6 savjeta za razgovor s djecom o novcu

Financijska pismenost je vrlo važna. No, svugdje u svijetu javlja se rodna razlika pa su tako žene slabije financijski pismene od muškaraca. Stoga je potrebna veća informiranost o financijama.

Kako s djecom razgovarati o novcu?

Roditelji su dužni djecu pripremiti za donošenje financijskih odluka u budućnosti. No, kada je pravo vrijeme za razgovor s djecom o novcu?

Kimberly Palmer, financijska stručnjakinja smatra da za to nikad nije prerano. Također, daje 6 savjeta kako s djecom razgovarati o tome.

1. Započnite razgovor o novcu dok su još mali

Palmer savjetuje da s djetetom da započnete razgovor u dobi od 2-3 godine, jer je važno da što ranije počnu shvaćati da ne mogu imati sve i da je potrebno odrediti prioritete. Ako im objasnite da svaki put kad žele neku igračku, vi ne možete samo otići i kupiti je, već morate razmišljati kako ćete novac potrošiti, oni će, na svoj način i u skladu sa svojim godinama shvatiti taj koncept.

2. Pokažite im na nekom primjeru

Neka djeca vide kako plaćate račune ili kako kupujete stvari. Palmer je izdvojila jedan svoj loš primjer kad je na obiteljskom putovanju puštala mužu da on sve plaća. Kasnije je shvatila da tako šalje krivu poruku djeci, koja vide kako je samo tata zadužen za plaćanje.

3. Iskoristite svaku priliku za razgovor o novcu

S djecom možete svakodnevno razgovarati o tome, primjerice kad kupujete namirnice ili nešto što vam treba svakog dana. Ukoliko im objasnite kako su neke stvari skupe, više će pripaziti na njih, pa tako neće uništavati namještaj i slično.

4. Uključite ih

Kad plaćate račune ili kupujete nešto online djeca mogu biti u vašoj prisutnosti, posebice ako kupujete nešto za njih. Možete im objašnjavati i kako postoji razlika u cijeni, što će im pomoći u kasnijoj dobi da postanu svjesniji izbora.

5. Dajte im džeparac

Dajte djetetu džeparac i pitajte ga kakve planove ime, hoće li nešto kupiti ili će štedjeti novac. Na taj će način sam početi razmišljati kako odrediti svoje novce.

6. Zajedno štedite novac

Stavljate novce u kasicu prasicu ili u neku posudu u kojoj ćete zajedno štedjeti novac. Kada će dijete htjeti da mu nešto kupite, recite da može iskoristiti iz vaše štednje i želi li potrošiti novac koji zajedno štedite. Na taj ćete ga način potaknuti da počinje razmišljati o trošenju i štednji novaca.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...