Objavljena prva izmjena poziva putem kojeg novoosnovana poduzeća mogu ostvariti preko milijun kuna bespovratnih sredstava

Za mala poduzeća koja su osnovana unutar zadnjih 36 mjeseci otvara se odlična prilika za povlačenje sredstava za njihovu inovaciju. Prijave kreću od 15. veljače pa vrijedi što prije pripremiti projektnu prijavu i potrebne dokumente.

Radikalne inovacije

Ovim će se Pozivom poticati inovativnost novoosnovanih MSP-ova (do 36 mjeseci starosti u trenutku prijave, a kao datum osnivanja uzima se datum upisa u sudski, obrtni ili drugi odgovarajući registar) za uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom ili uslugom koja je novost na tržištu. Takva inovacija proces je uvođenja dobra ili usluge koje je novo ili znatno poboljšano s obzirom na karakteristike ili planiranu upotrebu.

Svrha poziva je poticanje novoosnovanih MSP-ova za uspješno lansiranje proizvoda i usluga s potencijalom rasta i izvoza koji su novi na tržištu, s naglaskom na radikalne inovacije i znatno poboljšanje u komercijalizaciji proizvoda i usluga.

Minimalni iznos potpore iznosi 150.000 kuna, a maksimalni iznos potpore 1.400.000 kuna. Sufinanciranje iznosi do maksimalno 85%, a projekt može trajati najduže 18 mjeseci.

Potpora za 200 projekata

Nakon održane informativne radionice 17. siječnja, Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, na posljednji je dan siječnja 2019. godine objavilo prvu izmjenu Poziva. Izmjene se odnose na nadopune prihvatljivih troškova i usklađivanje s Pravilnikom o prihvatljivosti izdataka (NN 115/18) te na manje izmjene dokumentacije Poziva.

Izmjena Poziva nije utjecala na početak prijava.

Važno je znati da je potrebno imati novi godišnji financijski izvještaj za 2018. godinu jer onaj za 2017. neće biti prihvatljiv. On se dostavlja samo na dodatni upit PT2.

Dobra stvar je da su troškovi plaća osoblja (stručnog, tehničkog i pomoćnog) koje će raditi na projektu te troškovi putovanja u inozemstvo osoblja zaposlenog kod prijavitelja za potrebe provedbe aktivnosti projekta, prihvatljiva stavka na projektu. Troškovi plaća osoblja mogu iznositi najviše do 50% iznosa ukupne vrijednosti projekta.

Također, prihvatljiv trošak su i troškovi izrade projektne dokumentacije, kao i neizravni troškovi (najam i održavanje prostora, režijski troškovi), troškovi materijala ili sirovina te materijalne i nematerijalne imovine koja je potrebna za proizvodnju probnih proizvoda, odnosno nulte serije proizvoda.

Poziv je trajno otvoren poziv, odnosno otvoren do iskorištenja sredstava. Na ovom Pozivu alocirano je ukupno 150.000.000 kuna, a očekuje se da će otprilike 200 projekata moći ostvariti potporu.

Ukoliko vas interesira ovaj poziv, dodatna pitanja možete zatražiti putem e-maila na: [email protected]

Autorica: Kristina Androlić, ANDROLIĆ konzalting

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više