Uz ove 3 ideje svoje božićno drvce napravite sami

Živite u malom stanu, nemate mjesta za veliko i raskošno božićno drvce ili pak imate mačku koja će ga za čas prevrnuti i napraviti sebi igralište. Možda ne želite uništavati prirodu i za svega par dana svoje radosti imati prirodno božićno drvce koje će zatim postati otpad. Ili samo jednostavno volite maštovite alternative. Kako bilo da bilo, izdvojili smo nekoliko ideja za nesvakidašnje božićno drvce, neka od njih možete doslovno napraviti sami. 

Božićno drvce od grančica

Za izradu ovog božićnog drvca trebat će vam kartonski kolutići kuhinjskih ručnika, vrpce i svježe grane smreke. Kartonski dio poslužit će vam kao ‘kičma’, a od grančica, koje porežite na veće i manje komade, slagat ćete svoje drvce u obliku stošca. Role kuhinjskih ručnika povezujemo klizanjem jedne u drugu. Stavite ih onoliko koliko veliko želite da vaše drvce bude. Zatim oko valjka stavljajte veće grane smreke i povežite ih koncem, dretvom ili vrpcama.

Zamislite da imate imaginarne katove i tako slažite drvce, krenite odozdo – od najšireg kata, pa se podignite malo više – taj je kat uži, a sam je vrh najuži dio. Grane će vam lagano padati jedne preko drugih, a baš će se tu iskazati ovi manji komadići smreke koji popunjavaju praznine i čine drvce vizualno skladnijim.

Na ovo drvce, kao i svako drugo, mogu se staviti ukrasi. No, morate paziti da budu lagani i nježni kako ne bi prevrnuli božićno drvce. Ispecite kokice, uzmite iglu i konac i nataknite kokice na konac pa s tim omotajte drvce. Možete osušiti limune i naranče pa njih objesiti ili pak od raznobojnog papira napraviti DIY kuglice. Kako bi vaše drvce naposlijetku izgledalo pogledajte ovdje.


Pročitajte više: Tri neobična mjesta u kući za vaše božićno drvce


Božićno drvce od grana

Ne, ovo nije isto kao i prethodno, nemojte se zavarati. Ovdje je riječ o drvcu koje ćete objesiti na zid. Uštedjet ćete i na novcu, ali i na prostoru. Može li bolje?

Sve što vam treba je nekoliko grana koje možete pobrati u šetnji najbližom šumom. Odaberite tanke grane i pazite da su čim ravnije, bez suvišnih izbočina i kvrga, da bi lakše prionule uza zid. Grane ćete odrezati u nekoliko dužina i slagati ih od veće prema manjoj. Ako, primjerice, najdulja ima 100 centimetara, svaka sljedeća imat će otprilike 10 do 15 centimetara manje.

Grane ćete međusobno povezati prozirnom strunom i pištoljem za vruće ljepilo (možete koristiti i običnu dretvu). Zavežite čvor od prozirne strune, stavite malo vrućeg ljepila na najdužu granu i omotajte strunu oko grane nekoliko puta pa kada se ljepilo posuši, ostavite nekih 15-ak centimetara strune i ponovite proces na sljedećoj grani. Kad povežete jednu stranu, ostavite dovoljno strune da se može objesiti na zid, a onda se od najmanje grane spuštajte drugom stranom prema najvećoj.

Kad ste grane povezali i ljepilo se posušilo, na najmanju granu, onu na vrhu, zalijepite ukras u obliku zvijezde i objesite božićno drvce na zid. Zatim nastavite s ukrašavanjem. Uzmite božikovinu, malo zelenih grančica i osušene naranče i neizostavnih lampica pa time uljepšajte svoje drvce. Ovakvo božićno drvce idealno je za sve ljubitelje minimalizma, a ako želite dodatan duh Božića, gledajte da nabavite bijele grane od stabla breze ili jednostavno bijelom bojom u spreju posprejajte grane prije nego krenete s izradom. Postavite i meku vatu da imitira snježne pahulje i vaše bijelo božićno drvce spremno je za zid.


Pročitajte više: Božićno drvce u tegli – evo gdje ga unajmiti ove godine


Božićno drvce u tegli

Ako vas srce ipak vuče onom ‘klasičnom’ drvcu – velikom, raskošnom i prirodnom: drvce u tegli je prava stvar za vas. Naime, njega unajmljujete i onda ga nakon Božića vratite i ono ima priliku nastaviti živjeti i nagodinu nekom drugom uljepšati blagdane.

Kao što smo ranije pisali, prednost najma drvca jest povoljan utjecaj na mentalno zdravlje. Naime, za razliku od plastičnog, živo drvo djeluje umirujuće i smanjuje osjećaj tjeskobe. Ujedno, ono proizvodi kisik čime jača imunitet, a miris drvca mnogima je jednostavno drag.

Ako odlučite nabaviti božićno drvce u tegli, onda se poigrajte s ukrašavanjem. Vječito je pitanje kako ukrasiti božićno drvce. Hoćete li odabrati samo crveno-zlatnu kombinaciju ili crveno-zelenu? Tu je i plavo-srebrna. Ili pak – the more the merrier. Svoje unajmljeno drvce ukrasite najmilijim uspomenama – sigurno čuvate kuglice iz djetinjstva, koje vas podsjećaju na bezbrižne dane i miris bakinih kolača. Izvadite ih ‘iz naftalina’ i stavite ih na božićno drvce. Probudite nostalgiju i sreću i oživite uspomene. Sve popularnije je i stavljanje fotografija na drvce. Odaberite najdraže uspomene iz protekle godine i drvenim kvačicama okačite ih na vaše drvce. Ovako okićeno božićno drvce stvorit će ugođaj kao iz bajke.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija hvar

Poduzetništvo čini Hvar jedinstvenom destinacijom

U sunčanom Hvaru i to u - ni manje ni više - staroj Lođi impresivna pročelja, u petak se održala Konferencija...
- Advertisment -