U ovom malom mjestu poduzetnice će biti oslobođene plaćanja vrtića prvih 9 mjeseci

Od 2024. ukida se prirez, a načelnica Općine Konjščina, Anita Krok, odlučila je da se porez na dohodak neće povećati ni za cent iako je prirez činio značajan prihod Općine. Krok je odlučila naglasak staviti na razvoj poduzetništva u ovoj maloj općini u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako bi potaknula poduzetništvo, s naglaskom na ono žensko, odlučila se za još jedan potez – majke poduzetnice koje pokrenu vlastiti posao, u prvih 9 mjeseci u potpunosti će biti  oslobođene plaćanja vrtića.

Tako će ova općina omogućiti i privatnim i pravnim osobama rast prihoda, a ovom mjerom i direktno poticati žensko poduzetništvo.

„To je zanimljiva mjera za poticanje ženskog poduzetništva, to jest usklađivanje privatnog i profesionalnog života“, kazala nam je načelnica općine Konjščina koja broji nešto više od 3000 stanovnika.

Ovom mjerom zadovoljna je i Ivana Matić, koja već godinama podržava, potiče i zalaže se za jačanje ženskog poduzetništva kako u Hrvatskoj tako i u čitavoj regiji.

“Nakon niza konferencija koje smo održali, nakon što smo vidjeli da su slične mjere uspješno usvojili gradovi poput Poreča i Koprivnice, raduje me vidjeti da su i druga mjesta uvidjela ovo kao vjetar u leđa poduzetnica”, naglasila je Matić.

Kaže da je samoinicijativno razmišljanje o uvođenju ovakvih mjera veliki korak unaprijed za poticanje ženskog poduzetništva i dokaz o probuđenoj svijesti da ovakve mjere zaista imaju utjecaj na živote mnogih žena koje neodlučno razmišljaju o poduzetništvu.

“To su zapravo socijalne mjere koje služe da bi se poduzetnicama početnicama maksimalno pomoglo i ohrabrilo ih na prve korake u smjeru pokretanja vlastitog biznisa”, pojašnjava Matić.

Žele poticati poduzetništvo

Ukidanje prireza u 2024. na općinu Konjščina utjecat će tako da će bilježiti gubitak od oko 1.110.000 kuna. S načelnicom smo provjerili kako planiraju kompenzirati gubitak od ukidanja prireza, a istovremeno osigurati rast prihoda za Općinu.

„Građani će dobiti veće plaće za iznos prireza koji su uplaćivali ovisno o visini plaće koju imaju. Mi ne dižemo porez na dohodak, kako bi građanima osigurali još veća primanja, a i mišljenja smo da je bitna potrošnja. Računamo na pomoć Vlade, privlačenje i potporu novih gospodarskih investicija, posebice širenje proizvodnog i metalskog sektora u našoj općini i novu stanogradnju koja će privući nove obitelji što znači novi dohodak“, objašnjava Krok.

Poduzetništvo je, smatra, od izuzetne važnosti za napredak i razvoj Konjščine. Važna je uloga koju igraju mali poduzetnici u razvoju lokalne zajednice. Njih planiraju podržati oslobođenjem komunalnog doprinosa, ucrtavanjem nove gospodarske zone, sudjelovanjem u platformi invest in zagorje… Važna je i promocija obrtnika, poljoprivrednika i njihovih proizvoda, dodaje.


Pročitajte više: Kako su Osijek i Split ove godine uspjeli upisati svu djecu u vrtiće


‘Neka se ohrabre i krenu osnivati svoja poduzeća’

Za poticaje poduzetništva, smatra Krok, nisu bitne samo financijske naknade već pristup uslugama – kao što je vrtić.

„Vrlo je bitno osigurati usluge, bitnije nego davati direktnu financijsku stimulaciju. Što vam vrijedi 1000 eura naknade, a poduzetnica ste koja nema osiguranu uslugu“, naglašava načelnica. Njezina inicijativa da žene koje će osnovati obrt, doo ili će biti nositeljice OPG-a, budu oslobođene plaćanja vrtića naišla je na odobravanje javnosti.

„Benefit za žene je motivacija da se ohrabre i krenu osnivati svoja poduzeća. One ih mogu voditi na isti način kao i muškarci. Motiviramo ih tako da im se osigura bar mala pomoć pri usklađivanju privatnog i poslovnog“, napominje Krok.

Jedan od prijedloga je da poduzetnice dobiju dodatne bodove pri samom upisu djeteta u dječji vrtić. No u 2024. Krok ne očekuje probleme oko upisa s obzirom da je u provedbi dogradnja dječjeg vrtića za novih 40 mališana. Veliki problem ove im je godine stvarao upravo broj mjesta u vrtiću. Tako su neke majke koje vode poduzeća ostale bez mjesta za svoju djecu.

„To je sigurno bila jedna loša stimulacija da se dalje bave biznisom na vodećoj poziciji“, upozorava Krok.

Dodaje da je bilo vrlo važno osigurati produljeno radno vrijeme u vrtiću, čiji su osnivač.

„I to je velika stavka u planiranju i radu žena koje su poduzetnice. One vrlo često da bi poduzeće moglo raditi i da bi mogle dati plaću moraju raditi prekovremeno“.


Pročitajte više: Poreč i Koprivnica poduzetnicama početnicama osiguravaju besplatan vrtić


Žene su te koje većinom skrbe za djecu, za starije…

U planu je da se ova mjera proširi i na uslugu dnevnog boravka u Osnovnoj školi Konjščina, ako bude oformljen. To ovisi o broju zainteresiranih. Na uvođenje cjelodnevne nastave u školi nisu, kaže, mogli utjecati jer nisu osnivač škola.

„Bitno nam je osigurati usluge koje će pomoći usklađivanja obiteljskog i poslovnog. Osim skrbi za djecu tu je i skrb za starije jer su naše žene nositeljice i skrbi za starije u svojim domovima“, naglašava načelnica.

Krok je po struci magistra socijalne politike. Završila je preddiplomski studij socijalnog rada i diplomski studij socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Formalno obrazovanje pomaže joj u lakšem pristupu, ali i shvaćanju ljudskih potreba. Naučena znanja pokrivaju gotovo sve segmente kojima se općina bavi.

„Često me žalosti kada pojedinci ne gledaju kroz znanje nego kroz političke opcije“, napominje Krok. Kaže da u svom vođenju općine pokušava uvoditi realne i provodljive mjere koje imaju smisla, posebice one koje je stekla iskustvom.

„Populističkim mjerama koje nemaju neku dugoročnu održivost i bar za cilj potaknuti promišljanje o određenoj temi ne postižemo ništa“.

Ova mjera nije populistička. Krok objašnjava da mjera neće donijeti veliki trošak općinskom proračunu, a njome se otvorila puno veća tema – da žene itekako mogu biti dobre poduzetnice, davati plaće i plaćati poreze ovoj zemlji. I muškarci i žene imaju određene probleme pri otvaranju svog biznisa, ipak – žene, posebice u ruralnim područjima, imaju još i veće posebice u tom usklađivanju privatnog i poslovnog, smatra Krok.

„Ovo je mala sitnica koja nije puno, ali na neki način poruka da to što su se odvažile je i više dobrodošlo u našoj maloj zajednici“, zaključuje načelnica.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -