APIS IT – tvrtka u kojoj je stakleni strop odavno probijen

APIS IT tvrtka je s dugogodišnjim iskustvom u upravljanju velikim informacijskim sustavima, a ove godine obilježava 50 godina postojanja. Iako nije toliko poznata široj javnosti, projekti koje je tijekom godina realizirala najbolje govore o njezinom značaju. Sudjelovali su u nizu projekata bez kojih je teško zamisliti funkcioniranje suvremene države – od Osobnog korisničkog pretinca u sklopu projekta e-Građani, preko uvođenja OIB-a, fiskalizacije, informacijskog sustava provedbe izbora i referenduma pa do brojnih drugih projekata s ciljem stvaranja umrežene korisnički usmjerene uprave.

APIS IT u zajedničkom je vlasništvu države i Grada Zagreba čime spada u kategoriju javne tvrtke i primjer je pozitivne prakse tvrtke u javnom/državnom vlasništvu. Zahvaljujući promišljenoj politici upravljanja ljudskim resursima zaposlenicima je omogućeno usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza. Ovakav pristup odgovara ženama koje uz obiteljski život žele izgraditi i uspješnu karijeru. Danas u APIS IT-u više od 40 posto zaposlenika čine žene, od kojih je dio na rukovodećim položajima. Uspjeh je tome veći što se radi o tvrtki koja se bavi informatikom, inače ‘muškim’ područjem.

Koliko dobri uvjeti, ravnopravan odnos prema ženama koje su i majke te poticajna okolina puno znače, govori i činjenica da su u APIS IT-u nedavno zaposlili kandidatkinju koja je na razgovor za posao došla trudna.

APIS IT – tvrtka u kojoj je stakleni strop odavno probijen

‘Kandidatkinja ni sama nije mogla vjerovati da se tako nešto u Hrvatskoj može dogoditi, ali mi eto potvrđujemo da jest’, priča nam voditeljica ljudskih resursa Mirna Rotim i dodaje kako u APIS IT-u podupiru zapošljavanje kvalitetnih kadrova, bez obzira na spol.
Kako bi pridobili najkvalitetnije zaposlenike održavaju ‘Dane otvorenih vrata’ na kojima se predstavljaju studentima, prije svega informatičkih studija. Također, potencijalne zaposlenike traže i kroz sajmove, radionice, prezentacije i suradnju s fakultetima. Ali, iako su informatička tvrtka, žene su izuzetno motivirane za stvaranje karijere upravo kod njih.

‘Za rad u našoj tvrtki žene su posebno motivirane, jer kroz naše interne akte ostvaruju mnoga prava, koje im kao ženama, a pogotovo majkama, mogu biti vrlo interesantne. Tvrtka tako omogućava više dana godišnjeg odmora ako imate djecu, fleksibilno radno vrijeme, isplate novčane pomoći za svako novorođeno dijete, isplate novčanog iznosa za djecu za sv. Nikolu i slično’, ističe Mirna Rotim te dodaje kako ta prava nisu ograničena samo na žene. I njihovi muški zaposlenici mogu ostvariti određene pogodnosti poput pet slobodnih (plaćenih) dana povodom rođenja djeteta, a podupiru i odlazak očeva na porodiljni dopust.

apis it_Mirna Rotim2
Mirna Rotim

To ne znači da se u APIS IT-u favoriziraju žene. Jako brinu o ravnopravnosti spolova pa tako svake godine rade analizu položaja žena u tvrtki, a analizu dostavljaju i Uredu za ravnopravnost spolova.

Ipak, mi smo porazgovarali s tri žene koje su na rukovodećim položajima, a čiji je put i karijera u APIS IT-u potpuno različiti. Dubravka Kecerin u tvrtki je gotovo 35 godina i u tom periodu završila je fakultet uz rad i s početničke pozicije uspjela doći do pozicije direktorice Službe za podršku informatičkim tehnologijama.

Kad se, nakon srednje škole zaposlila u tadašnjem CAOP-u (prethodnici APIS IT-a) nije ni mogla zamisliti da će gotovo cijeli radni vijek provesti u istoj tvrtki. No, ona je, uz svoje kolegice Danijelu Marović i Marijanu Salajster, izvrstan primjer kako je moguće ostvariti uspješnu karijeru u javnoj tvrtki.

‘Na moju žalost, ali i s veseljem, u APIS IT-u sam gotovo 35 godina. Žalost zbog toga što je to puno godina, ali moram reći da su izuzetno brzo prošle i da tek povremeno shvatim koliko je to puno. Kad sam počela raditi i ja sam, kao i mnogi koji se sad zapošljavaju, mislila da tu sigurno neću dočekati 35. rođendan, a kamoli tolike godine iskustva u istoj firmi. I danas mi se čini kao da je bilo jučer’, priča Dubravka Kecerin i dodaje kako je karijeru u IT-u odabrala igrom slučaja, ali ju ne bi mijenjala. I Danijela Marović, izvršna direktorica Sektora poslovnih operacija, ‘slučajno’ je odabrala karijeru u IT-u, ali se kako je vrijeme prolazilo u njoj ‘našla’ i sad ju nikako ne bi mijenjala.

Za razliku od njih, Marijana Salajster iako radi u IT tvrtki, bavi se potpuno drugačijim poslom. Kao voditeljica Ureda Uprave ona je zadužena da sve u tvrtki funkcionira besprijekorno.

‘Moj posao je vrlo širokog dijapazona, od praćenja poslovnih procesa, brige o financijama, sudjelovanja u planiranju, nadziranju, koordinaciji poslova te rukovođenju svega što ima veze s Uredom uprave i Uredima koji spadaju pod Upravu, ali i tvrtkom općenito. Tu su i briga o radu svih sektora, direktora i voditelja raznih odjela, praćenje rada i ocjenjivanje efikasnosti zaposlenih… Drugim riječima, sve što se događa u Uredu uprave, Uredima pri Upravi i cijeloj tvrtki moja je briga, pa mogu reći da posao iziskuje puno vremena, nerijetko i nakon službenog radnog vremena. No, moram naglasiti da ovdje puno ulažemo u zdrave i pozitivne međuljudske odnose i poticajnu radnu atmosferu, a u takvim okolnostima svi se radni zadaci, pa i oni prekovremeni, lakše obavljaju’ priča Marijana Salajster.

apis it_Marijana Salajster
Marijana Salajster

Karijera u javnoj tvrtki nije nemoguća misija

Naše tri sugovornice najbolji su primjer kako je karijeru moguće ostvariti bilo gdje, bez obzira bio to javni ili privatni sektor.

‘Zaista nije važno da li se radi o privatnom ili javnom sektoru. Uspješna karijera gradi se dugogodišnjim predanim radom, upornošću i neprestanim učenjem. Važno je samo što ste si odredili za svoj životni cilj’, smatra Marijana Salajster, dok Danijela Marović dodaje: ‘U svakom području prepoznaju se trud, odgovornost, pa i osobnost pojedinca. Recept je dati najbolje što možeš na poziciji na kojoj jesi. Naravno i znanje, ali to nadograđuješ cijeli život. A uspjeh onda dolazi sam po sebi’. S njima se slaže i Dubravka Kecerin: ‘Vjerujem da su kvalitetan rad, iskustvo i predanost poslu važni za uspješan razvoj svake karijere, pa tako i one u javnom sektoru.’

O odlasku u privatni sektor, barem za sad, ne razmišljaju. Marijana Salajster otišla je iz privatnog sektora u APIS IT i tu je zadovoljna jer smatra da sa svojim iskustvom iz privatnog sektora može barem dijelom pridonijeti unapređivanju poslovnih procesa u javnom sektoru. Dubravka Kecerin je tijekom godina imala nekoliko prilika otići u privatni sektor, ali se svaki put odlučila ostati. Kaže, presudili su motivacijski faktor i profesionalni izazovi te dokazivanje. Danijela Marović pak ne razmišlja o odlasku, jer, kako kaže, za sad još ima izazova i ovdje.

Za uspješnu karijeru, bilo u privatnom ili javnom sektoru, slažu se sugovornice, važno je ‘posložiti’ privatni i poslovni život, i naravno, znati što želiš.

‘Moj savjet mladim ženama, koje tek započinju ozbiljno graditi svoju karijeru, je da prethodno ‘poslože’ svoj privatni život. Zadovoljstvo u privatnom životu bitno utječe na izgradnju karijere i prepuštanje poslovnim izazovima’, ističe Marijana Salajster.

‘Mlade kolegice mogu samo poticati da budu ustrajne u razvoju svoje karijere, ali recepta za uspješnu karijeru nema. Da bi se izborile za svoje mjesto moraju zaobići sigurno više prepreka nego njihovi kolege, a pri rješavanju izazova uz znanje moraju pokazati odlučnost i samopouzdanost. Moraju biti zadovoljne poslom koji rade i pokazati ambiciju za ostvarenje svog cilja. Za to će im trebati puno truda, vremena i dokazivanja. Pri tome moraju naći dobar balans između poslovnog i privatnog te odrediti prioritete i ciljeve. Svakako bi trebalo odvojiti privatno od poslovnog i nikako ne nositi posao doma. Dobrom organizacijom i planiranjem vremena onima koje su najbolje to neće biti teško postići’, poručuje Dubravka Kecerin.

‘Potrebno je voljeti posao koji radiš i uvijek težiti višem, učiti iz svake nove situacije. Bitno je naći dobru ravnotežu između posla i privatnog života jer jedno utječe na drugo. I naravno, dobra organizacija i doma i na poslu i ljubavi za jedno i drugo’, dodaje Danijela Marović.

apis it_Dubravka_Kecerin
Dubravka Kecerin

‘Posložite’ si privatni i poslovni život

Upravo zahvaljujući svom trudu i radu i usklađenom poslovnom i privatnom životu, naše su sugovornice uspjele ostvariti uspjeh i na jednom i na drugom području.

‘Usklađivanje privatnih i poslovnih obveza nije moja jača strana. Poslovnim obavezama poklanjala sam više pažnje i vremena, a onda privatne uklapala u ostatak vremena. Na početku to obitelj nije shvaćala ni prihvaćala, onda su se priviknuli, a nakon toga naviknuli. Kad je drugačije, onda su iznenađeni i neobično im je’, priznaje Dubravka Kecerin. I Marijana Salajster kaže kako je ponekad teško uskladiti privatnu i poslovnu stranu života. ‘Nekada je jako teško uskladiti sve obveze, ali moram priznati da uživam veliku podršku svoje obitelji, a najviše svog supruga. Uz njegovu nesebičnu podršku imam više slobodnog prostora za obavljanje te uspješnije vođenje posla’, pojašnjava Marijana Salajster i dodaje kako kad je ona na poslovnom putu, brigu o obitelji, preuzima suprug. ‘Sve se može uskladiti ako imate podršku obitelji. A ja je od svoje obitelji imam. Kad su djeca bila manja, pomagali su i moji roditelji i na tome sam im neizmjerno zahvalna’, dodaje Danijela Marović.

Osim obitelji, za napredak u karijeri bitna je i stalna edukacija. U APIS IT-u brinu se da se njihovi zaposlenici dodatno educiraju kroz različite vrste edukacija – od seminara i radionica pa do dodiplomskih i poslijediplomskih studija.

‘Zanimljivo je da su za poslijediplomske ili dodiplomske studije vrlo često zainteresirane upravo žene koje imaju veću djecu i opet se mogu malo više posvetiti sebi i usavršavanju u poslovnom smislu’, napominje Mirna Rotim.

U svijetu je već uvriježena praksa da zaposlenici mogu uzeti ‘predah’ od posla u obliku neplaćenog dopusta te da se ne moraju bojati za svoje radno mjesto. I u APIS IT-u njeguju tu praksu uz mogućnost da neplaćeni dopust traje od svega nekoliko dana pa do cijele godine.

apis it_Danijela_Marovic
Danijela Marović

Više od polovice rukovodećih pozicija drže žene

Za razliku od nekih drugih tvrtki, u APIS IT-u nemaju problema s nedostatkom žena na rukovodećim položajima. Čak 58 posto rukovoditelja pripada ‘nježnijem’ spolu. Mirna Rotim ističe kako je njima bitna kvaliteta osobe, a ne njen spol pa tako priča o ‘staklenom stropu’ kod njih jednostavno ne drži vodu.

‘’Stakleni strop’ u APIS IT-u već je odavno probijen. Ostale tvrtke možda bi trebale slijediti naš primjer i omogućiti ženama usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza, dozvoliti im da, bez predrasuda pokažu svoj puni potencijal i zasluženo ostvare prednost u vodećom pozicijama u tvrtki’, ističe Mirna Rotim.

Iako bi se moglo zaključiti kako u APIS IT-u vjeruju da su žene bolji lideri, ističu kako se kvalitetan lider, bez obzira na spol, ističe po svojim osobinama ličnosti – želji za usavršavanjem, samokritičnosti, otvorenosti prema kolegama te želji za dijeljenjem znanja.

I dok se naše sugovornice Marijana Salajster i Danijela Marović slažu kako je dobar šef ‘dobar šef’ bez obzira na spol, Dubravka Kecerin ipak ‘navija’ za žene.

‘Žene naravno, one mogu više pričati, ali i slušati (s oba uha). Žene su odlučnije i na kraju krajeva mogu raditi više poslova paralelno. Žene su i bolji organizatori i njihova rješenja su u pravilu pragmatičnija i praktičnija’, uvjerena je Dubravka Kecerin.

No, to ne znači da ne prepoznaju neke osobine koje su tipično ženske i koje karakteriziraju ‘ženski stil upravljanja’.

‘Ženski stil vođenja okarakteriziran je kao intuitivniji, fleksibilniji, kompleksniji. Kaže se da su žene bolje u komunikaciji, da bolje koordiniraju, delegiraju, da su tolerantnije, brže reagiraju na probleme, potiču otvorenost, mnogo brže reagiraju na probleme, bolje ih uočavaju… U APIS IT-u takav stil vođenja prepoznajemo, potičemo, njegujemo i nagrađujemo pozicijama. Mislim da su prognoze o skoroj ženskoj vladavini svijetom točne i da će, nastave li ovim tempom, dominirati i poslovnim svijetom’, uvjerena je voditeljica ljudskih resursa Mirna Rotim.

Foto: Apis IT

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više