Arlan Hamilton – od beskućnice do voditeljice investicijskog fonda

Kada čujete da jedna žena Afroamerikanka, koja je do prije nekoliko godina bila beskućnica, danas vodi investicijski fond u Silicijskoj dolini vrijedan nekoliko milijuna dolara te ulaže u male tvrtke i startupe, pomislili biste da se radi o scenariju za još jedno holivudsko ostvarenje.

Vlasnica investicijskog fonda vrijednog pet milijuna dolara

Međutim, Arlan Hamilton to je zaista i uspjelo. Voditeljica je Backstage Capitala, investicijskog fonda vrijednog pet milijuna dolara, a njezina je misija pomoći LGBT zajednici, ženama i Afroamerikancima u IT svijetu.

Naime, u svijetu još uvijek vlada predrasuda da je IT muški sektor. Iako je istraživanje znanstvenika s američkih sveučilišta pokazalo da su žene bolje u programiranju te da se njihove ideje za pisanje određenih kodova prihvaćaju bolje od onih koje su napisali muškarci, to se događa samo kad se ne zna spol onoga tko ih je pisao.

Praksa također pokazuje veliki nesrazmjer žena i muškaraca u Silicijskoj dolini. Mark Zuckerberg redovito se proglašava feministom, no tijekom 2015. godine tehničko osoblje Facebooka činilo je jedva 18% žena. Dakako, žene su bile zaposlene u drugim odjelima poput prodaje, marketinga, računovodstva i slično, no u onom krucijalnom segmentu bio je prisutan tek vrlo mali postotak. Gotovo jednako bilo je i s Googleom i drugim silicijskim gigantima.

Sve je to zamijetila Arlan Hamilton i krenula u svoju misiju aktivacije sve većeg broja žena, pripadnika LGBT zajednice i Afroamerikanaca u Silicijskoj dolini.

Bez iskustva u poduzetništvu krenula okupljati investitore

Još nedavne 2015. godine činilo se kao da Arlan Hamilton nema svjetlu budućnost. Zbog dugova je izgubila svoj dom pa je dane provodila kod prijatelja i povremeno prespavala kod njih, onda kada ne bi spavala na kolodovorima ili zračnim lukama. Divila se poslovnim anđelicama i baš poput njih željela je pomoći drugima da stanu na noge iako je i njoj samoj to bilo itekako potrebno. Pokušavala je kontaktirati sve moguće poduzetnike Silicijske doline i predložiti im svoju ideju o osnivanju investicijskog fonda usmjerenog na žene, Afroamerikance i LGBT zajednicu, no bez uspjeha.

Život joj se promijenio kada je primila poziv Susan Kimberlin, investitorice i startup savjetnice te osobe koja je svoj život posvetila osnaživanju poslovnih vještina kod žena. S takvim velikim imenom uz sebe, Hamilton je polako došla i do drugih partnera. Pridružili su joj se Marc Andreessen, Chris Sacca, Crystal English, David Rose, Aaron Levie, izvršni direktor i suutemeljitelj tvrtke Box te Swati Mylavarapu iz Kleiner Perkins Caufield Byersa.

Tako je nastao Backstage Capital. Dane Arlaninog nekadašnjeg konobarenja, rada u dućanima, a potom i beskućništva zamijenila je svjetla budućnost.

Svoj rad usmjerila aktivaciji žena, LGBT zajednice i Afroamerikanaca

Kako je većinu svog života provela u Kaliforniji, u kojoj se i nalazi čuvena Silicijska dolina, Arlan je primijetila nešto na što je morala reagirati.

„Shvatila sam da je ovo zemlja velikih mogućnosti, ali ne za sve ljude jednako. Jednog dana mi je jednostavno palo na pamet da kada bih mogla okupiti investitore koji bi investirali u one ljude koji su drugačiji, koji možda svojim izgledom ne ulaze u okvire onoga što bi svaki investitor odmah poželio, tada bih mogla napraviti promjene“, rekla je za Tech Crunch.

U rujnu 2015. započela je njezina priča koja je utjecala na brojne živote. Arlan je sa svojim investitorima do sada uložila u 31 startup koje vode žene, pripadnici LGBT zajednice ili Afroamerikanci, a svaka od tvrtki primila je između 25 i 100 tisuća dolara. U to su uključeni brojni IT startupi kao što su oni  koji izrađuju mobilne aplikacije među kojima se ističu one poput NailSnaps koja fotografije snimljene mobitelom pretvara u naljepnice za nokte pa sve do onih koji značajno mogu utjecati na opće dobro kao što je AstralAR, dron koji u zraku može zaustaviti ispaljeni metak.

Kroz društvene mreže progovara o problemima današnjice

Okupljanje partnera koji su usmjereni prvenstveno na žene i Afroamerikance u IT sektoru, kao i njezina neobična priča, zaokupila je pažnju javnosti, a to joj je ujedno omogućilo da lakše dopre do većeg broja ljudi. Društvene mreže u tome su odigrale značaju ulogu, posebno Twitter.

Kao jedna od mreža kojom se poslovni ljudi služe i češće nego Facebookom i njemu sličnima, Arlan je u njemu pronašla savršen alat za izražavanje svog mišljenja. Na svome profilu redovito komunicira s velikim brojem ljudi, a ne libi se izreći svoje mišljenje ni o „velikim ljudima“ poput Trumpa , investitora Mikea Rothenberga i brojnih drugih. Upravo tako ne samo da izražava ono u što čvrsto vjeruje, nego uz sebe okuplja istomišljenike i promovira glas žena i Afroamerikanki.

Prikuplja sredstva i za svoj drugi fond

Nakon uspjeha koji je postigla  investicijskim fondom Backstage Capital, Arlan ne misli stati. Štoviše, upravo je u tijeku prikupljanje sredstava za njezin drugi u nizu poduzetnički fond, a razmišlja i o trećem koji bi trebao biti usmjeren samo na žene njezine rase jer upravo one najteže pronalaze svoj put u poduzetništvu.

Iako je ona sama već u vrlo kratkom roku izgradila snažno ime, priznaje da još uvijek ima poteškoća s okupljanjem pojedinih investitora.

„Mnogi od njih rekli su mi da se vratim nakon što uložim u barem dvadeset tvrtki. Sada, nakon što sam uložila u njih 31, kažu mi neka se vratim kad budem bijeli muškarac. Dakako, nikada nisam mislila da će biti jednostavno, no iznenađuje me što je još i sada teško doprijeti do nekih jer su još uvijek puni predrasuda“, zaključila je za Tech Crunch.

Ipak, svojim djelovanjem otvara vrata brojnim osobama koje bez nje i njezine vjere u njih vjerojatno ne bi mogle ostvariti svoje poslovne ideje.

Foto: Facebook stranica Arlan Hamilton

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više