Zakači se za “Dvorišta” – najzabavnije događanje s dušom

Kad god došli u Zagreb starogradska jezgra Gornjega grada mjesto je koje morate posjetiti, a nađete li se tu sredinom srpnja kulturno-turistička atrakcija “Dvorišta” događaj je koji jednostavno ne smijete propustiti!

“Dvorišta” – događanje s dušom

“Pravo urbano cool događanje s dušom” i “Projekt kakav Zagreb još nije imao” samo su neki od superlativa kojim mediji otpočetka prate ovu manifestaciju, ali su zasigurno posebno vrijedne nebrojene pohvale samih posjetitelja koji svoje komentare upisuju u knjige dojmova i dijele društvenim mrežama poput “Osjećam se kao turist u vlastitom gradu” ili “Pohvala na svježoj ideji i organizaciji. Gornji grad je bio prepun, turisti su uživali. I ja sam se osjećala kao turist”.

Tijekom deset nezaboravnih dana posjetitelji “Dvorišta” imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših gornjogradskih palača i doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora. No čeka ih tu i puno dobre urbane zabave, jer se u dvorištima mogu osvježiti slasnim zalogajima i osvježavajućim gutljajima i dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza i klasike do popa.

"Dvorišta"

Zbog svega toga “Dvorišta” su s pravom već u prvoj godini održavanja proglašena “najzabavnijim događanjem u gradu” (Jutarnji list), a o uspjehu manifestacije puno govore i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.

“Svatko ima svoju priču…”

I ove godine od petka 15. do nedjelje 24. srpnja u skladu sa sloganom “Svako ima svoju priču…” “Dvorišta” pričaju priče o prošlosti Gornjega grada. A svako dvorište uistinu ima samo svoju priču i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima predstavljamo Zagreb kakav još nisu doživjeli!

Tu će otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada: prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnoga arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

U ulaznom atriju i zelenom skrivenom vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” doživjet ćete dašak dobrih starih vremena te kao u doba gospona Fulira osvježiti se uz gemišt i zabaviti uz starogradske popevke.

"Dvorišta"

Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskoga instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojem je sniman još jedan antologijski hrvatski film – “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ispod monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na krovove i zvonike grada Zagreba.

Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan odvjetnika i drugoga zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone.

“Dvorišta” su partnerski kulturno-turistički projekt G.A.D. PRODUKCIJE, KATAPULT PROMOCIJE i Turističke zajednice grada Zagreba. Program manifestacije održava se uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba u sklopu programa ZgKUL. Dvorišta su otvorena za posjetitelje svakim danom za trajanja manifestacije od 18 do 24, a ulaz u sva dvorišta je slobodan.

"Dvorišta"

Treću godinu zaredom organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu do Gornjega grada i otkriju njegova dvorišta te ciljano ne najavljuju programe do pred sam početak, jer ne žele da se “Dvorišta” pretvore u festival te ističu gornjogradske lokalitete kao “zvijezde” ove manifestacije.

Vrhunski glazbenici u programu “Dvorišta”

No u bogatome i raznolikom programu ovogodišnjih Dvorišta već sada najavljuju brojne vrhunske glazbenike:

Songkillers Acoustic feat. Nikola Marjanović, Iva Smojver, Matija Cvek, Ex Serbus, Zagrebački cinkuši, Radovan Prstačić u večerima francuske šansone, Ansambl Antiphonus, Jelena Radan, Maja Savić, Gordana Marković, Dreamers, Melita Lovričević, Lea Bulić, Helena Hunčaga, Danijela Pintarić, Branko Bogunović Pif, Antonela Đinđić, Duo Intense i još mnogi drugi.

"Dvorišta"

Podaci o 30.000 posjetitelja i preko 13.000 lajkova na službenoj FB stranici, kao i izuzetno zanimanje javnosti i medija te brojne pohvale zabilježene u knjigama dojmova, potvrđuju zanimljivost i kvalitetu ovoga projekta te pružaju pretpostavke za njegov uspješni nastavak i u 2016. godini.

Kvalitetu projekta “Dvorišta” potvrđuju i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine manifestacije: nagrada “CBTour” i oznaka GREEN MARK – SIGN OF EXCELLENCE Saveza za energetiku Hrvatske za najkreativniji i najinovativniji projekt u turizmu s naglaskom na održivi razvoj, te nagrada MRAK – Mreže za razvoj i kreativnost za najkreativniji i najinovativniji turistički projekt ili proizvod u respektabilnoj konkurenciji varaždinskoga Špancirfesta i Noći muzeja!

“Dvorišta” i ove godine nude doista niz dobrih razloga za uživanje u ljepotama Zagreba i njegova Gornjeg grada tijekom ljeta. Zbog svega toga od 15. do 24. srpnja i ove godine zakačite se za – “Dvorišta”!

Pratite projekt i na Facebooku.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više