5 stvari koje muškarci mogu, a žene ne mogu raditi u biznisu

Žene se na poslu još uvijek u velikoj mjeri susreću s otvorenim ili suptilnim načinima diskriminacije. To svakodnevno doživljavanje diskriminacije u svom poslovnom okruženju, nije samo njihov problem već problem cjelokupnog društva.

Na ovaj problem je htjela skrenuti pažnju i Stacey Alcorn, iskusna poduzetnica, start-up ekspertica, autorica, blogerica te predavačica, koja je za Leaders in Heels objasnila koje su to stvari koje su u biznisu dopuštene muškarcima, dok ženama nisu.

Stvari koje žene ne mogu raditi u biznisu

Alcon je u svojoj bogatoj poduzetničkoj karijeri proširila tvrtku s nekretninama na 20 ureda, osnovala odvjetničko društvo, coaching biznis te izgradila modni imperij i pritom je naučila da u biznisu postoje drugačija pravila za žene u odnosu na muškarce.

Iako postoje i neke prednosti za žene u biznisu, ima i jako puno nedostataka na koje trebaju pripaziti pri poslovanju i do kojih muškarci lakše dolaze.

Ovo su 5 stvari koje muškarci mogu, a žene ne mogu raditi u biznisu:

1. Pretpostaviti da je poslovna večera  -poslovna večera

Poslovna večera uobičajen je način suradnje u svijetu, no poslovna večera između muškarca i žene i dalje je to tabu tema.

I dok su mnoge poslovne večere zaista poslovne večere na kojima se ostvaruju bolji poslovni odnosi, a nerijetko i sklapaju poslovi, postoje i one na kojima poslovni suradnik ima na umu nešto više od same večere. Zbog toga su često žene u nezgodnoj situaciji kada trebaju ugovarati poslovne večere s muškarcem.

Alcon stoga savjetuje „Ako mislite da je dovoljno što nosite vjenčani prsten, razmislite ponovo. Moj savjet je da se držite ručka ili kave ako nije zaista nužna poslovna večera, ili ako ne idete s grupom ljudi. Na taj ćete način izbjeći da potencijalno dobar poslovni odnos postane neugodan ili čak ratoboran.“

2. Objavljivati samo poslovne stvari na društvenim mrežama

Društvene mreže savršen su alat za razvoj biznisa, no mnogi misle da su žene koje se često promoviraju loše majke.

„Stalno sam objavljivala postove koji se odnose na moje poslovanje. Stavila sam sliku s networking evenata, zajedničkih ručkova, poslovnih putovanja… Shvatila sam da zato što sam objavljivala samo poslovne stvari, ljudi su počeli ispitivati „provodim li ikad vrijeme sa svojom obitelji“. Provodim vrijeme sa svojom obitelji svaki dan, ali sam odlučila taj dio svog života zadržati polu-privatnim“, ističe Alcon.

Žena koja često objavljuje nešto poslovno na društvenim mrežama ili pak objavljuje kasno navečer, ne znači da ne provodi vrijeme s obitelji, možda je upravo tada s djecom. Postavlja se pitanje zašto se i na muškarce ne gleda na taj način i zašto se od njih ne traži da objavljuju privatne stvari?

3. Plakati

Suze na poslu oduvijek su se gledale kao znak slabosti i neprofesionalizma. Točnije rečeno, ženske suze se često smatraju znakom slabosti, a ponekad čak i načinom manipulacije, dok to isto ne vrijedi i za muškarce.

„U mom iskustvu, u poslovnom svijetu se muškarce koji plaču doživljava kao snažne, dok su žene koje plaču slabe. Sigurna sam da ima dana kada svi, i muškarci i žene, samo želimo jecati u jastuk. Ako ste cura, nađite nekog s kim ćete podijeliti svoje nevolje, jer istina je da djevojke koje plaču u uredu, pokazuju svoju ranjivost i nikada ih se neće gledati kao jake“, savjetuje Alcon.

4. Hvaliti se

Drugačije se gleda na samohvalu muškaraca od samohvale žena. Na muškarce koji se hvale svojim nagradama, postignućima ili priznanjima, gleda se kao na bogove, a žene se iz istog razloga proziva odbojnim.

Međutim, Alcorn je tu pronašla način kako se žene mogu pohvaliti svojim postignućima – na svojim web stranicama ili na LinkedIn profilu. „Kada sretnem nekoga, nikada se neću hvaliti što sam postigla u poslu, ali ako netko koga sretnem dijeli svoja postignuća, učinit ću isto.“

5. Miješati posao i užitak

„U poslovnom svijetu, čini se, različito je povučena crta između posla ili užitka, za žene u odnosu na muškarce. Ako se žene zabavljaju – ako je i networking zabavan, to je tek poslije radnog vremena“.  Stoga se Alcorn pita kako to da muškarci mogu biti cijeli dan izvan ureda, igrajući golf, jesu li zauzeti samo pod krinkom umrežavanja?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više