4 networking savjeta za introvertirane poduzetnice

Networking za introvertirane osobe može biti poprilično težak. Budući da su introverti po prirodi povučeni i ne vole velike događaje, naročito one na kojima moraju prilaziti potpunim strancima, mnogi bi pomislili da networking eventi jednostavno nisu za njih. No, to je daleko od istine.

Savjeti za networking za introvertirane osobe

Introvertirane osobe su u mnogim slučajevima bolji kandidati za networking evente od onih ekstrovertiranih. Prvenstveno jer bolje slušaju i obraćaju pažnju na ono što sugovornik govori.

Katrina Razavi je introvertirana poduzetnica, koja je nakon brojnih pokušaja uspjela razviti sistem, koji je njoj olakšao networking evente. U članku za portal Brazen Careerist podijelila je četiri networking savjeta pomoću kojih će introvertirane poduzetnice izgledati i osjećati se samouvjereno.

Pobijedite strah usmjeravanjem svojih misli na konačan cilj

Introverti često imaju određeni strah koji može dovesti i do osjećaja tjeskobe. Prvi korak u borbi protiv tog straha je njegovo očekivanje i prihvaćanje kao normalnog. Prije nego nekome priđete i započnete razgovor, jednostavno zatvorite oči i duboko udahnite kako bi smirili živce.

Pritom imajte na umu zašto ste uopće došli na networking, tj. konačan cilj za vaš biznis. Usmjerite svoje misli sa samokritiziranja i strahova koji vas koče, na pozitivne stvari koje bi iz tog mogle izaći – kao novi poslovni kontakt, potencijalni investitor i slično.

Pokažite interes

Najjednostavniji način za započeti razgovor je pitati sugovornika na čemu radi ili u čemu je strastven. Ako pokažete da ste zainteresirani za ono što sugovornik ima za reći, dakako će da ući u razgovor s vama. Jednostavno ga možete pitati na čemu radi u posljednje vrijeme, ili što bi volio raditi. Ako razgovarate s ekstrovertom, nećete čak morati ni previše pričati (osim ako sami ne želite).

Pazite na znakove kojima ćete moći nastaviti razgovor

Ako vam se osoba s kojom ste počeli razgovor čini zanimljivom, trebali biste i dalje nastaviti razgovarati. No, kako naći temu?

Najlakši način je taj da pazite na znakove koje ćete moći iskoristiti za nastavak razgovora, odnosno određene riječi. To mogu biti bilo koje riječi koje možete kasnije pretvoriti u temu. Tako na primjer, ako razgovarate s književnikom, možete ga upitati o čemu sada piše, ili o čemu će se raditi u njegovoj sljedećoj knjizi. Možete ga upitati gdje radi, smeta li mu buka dok radi, kako nađe motivaciju ili inspiraciju za pisanje i slično.

Smanjite tjeskobu pripremom za razgovor

Ako ne znate kako bi uopće prišli nekoj osobi i započeli razgovor, probajte si unaprijed zapisati što biste rekli i o čemu biste mogli razgovarati. Tako možete barem djelomično predvidjeti u kojem će smjeru razgovor teći, a priprema vam može omogućiti i da kontrolirate o kojim ćete temama pričati. Na primjer:

„Bok, ja sam Vaše ime. Tvoj mi se biznis i način na koji ga vodiš čini zanimljivim. I ja se bavim nečim sličnim. Imaš par minuta za razgovor? Voljela bih čuti tvoje mišljenje.“

Osim što time pohvalite tuđi poslovni pothvat, pokazujete zainteresiranost, ali i da cijenite nečije mišljenje. S ovakvim pristupom svatko će vam pokloniti i više od par minuta za razgovor.

Da, razgovor sa strancima može biti zastrašujuć. Ali ako smirite svoj unutarnji glas, pokažete interes, pazite na znakove i unaprijed se pripremite, sigurno ćete si povećati šanse za uspješnim razgovorom. A možda i kojim poslovnim kontaktom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više