Muškarac koji je prepustio ženi svoje mjesto na panelu

Konferencije, osim što okupljaju velik broj stručnjaka u određenom području, odličan su način za promociju osobnog brenda. No nažalost, na većini konferencija jako je mali broj žena govornika – isto kao na top pozicijama u upravama tvrtki.

Prepustio svoje mjesto ženi

Često imamo priliku na raznim konferencijama vidjeti panel koji se sastoji samo od muških govornika. Konferencija „Online influence“ u Cardiffu u Velikoj Britaniji, bila je jedna od takvih konferencija. Bila bi to sasvim uobičajena konferencija i vjerojatno ne bi dobila toliko medijske pažnje da jedan od govornika – Andrew Grill, vidjevši da se panel sastoji samo od muškaraca, nije prepustio je svoje mjesto na panelu ženi iz publike.

Naime, panel se sastojao od 6 muškaraca, a nijedne žene. Doduše, dvije žene jesu bile pozvane da zauzmu svoje mjesto na panelu kako bi se uspostavila neka ravnoteža, no obje nisu bile u mogućnosti prisustvovati.

Tijekom konferencije, došla je tema ravnopravnosti spolova, koja u tom trenutku na konferenciji nije uopće postojala. Shvativši da sav govor o zalaganju za ravnopravnost spolova u upravama nema smisla ako nema ravnopravnosti na toj konferenciji, Andrew Grill prepustio je svoje mjesto na panelu ženi iz publike, Mirandi Bishop.

Miranda je preuzela svoje mjesto dajući okupljenima na konferenciji sasvim novu perspektivu na temu o kojoj se raspravljalo te opisala svoj poduzetnički put sa ženske perspektive.

Manje žena u određenoj grani industrije – manje žena govornika na konferencijama

Konferencije su odličan način za promociju osobnog brenda, biznisa, svojih znanja, vještina, iskustava i slično. No, kao u biznisu, veoma je mali broj žena koje sudjeluju kao govornice na konferencijama. Tu možemo primijetiti i uzorak povezan s biznisom – što je manje žena u nekoj grani, manje je i govornica na konferencijama. Taj se uzorak najviše vidi u tehnološkoj industriji, gdje su žene zaista u manjini. No, sve više muškaraca ulazi u borbu za ravnopravnost žena na konferencijama. Andrew Gill je samo jedan primjer. Drugi je Owen Barder.

Kako bi se izborio ili čak na neki način „prisilio“ organizatore konferencija da pozovu više žena na konferencije, Owen Barder, direktor Centra za globalni razvoj, na svojoj je web stranici napravio kategoriju „Zakletva“ u kojoj su brojni muškarci – poduzetnici, direktori i stručnjaci u svom području, potpisali da neće sudjelovati na konferencijama gdje ne postoje žene govornici.

„Neću biti dio panela od dvije ili više osoba na javnoj konferenciji gdje ne postoji barem jedna žena u panelu, ne uključujući voditelja panela“, piše u zakletvi koju je za sada potpisalo 37 stručnjaka.

S druge strane, nedostatak žena na panelima je na smiješan način prikazala All Male Panels stranica na društvenoj mreži Tumblr koja ismijava panele na kojima nema žena.

Foto: Flickr/ Anne Helmond

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više