4 koraka pomoću kojih ćete se zauvijek riješiti poštapalica u govoru!

Način na koji govorimo u javnosti utječe na sliku koju drugi imaju o nama, no mnogi se itekako bore sa strahom od javnih nastupa, bilo da je riječ o konferencijama za novinare, vođenju sastanka, predstavljanju novih usluga svoje tvrtke javnosti, preuzimanju nagrade ili pak tek običnom govorenju pred skupinom nepoznatih ljudi.

U takvim situacijama naše tijelo pokazuje brojne fizičke znakove nelagode i treme, no čak i kada uspijemo svladati osnove javnih nastupa, nerijetko kod mnogih ostaje ono čega možda ni nisu svjesni, a to su razne poštapalice u govoru. One značajno utječu na kvalitetu svih naših javnih nastupa i govora pa je dobro znati kako ih se riješiti.

Poštapalice kao odraz nervoze i nesigurnosti

Poštapalice, odnosno izrazi poput “ovaj”, “ovoga”, “gledajte” “kužiš”, “ono”, “u biti”, “zapravo”, “čuj”, “ma da” značenjski su prazne riječi koje se u jeziku koriste bez ikakve stvarne potrebe. Njihova jedina uloga je pružiti govorniku pokoji trenutak za pronalaženje odgovarajuće riječi ili rečenice kako bi mogao nastaviti svoj govor. Međutim, one itekako odaju dojam neodlučnosti, nesigurnosti, nespremnosti, zamuckivanja pa čak i nekompetentnosti govornika.

Važno je na vrijeme prepoznati i shvatiti da imamo taj problem jer on značajno utječe na naše komunikacijske vještine. Korištenje poštapalica nikada ne može biti obilježje nečijeg dobrog stila govorenja.

Zato u nastavku donosimo savjete koji će vam pomoći da prepoznate i riješite se poštapalica u govoru.

Snimite se

Kada kod kuće uvježbavamo javni govor koji trebamo održati pred većom publikom ili pak samo na sastanku pred nekolicinom kolega, a koji nam je od velike važnosti, manje su šanse da ćemo u govoru koristiti poštapalice jer smo tada opušteniji nego u stvarnoj situaciji držanja govora.

Ipak, pokušaje se snimiti i poslušati snimku. Ako primijete neku od poštapalica čak i samo dva-tri puta, velike su šanse da ćete je u stresnoj situaciji koristiti mnogo i više .

Još je bolje ako možete zamoliti nekoga tko će biti pristutan tijekom držanja vašeg govora da vas snimi u stvarnoj situaciji kako biste kod kuće u miru mogli poslušati snimku i analizirati svoj govor.

Primijetite li da vam je svaka peta riječ “ovaj” ili zamuckivanje, vrijeme je za poduzimanje koraka koji će voditi prema rješavanju tog problema.

Uvijek se dobro pripremite

Kao što smo spomenuli, poštapalice i zamuckivanje nesvjesno koristimo kada se pokušavamo sjetiti svoje iduće rečenice koju trebamo izgovoriti. Da bismo to smanjili na minimum, prije važnih izlaganja i govora važno je što bolje se pripremiti.

Nije dovoljno samo napisati govor i jednom ga pročitati, nego ga i što je moguće bolje uvježbati. Pritom nemojte pokušati sve naučiti napamet, nego si zapišite nekoliko natuknica oko kojih ćete koncipirati govor.

Tako ćete pred sobom imati jasnu sliku onoga što morate reći, a kako nećete sami sebe siliti da naučite čitav tekst napamet, manje su i šanse za isprazne poštapalice.

Pripazite na držanje tijela

Neverbalna komunikacija jednako je važna kao i verbalna, pa tijekom držanja govora i to morate imati na umu.

Naime, stojite li uspravno, ravne kralježnice i ramena zabačenih unatrag, autormatski će se promijeniti i boja vašeg glasa. Izgledat ćete i zvučati samouvjerenije, što će utjecati i na vaše samopouzdanje, a time posredno i na verbalni dio vaše izvedbe. Mozak će primiti informacije o tome kako se osjećate, što će utjecati i na smanjnje zamuckivanja i poštapalica.

Usporite i dišite

Nekoliko puta svjedočila sam javnim govorima u kojima su se govornici žurili kao da ih netko tjera bičem. Dakako, samim time što su ubrzano govorili jer su se očito bojali da neće stići reći sve ono što su zamislili ili pak su, što je ujedno i ćešće, htjeli što prije biti gotovi s nastupom, znatno su umanjili kvalitetu svojih govora, a u svoj toj panici poštapalice su se nizale jedna za drugom.

Kako biste to izbjegli, jednostavno usporite. Imate li nastup na nekoj konferenciji, predstavljanju novog projekta, primanju nagrade ili pak sudjelujete na TED govoru, uvijek će vam biti rečeno koliko vremena imate kako biste znali pripremiti svoj govor.

Budete li govorili sporije, slušatelji će vas lakše pratiti i bit ćete smireniji, a samim time i koncentriraniji na svoj govor zbog čega će se poštapalice svesti na minimum.

Osim toga, u komunikaciji je iznimno važno uzimati stanke, ne samo kako biste mogli udahnuti zrak, nego i kako biste jasno prenijeli svoju poruku pravilno ističući interpunkcijske znakove.

Usporenje ritma govora i pravilno disanje u kombinaciji sa svime spomenutim osigurat će vam javni nastup kojeg se ne bi posramili ni najbolji govornici. Osim toga, vježba radi majstora pa se nakon nekog vremena nećete više ni sjećati da ste se ikada borili s ovim trenutno neugodnim problemom.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Danijela Faraguna: U turizmu sitnice čine veliku razliku

Danijela Faraguna je oduvijek gajila strast prema turizmu, i kada je osjetila zasićenje na svom stalnom poslu, odlučila je krenuti u...