Kurija Janković – Heritage hotel u stoljetnoj kuriji pokraj Virovitice

Heritage hotel

Hrvatska slovi kao „zemlja 1000 otoka“, no malo je poznato da je i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca, ljetnikovaca, tvrđava, zamaka, kurija i utvrda.

Jedna takva kurija u mjestu Kapela Dvor na svega 7 km od središta Virovitice obnovljena je te je u njoj 2016. godine otvoren heritage hotel s četiri zvjezdice.

Heritage hotel Kurija Janković

Kurija Janković je sagrađena početkom 19. stoljeća u duhu smirenog historicizma i predstavlja jednu od najelegantnijih plemićkih ladanjskih kuća na području Virovitičko-podravske županije, a današnje je odlike dobila oko 1880. godine za vrijeme Geze pl. Jankovića.

Heritage hotel

Kurija je s vremenom postala napuštena i ruševna. Proces obnove započela je 2012. godine Virovitičko-podravska županija u okviru EU projekta Drava4Enjoy s primarnim ciljem zaštite izvornog oblika izdanja. Pažljivim izvođenjem građevinskih radova uspjeli su se zadržati izvorni gabariti te joj je vraćen stari sjaj. Danas je Kurija Janković zasigurno jedan od najljepših malih hotela kontinentalne Hrvatske koji odiše elegancijom i otmjenošću.

U unutarnjem uređenju naglasak je stavljen na drvo kao stoljećima važan resurs virovitičkog kraja. Rezultati obnove su uistinu impresivni. Ulaskom u hotel kao da ulazite u povijest, u neka davna plemićka vremena. Drveni lukovi, zidovi, klasični namještaj – sve odiše smirenošću te kao da poziva gosta da se opusti i zaboravi na gradsku vrevu. Bajkovita Kurija Janković tako postaje idealno mjesto za organizaciju manjih vjenčanja i drugih evenata na jedinstven, elegantan i originalan način.

Heritage hotel

Kako bi se zadržao duh povijesti, interijer soba je također uređen u klasičnom stilu, a posebna pažnja je dana teksturi zidova i detaljima. Svaki gost tako doslovno može doživjeti kako je to „spavati u povijesti“. Uz 18 bogato opremljenih soba, gostima su dostupni restoran, caffe bar, konferencijska dvorana, soba za sastanke, suvenirnica te najam bicikala. Za puni doživljaj virovitičko-podravskog kraja u restoranu hotela poslužuje se tradicionalni doručak pripremljen od lokalnih namirnica, a ponuda caffe bara sastavljena je od organskih čajeva, prirodnih sokova, vina, likera i rakija lokalnih proizvođača.

U Europi ima više od 60 milijuna aktivnih biciklista kojima je bicikl sredstvo pomoću kojeg žele otkrivati destinaciju koju posjećuju, a što zajedno s rastom svijesti o zdravom načinu života svakako doprinosi razvoju cikloturizma.

U Virovitičko-podravskoj županiji razvijena je mreža od 600 kilometara biciklističkih staza što je odlična platforma za širenje ponude kontinentalnog turizma – od makadamskih cesta savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta pogodnih za obiteljske izlete. Ponuda bicikala u Kuriji Janković bio je svojevrstan prirodni slijed u definiranju hotela kao cikloturističkog centra koji se nalazi u okruženju UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i na trasama dviju najpoznatijih europskih biciklističkih ruta – Dravska ruta i EuroVelo 13 Ruta željezne zavjese. Svaki gost tako može na dva kotača vidjeti, čuti i dotaknuti prirodu.

Heritage hotel

Heritage hoteli poput Kurije Janković omogućavaju da se turistička ponuda učini bogatijom i raznovrsnijom, a ujedno doprinose i očuvanju kulturno-povijesnog nasljeđa nekog kraja. Moderni gost je istraživač, a ovakvi povijesni objekti koji ujedno pružaju sve moderne pogodnosti hotela, daju mu prostor da zadovolji sve svoje potrebe.

U kombinaciji s ponudom za bicikliste ovo je jedan od pozitivnih primjera iskorištavanja ogromnih potencijala kontinentalne Hrvatske što omogućuje razvoj cjelogodišnjeg turizma koji na taj način nije vezan isključivo uz more.

Sve WiA članice dobivaju popust od 10 % za usluge noćenja u heritage hotelu Kurija Janković. 

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.