Kako kombinirati baloner – klasik za svakodnevne kombinacije

Nije dovoljno hladno za debelu jaknu, a nije ni toliko toplo da se hoda bez jakne. Sunce i oblaci se izmjenjuju i teško je procijeniti kako se obući… To je vrijeme da u svoju modnu kombinaciju uvrstite elegantni i šarmantni baloner.

Baloner nosili samo bogati muškarci

Ovaj vječni modni klasik u modnoj povijesti prisutan je već 200 godina, a postao je popularan zahvaljujući holivudskim filmovima i zvijezdama koje su ga nosile. Ovaj komad laganiji je i prozračniji od kaputa. Uglavnom je bež boje, a remenom je stisnut u struku. Kroz povijest baloner su pratili različiti događaji, a manje je poznato da je sve do 60-ih godina prošlog stoljeća bio rezerviran samo za časnike u vojsci i ugledne muškarce iz visokog društva. Jedna od prvih žena koja ga je na velikom platnu nosila bila je Greta Garbo. No ovaj se odjevni komad nije smatrao ženstvenim i među ženama nije bio popularan. Sve se promijenilo šezdesetih godina nakon filma “Doručak kod Tiffanyja” u kojemu ga je nosila slavna Audrey Hepburn.

Burberry popularizirao baloner

Baloneri su nastali od vodootpornih kaputa koje su kreirali kemičar Charles Macintosh i izumitelj Thomas Hancock 20-ih godina 19. stoljeću. Ovaj odjevni predmet tada poznat pod nazivom Mac bio je izrađivan od kombinacije pamuka i gume. To ga je činilo nepromočivim pa su ga muškarci rado nosili u lov, ribolov, na jahanje, ali i u vojsci.

Mana tadašnjem baloneru bila je što je bio neugodnog mirisa, a kombinacija gume i pamuka se otapala na visokim temperaturama. Najprije ga je unaprijedio londonski krojač John Emary koji je osmislio kabanicu koju je plasirao pod imenom svoje tvrtke Aquascutum, a 1879. Thomas Burberry učinio ga je nadaleko poznatim napravivši ga od vunenih i gumenih niti kako bi bio vodootporan. Burberry ga je nazvao gabarden, a zahvaljujući njemu njegova modna kuća postaje nadaleko poznata te joj je i danas zaštitni znak. Ove dvije tvrtke oko balonera se spore do današnjih dana.

Popularnost balonera najprije je narasla u Prvom svjetskom ratu zahvaljujući britanskim časnicima koji su ga nosili kako bi se razlikovali od „običnih“ vojnika. Nosili su ga i pripadnici viših slojeva društva koji su ga mogli priuštiti. Kasnije su ga u holivudskim filmovima nosili novinari, špijuni, istraživači čime stječe još veću popularnost pa ga počinju kreirati i predstavljati i druge modne kuće.


Pročitajte više: Kako kombinirati ‘Kermit’ zelenu boju?


Klasični bež ili nekonvencionalni u boji?

Ovaj hit odjevni predmet najbolje je nositi u proljeće i na jesen. Baloner svaku modnu kombinaciju dodatno upotpuni, bilo da je riječ o poslovnoj prilici, večernjem izlasku ili svakodnevnom ležernijem izdanju.

Najpopularniji među ljubiteljicama mode i modnih trendova je sigurno onaj klasičnog kroja u bež boji. No hit su i nježno plava, tamno plava, maslinasta, ljubičasta, a u ponudi različitih brendova su i zeleni, bijeli i crni te rozi baloneri.


Pročitajte više: Poslovni trendovi koji će obilježiti proljeće


Nebrojeno mnogo mogućnosti kombiniranja

Baloner možete vrlo jednostavno i lako kombinirati s midi i maksi haljinama, suknjama, trapericama, nešto klasičnijim crnim, bijelim, bež hlačama i pritom izgledati elegantno i lijepo.

Možete ga nositi na različitu obuću poput cipela, gležnjača, tenisica….

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

osso buco recept_

Osso buco – recept s kojim ćete ovog tjedna oduševiti ukućane

Kosti s rupom prijevod je za tradicionalno talijansko jelo Osso Buco, koje oduševljava gurmane diljem svijeta. Glavni sastojak ovog gastronomskog remek-djela...
- Advertisment -