Uz ovih 8 savjeta prevladajte osjećaj usamljenosti kod rada od kuće

Mnogima je rad od kuće „posao iz snova“. Sami možete odabrati gdje ćete raditi – u kuhinji, dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili na balkonu. Ipak, oni koji rade od kuće znaju da takav posao ima i nekih nedostataka, a možda najveći su depresija i osjećaj usamljenosti. Često se dogodi da tijekom radnog dana ne progovorite ni riječi jer se sa svima čujete samo putem e-mailova.

S ovim problemom susreću gotovo svi poduzetnici koji rade od kuće, pa tako i Marie Forleo, trenerica umijeća življenja koja je pokušala odgovoriti svojoj čitateljici kako može ostati emocionalno povezana i produktivna kod rada od kuće.

Forleo priznaje kako taj osjećaj izoliranosti može dovesti do ozbiljnih posljedica za zdravlje, ali i učinkovitosti na poslu, stoga savjetuje 8 strategija kako se boriti s tim problemom, a da se pritom ne izgubi sloboda.

Usamljenost vs. produktivnost

Onima koji nisu sami svoji šefovi, a također rade od kuće, Forleo savjetuje da o tome iskreno progovore sa svojim šefom. Također, savjetuje da predlože neko rješenje koje bi im odgovaralo da se osjećaju manje usamljeno, a koje će šef sigurno prihvatiti jer je produktivnost ipak svima najvažnija. Dakle, preuzmite odgovornost i slijedite ove savjete:

1. Družite se s ljudima izvan radnog vremena

Napravite svoj raspored za druženje s obitelji i prijateljima kada vaše radno vrijeme završi. Redovito planirajte neke aktivnosti koje vas vesele i opuštaju jer ćete se zbog njih osjećati bolje.

2. Razmislite o uzimanju zajedničkog prostora za rad

Zašto ne biste dijelili svoj prostor s nekim drugim poduzetnikom? Na taj način upoznat ćete ljude koji su u jednakoj poziciji kao i vi i na neki način radite slične stvari.

3. Radite izvan kuće

Ukoliko vam se dijeljenje prostora s drugima čini preskupo, barem ponekad (1-2 puta tjedno) pokušajte otići iz kuće i raditi negdje u prirodi, u knjižnici ili u kafiću. Kada promjenite okolinu i okružite se drugim ljudima, osjećat ćete se puno bolje, a i na taj način možete upoznati nove i zanimljive ljude.

4. Planirajte redovite grupne pozive

Ne morate se s klijentima, suradnicima i kolegama čuti samo putem e-mailova ili poruka. Ponekad iskoristite Skype ili grupni video poziv kako biste popričali s njima. I to ne mora biti samo o poslu, već o svakodnevnim situacijama, što će svakoga od vas oraspoložiti.

5. Redovito uzimajte pauze

Nije zdravo sjediti cijele dane ispred računala i zato svakih 90 minuta napravite pauzu. Stavite alarm da vas podsjeti kad je vrijeme za predah. Prošećite, razgibajte se malo, i izađite na svjež zrak. Plus, ono što je jako važno – nemojte ručati ispred računala.

6. Upišite se na fitness

Vježbanje će vam biti jako korisno za mozak, zdravlje ali i produktivnost. Bolje od samostalnog vježbanja je da vježbate s grupom ljudi, da se i vježbajući ne osjećate usamljeno.

7. Redovito odlazite na poslovna druženja

Razni eventi pomoći će vam da se umrežite s drugim ljudima, da popričate s njima, razmijenite iskustva, ali i da saznate neke nove stvari.

8. Tražite osobni susret s timom s kojim radite

Bez obzira koliko je vaš tim velik, barem jednom godišnje okupite cijeli tim i družite se. Jer možda vaš posao od kuće ne zahtijeva mnogo interakcije, ali vi je trebate.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -