Brzo prebolite loš feedback i preokrenite ga u svoju korist

Žene su osjećajnije od muškaraca i zato muškarci češće daju povratnu informaciju drugim muškarcima nego ženama jer se boje da ih ne rasplaču, rekla je CEO i suosnivačica Ellevesta digitalne platforme za investicije za žene Sallie Krawcheck. Ženama je savjetovala da traže povratnu informaciju, ali da na nju ne reagiraju emocionalno.

Da žene drugačije reagiraju na povratnu informaciju, pokazalo je i istraživanje koje je provela Margarita Mayo, profesorica u internacionalnoj školi usmjerenoj na obrazovanje poslovnih lidera IE Business School, a objavljeno je u Harvard Business Reviewu.  

Rodna razlika u prihvaćanju povratne informacije

Muškarci možda češće traže povratnu informaciju, ali ne uvažavaju je toliko, osobito ako se radi o kritikama.

U istraživanje je Mayo uključila 221 MBA studenta prosječne dobi od 30 godina i 6,5 godina radnog iskustva. Među studentima bilo je 169 muškaraca i 52 žene koji su u grupama po 5-6 članova svakodnevno radili zajedno kako bi se međusobno što bolje upoznali.

Na kraju svakog tromjesečja, ispunjavali su online ankete i ocjenjivali svoje liderske sposobnosti kao i sposobnosti članova tima i to u 4 kategorije – na koji način pokazuju povjerenje kad se suoče s nepredvidljivim situacijama, znaju li kad je vrijeme za rad, a kad za odmor, jesu li pod stresom ili frustrirani kad rade nekoliko zadataka istovremeno i traže li aktivno mišljenje od drugih.

Zanimljivo je kako su studenti o sebi imali visoko mišljenje, dok ih drugi nisu doživjeli baš tako, već slabijima.

Te povratne informacije dobivene od drugih ljudi nam pomažu da usporedimo njihove ocjene s vlastitom procjenom, rekla je Mayo te dodala kako takva usporedba izaziva da nerealne poglede uskladimo s realnijim vrednovanjem.

Ovo istraživanje pokazalo je kako su žene puno osjetljivije na povratne informacije kolega od muškaraca. Nakon 6 mjeseci uskladile su svoje stavove vodstva s procjenom kolega, dok su muškarci i dalje racionalizirali i napuhavali svoje liderske kvalitete kako bi sačuvali osjećaj osobne učinkovitosti.

Dakle, žene su zatvorile taj jaz između samopercepcije i povratne informacije kolega i pokazale veću osjetljivost na društvene znakove.

No, je li veća osjetljivost kod žena njihova prednost?

Mayo smatra kako usklađenost samopercepcije s onim kako ih drugi vide povećava samosvijest, što je prvi korak u učenju. Dakle, moraju biti motivirane da traže obuku i savjete za razvijanje svojih liderskih sposobnosti. No, negativne povratne informacije ne smiju ih obeshrabriti da preuzmu nove izazove.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...