Mark Zuckerberg u čast rođenja svoje kćeri donira gotovo cijelo svoje bogatstvo

Nije prošlo mnogo vremena od kad je Mark Zuckerberg iznenadio javnost i najavio da uzima dva mjeseca roditeljskog dopusta kada mu kćer dođe na svijet. Svojom novom objavom na Facebooku pozdravio je rođenje kćeri Maxime, skraćeno Max, pritom najavivši da će donirati gotovo cijelo svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe.

Odluka o roditeljskom dopustu svakako je podigla prašinu budući da je takva odluka poprilično iznenađujuća za CEO-a jedne tako velike kompanije, ali obećanje o donaciji 99 posto bogatstva osigurala mu je da će se o njemu još jako dugo pričati.

Obećao svojoj kćeri bolji svijet

Mark Zuckerberg, potaknut radošću što je napokon postao roditelj, u otvorenom pismu odlučio je podijeliti radosnu vijest s cijelim svijetom, i gdje drugdje nego na – Facebooku. Kako je napisao u svom pismu, kao svaki drugi roditelj, želi da njegovo dijete odrasta u boljem svijetu nego što je njegov. Zato su on i njegova supruga Priscilla Chan, koju je upoznao dok je još studirao na Harvardu, odlučili osnovati Zakladu Chan Zuckerberg u koju će Zuckerberg tijekom života donirati 99 posto svojih dionica, trenutačne vrijednosti 45 milijardi dolara.

Nova Zaklada će se fokusirati na unapređenje ljudskih potencijala i promoviranje jednakosti za sve buduće generacije djece i to kroz edukaciju, liječenje bolesti, povezivanje ljudi i građenje jakih zajednica.

„Znamo da je ovo samo mali doprinos u usporedbi s ostalim resursima i talentima koji već rade na rješavanju ovih problema. Ali želimo napraviti sve što možemo, radeći zajedno s drugima“, napisao je Zuckerberg u svom pismu.

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about…

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, December 1, 2015

 

Zuckerberg je i poznat kao veliki filantrop. Naime, do sada je već donirao gotovo 2 milijarde dolara raznim udrugama, organizacijama i ustanovama koje djeluju na području tehnologije, edukacije, zdravstva i sl. Zuckerberg je poznati potpisnik tzv. „The Giving Pledge“, kojom se javno obavezao da će dati najmanje polovicu svog novca u dobrotvorne svrhe.

I dolazak na svijet i osnivanje Zaklade Chan Zuckerberg pozdravila su mnoga poznata lica, među kojima su i Melinda Gates, Shakira, Arianna Huffington, Sheryl Sandberg i mnogi drugi.

Foto: Flickr/ Alejandro

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više