Savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo: Instant plaćanje je revolucija u platnom prometu!

Financijska agencija u listopadu ove godine uvela je novu opciju u platnom prometu – instant plaćanje, a na konferenciji Women in Finance, Gordana Soldo, savjetnica Uprave Fine, objasnila je zašto ova inovacija donosi revoluciju.


Pročitajte više: U Hrvatskoj omogućena instant plaćanja u kunama, znate li koje su prednosti toga?


Što je instant plaćanje?

“Instant plaćanje je inovacija u platnom prometu kojom možete platiti u bilo koje vrijeme, na bilo kojem mjestu, u samo nekoliko sekundi. U potpunosti mijenja način na koji živimo i na koji plaćamo, na koji dolazimo do svojih roba i usluga”, rekla je Gordana.

Neka istraživanja su pokazala da čak 46% povezanih uređaja u Europskoj komisiji koristi instant plaćanja 24 sata dnevno. Zašto se toliko koristi?

“Možemo plaćati u optimalno vrijeme, bolje raspolagati svojim sredstvima i sve to bez vađenja kartice.”

Osim toga, instant plaćanjem možete plaćati bilo koje usluge – komunalne, ugostiteljske, servise, javne usluge, carinu i slično. “Ako krećete na put, a zaboravili ste platiti osiguranje, dok čekate na granici možete ga uplatiti, transakcija će biti vidljiva za nekoliko sekundi i bit ćete odmah osigurani.”

Instant plaćanja u Hrvatskoj započela su 29.10.2020. godine. Fina, kao vlasnik i upravitelj tog sustava, pustila je u rad NKS (Nacionalni klirinški sustav) platni sustav u kojem sudjeluju 3 banke – PBZ, HPB i Partner banka.

Te banke su prve omogućile svojim klijentima korištenje ove revolucije u plaćanju. Instant shema nije obavezna za banke, ali se tijekom 2021. očekuje da se u nju uključi više banaka.

Hrvatska narodna banka, također, motivira i potiče na korištenje ove usluge, kao i Fina. Isto tako, sami korisnici ju potiču jer žele bolju uslugu.

instant plaćanje

Zašto je to toliko bolja usluga?

Plaćanje se može izvršiti u najviše 10 sekundi, i to s iznosima do 100 tisuća kuna. “Poanta brzog plaćanja je bolje upravljanje likvidnošću, bolja isporuka roba i usluga. Dakle, nije samo u pitanju iniciranje i provođenje plaćanja, već i ono što ćemo mi na kraju time dobiti, a to je brža isporuka roba i usluga. Isto tako, poduzetnici će brže raspolagati svojim sredstvima i bolje upravljati svojom likvidnošću.”

Instant plaćanja potiču i ubrzavaju ekonomiju, omogućuju ispunjenje obveza odmah, za platitelja, kao i trenutno odobrenje primatelja. Cijeli novčani tijek je poboljšan, primatelj bolje upravlja svojom likvidnošću i svojim stanjem zaliha. Kroz sve je moguće i privlačenje novih tržišnih segmenata i korisnika, a omogućen je i novi tehnološki napredak te digitalizacija raznih usluga, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

“Ne radi se samo o zamjeni za gotovinsko i kartično plaćanje, već o mogućnosti za razvoj inovativnih rješenja kod plaćanja”, objasnila je Gordana.


Pročitajte više: Krenule su ovrhe! Iz Fine otkrivaju što trebate znati i učiniti!


Fina je u suradnji s bankama razvila Registar identifikatora računa, kojim se,  zapravo, omogućuje da sa svog mobitela, ne gubeći vrijeme na tipkanje broja računa, izaberete ime i uplatite na transakcijski broj tog računa.

“Nadamo se da će se sljedeće godine i druge banke priključiti ovoj platnoj shemi te da će ova inovacija pridonijeti digitalizaciji društva, plaćanjima prema državi i državi prema korisnicama. Isto tako, nadamo se da ćemo u budućnosti imati i bolje proizvode i usluge koji će biti naslonjeni na ovakva inovativna rješenja”, zaključila je Gordana.

Cijelo predavanje Gordane Soldo možete pogledati ovdje:

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

digitalni nomadi turska

Kako je Turska postala raj za digitalne nomade?

Sa svojim živopisnim gradovima i zadivljujućim obalama, Turska, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, sada postaje utočište i za digitalne...
- Advertisment -