Besplatni menstrualni ulošci stižu na javna sveučilišta diljem Hrvatske

Vodeći brand menstrualnih uložaka Libresse pokrenuo je novu nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva. U sklopu nje će omogućiti besplatne menstrualne uloške za studentice brojnih domaćih javnih sveučilišta.

Menstrualno siromaštvo označava otežan ili čak potpuno onemogućen pristup menstrualnom potrepštinama poput higijenskih uložaka, tampona ili lijekova za ublažavanje bolova te odgovarajućim higijenskim uvjetima i javnom zdravstvu, a posljedično i obrazovanju. Menstrualno siromaštvo ne pogađa samo žene u zemljama u razvoju, već i u razvijenim zemljama. Ove poteškoće mogu imati izravan utjecaj na žene koje mogu izostajati iz škole ili posla radi nemogućnosti pristupa higijenskim potrepštinama.

Ti pomažeš, Libresse nagrađuje

Nacionalna kampanja traje od 2. travnja do 31. svibnja 2024. Tijekom nje Libresse će od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi kako bi besplatni menstrualni ulošci bili osigurani. Njih će potom donirati Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku te Sveučilištu Sjever. U sklopu kampanje “Ti pomažeš, Libresse nagrađuje”, kupci osim što će sudjelovati u donaciji, imaju priliku i osvojiti do 5000 eura na Premium Visa kartici.


Pročitajte više: Besplatne menstrualne potrepštine dostupne su u Škotskoj. A što je s Hrvatskom?


„U 2024. godini nastavljamo borbu protiv menstrualnog siromaštva. Cilj koji smo si postavili je osigurati higijenske potrepštine većini javnih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom direktno pomažemo studenticama da neometano pohađaju predavanja te da im poteškoće u nabavci higijenskih proizvoda ne utječu na obrazovanje”, izjavila je Maša Bašić, predstavnica marketinga kompanije Essity.

U Libresseu kontinuirano rade na rješavanju problema menstrualnog siromaštva, rekla je Bašić. Nakon što su donirali 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma, prošle godine donirali su menstrualne uloške za gotovo 1100 djevojaka iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji.

11 posto žena ne može si priuštiti menstrualne potrepštine

Nacionalna kampanja borbe protiv menstrualnog siromaštva predstavljena je u Rijeci, a sudjelovalo je i riječko sveučilište.

„Prije nekoliko godina na Sveučilištu Rijeka i sami smo pokrenuli projekt s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva. Nakon što smo podijelili s kolegama svoju praksu, tu inicijativu slijedila su i druga sveučilišta, čak i izvan Hrvatske. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo biti dio i ovog projekta. Važno je da se kao društvo uključimo na svim razinama. Na taj način zajedno možemo učiniti pozitivne pomake i promjene“, izjavila je Lana Par, predsjednica Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci.


Pročitajte više: Smanjen je ‘ženski porez’ na uloške i tampone


Libresse je 2022. godine pokrenuo kampanju “V za vaginu”. Ona je izazvala pozitivan odjek u javnosti, slijedom poraznih rezultata istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u sklopu projekta Tetka Perioda. U istraživanju je više od 10 posto ispitanica navelo kako im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele, kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine.

Čak 3.6 posto sudionica je navelo kako im se događa da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine pa umjesto njih koriste improvizirana sredstva. Na pitanje koja improvizirana sredstva koriste umjesto menstrualnih potrepština, najveći udio ispitanica navelo je toaletni papir, kao i komade tkanine, krpe ili izrezane majice. Dio ispitanica navelo je da su koriste gazu, maramice, vatu, ručnik, dječje pelene, čarape, papirnate ručnike ili zavoj. Besplatni menstrualni ulošci i ostale potrepštine osigurane kroz ovu kampanju zasigurno će biti od velike pomoći studenticama.

Foto: Canva / PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -