4 savjeta za prihvaćanje sebe kao introvertirane liderice

I introverti mogu biti dobri u liderskim ulogama. Iako su introvertirani lideri jednostavno drugačiji, zbog toga se ne bi trebali stidjeti.

No, kada su okruženi s ekstrovertima, mogu pomisliti da nešto nije u redu s njima. Ako pak se počnu ponašati kao ekstroverti, to im može uzeti previše energije, utjecati na njihovo samopouzdanje ili mogu početi razmišljati da jednostavno nisu dovoljno dobri.

Prihvaćanje sebe kao introvertirane liderice

Leadership coach koja se specijalizirala za introvertirane žene, Carol Stewart, smatra da introverti prije nego počnu voditi druge, trebaju znati kako sebe voditi. Prihvaćanje sebe prvi je korak u tom.

1. Nemojte se uspoređivati s ekstrovertima

Možda drugi privlače pozornost vikanjem, izgledaju odlučnije i zbog toga su popularniji. No, popularnost nije ono najvažnije što čini dobrog lidera.

Nemojte se uspoređivati s njima. Možete im se diviti, ali nikako se nemojte uspoređivati.

2. Iskoristite svoje vrline

U vrijeme krize vrlo su važne osobine introverata – ostati miran, kontrolirati situaciju… Kada oko vas nastane panika i kaos, vaš će pristup ljude ohrabriti.

Stoga iskoristite svoje vrline.

3. Znajte koja su vaša slaba područja

Kada ste svjesni svojih vrlina, ne znači da morate skroz ignorirati mane. Postoje stvari u kojima ste izvrsni, u kojima ste osrednji i u kojima jednostavno niste dobri.

Vaša slabost je snaga neke druge osobe. Delegirajte stvari u kojima niste dobri, a u kojima je netko drugi izvrstan.

Razvijajte slabosti koje su vam potrebne za vaš posao. Dakle, slabosti ne trebate potpuno ignorirati, ali opet, nemojte se previše fokusirati na njih.

4. Prihvatite to da niste savršeni

Nitko nije savršen. Jer pokušavajući biti savršen sa sobom nosi nepotreban pritisak. Introvert je često okružen s mnogo ekstroverata, zbog čega misli da se mora promijeniti, da nije dovoljno dobar, i zbog toga je stalno pod pritiskom.

Introverti ne vide da su uspješni i bez tog pristika. Prihvatite da možda niste savršeni, ali ste dobri.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...