Puštena iz mađarskog kućnog pritvora jer je postala talijanska europarlamentarka

Od kućnog pritvora spasio ju je – odlazak u Europski parlament. Ilaria Salis, talijanska antifašistička aktivistica, puštena je iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što je prošlog vikenda izabrana za eurozastupnicu, obavijestio je Reuters njezin odvjetnik Gyorgy Magyar. Riječ je o 39-godišnjoj učiteljici koja je u Mađarskoj optužena za sudjelovanje u napadima antifašističke skupine na ljude koje su smatrali ekstremno desničarskim aktivistima.

Imunitet vrijedi i za prekršaje počinjene prije mandata

Naime, osobe izabrane u Europski parlament uživaju snažan pravni imunitet od kaznenog progona. To vrijedi čak i za one optužbe koje se odnose na prekršaje počinjene prije nego što su izabrani, kao što je ovdje slučaj.

Odvjetnik Magyar rekao je da je policija već skinula elektroničku narukvicu s njezinog gležnja. Dodao je da se očekuje da će otac novopečene europarlamentarke, Roberto Salis, stići u Budimpeštu kasnije tijekom dana kako bi je odveo natrag u Italiju.


Pročitajte više: Kako je Donald Trump potaknuo žene na politički aktivizam


U sudnicu je dovedena u okovima

Salis je uhićena zbog sudjelovanja u nasilnim napadima na neonaciste u Budimpešti. U zatvoru je provela skoro godinu dana, ali slučaj je odjeknuo kad je početkom godine u sudnicu ušla u okovima. Prizori iz sudnice izazvali su bijes javnosti. Njezin je otac tada izjavio da su zatvorski uvjeti koje u Mađarskoj trpi njegova kći vrlo loši. Dodao je da bi se takvo postupanje u Italiji smatralo mučenjem te da se sa zatvorenicima ne može tako postupati, piše Dnevnik.hr.

U fokus javnosti Salis je došla ne samo zbog veoma izraženih antifašističkih stavova, već i zbog optužbi za pokušaj ubojstva sudionika krajnje desnog skupa u Budimpešti. Upravo je tada uhićena u Mađarskoj, što je izazvalo diplomatski incident. Kako bi ju spasili, pripadnici Zelene i lijeve koalicije (AVS) dodali su je na listu za Parlament. S obzirom na to da je Salis dobila imunitet, može se reći da im je plan uspio.

Pitanje je politički osjetljivo zbog dugogodišnjih veza između talijanske desničarske premijerke Giorgie Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Foto: Canva / YouTube screenshot @euronews

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -