća “Image Innovators”. TAIC kao poduzeće na području savjetovanja za imidž razvija najmodernije i najkvalitetnije proizvode sa kojim su se uvrstili na sami svjetski vrh.
Danas je profesionalni Image Consultant → Savjetnica za imidž. Surađuje kako sa poduzećima (pravnim osobama) tako i sa pojedincima (fizičkim osobama).
Trenutno djeluje na području Slovenije i Adria Regije: Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije.


POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više