Bradley Cooper će kolegicama glumicama reći kolika mu je plaća kako ne bi bile zakinute

Da su žene u prosijeku slabije plaćene od muškaraca, nije nikakva novost. To je problem koji se pojavljuje u cijelom svijetu, bez obzira na to o kojem se poslu radi. Razlika je samo koliko su žene slabije plaćene.

Podsjetimo, prema podacima Eurostata , razlika u plaći za isto radno mjesto između muškarca i žene u Hrvatskoj je 18 posto. U nekim zemljama ta se razlika penje na nevjerojatnih 30 posto.

Bradley Cooper u timu s glumicama za jednakost plaća

No, sve više poznatih žena (i muškaraca) otvoreno progovara o tom problemu i pokušava nešto napraviti kako bi ta razlika nestala.

Posljednja u nizu onih koje su upozorile na nejednake plaće  je mlada hollywoodska glumica, Jennifer Lawrence. U svom  otvorenom pismu osvrnula se na činjenicu da su muške filmske zvijezde više plaćene.

U njenom slučaju ta je informacija iscurila u javnost nakon što su hakeri provalili u e-mail sustav filmskog studija Sony i objavili neke zanimljive e-mail prepiske.

”Nisam bila ljuta na Sony. Bila sam ljuta na sebe. Podbacila sam kao pregovarač jer sam prerano odustala. Nisam se željela nastaviti boriti za milijune dolara, koje iskreno, zbog dviju franšiza, ne trebam”, napisala je Jennifer Lawrence u svom pismu.

Dodala je kako se u pregovorima nije željela nametnuti kao “teška” ili “razmažena”. Također, osvrnula se i na situaciju u kojoj je jasno i glasno rekla svoje mišljenje, bez agresije, ali su se muškarci prema njoj ponijeli kao da je vikala na njih.

“Bila sam šokirana jer ništa što sam rekla nije bilo osobno, uvredljivo ili, da budemo iskreni, krivo. Cijeli dan slušam muškarce koji izražavaju svoje mišljenje i dala sam svoje na isti način, a čovjek bi pomislio da sam rekla nešto uvredljivo. Dosta mi je toga da pokušavam naći “lijepi” način da kažem svoje mišljenje i da me svi vole!”, iskrena je u svom pismu Lawrence.

I izgleda da je iskrenost ove oskarovke upalila.

Njen česti kolega u filmovima, Bradley Cooper, javno joj je pružio potporu i najavio kako će ubuduće razgovarati s kolegama glumcima o visini honorara koji dobivaju po filmu ne bi li tako omogućili i glumicama da ispregovaraju bolji honorar.

“Obično ne govorimo o financijskim stvarima, za to imate ljude. Ali znate što? Mislim da je vrijeme da to počnemo raditi”, rekao je Cooper za Reuters .

Dodao je kako je bio šokiran kad je saznao koliko je njegova kolegica Amy Adams dobila za ulogu u filmu “American Hustle”, za koju je bila i nominirana za Oscara.

“Bio sam šokiran. Svaki dan je radila na tom filmu i nije dobila ništa. To je zaista grozno, gotovo sramotno”, rekao je Cooper te dodao kako je ona zapravo trebala dobiti veći honorar od svih ostalih.

Samo za usporedbu, najplaćeniji glumac u Hollywoodu, Robert Downey Jr. u 2014. godini zaradio je, procjenjuje se, 80 milijuna dolara. U odnosu na njega, Jennifer Lawrence, najplaćenija glumica, zaradila je 35 posto manje, odnosno tek 52 milijuna.

Prosječnoj ženi od tih će se iznosa zavrtjeti u glavi, ali oni veoma dobro ilustriraju razliku u plaći između muškaraca i žena.

“Još jednom, to možda nema nikakve veze s mojom vaginom, ali e-mailovi iz Sonya koji su procurili u javnost otkrili su kako je jedan od producenata tijekom pregovora glavnu glumicu nazvao “razmaženim derištem”. Zbog nekog razloga, ne mogu zamisliti da netko tako govori o muškarcu”, napisala je na kraju Jennifer Lawrence i pokrenula lavinu komentara. Hoće li oni i rezultirati nekim promjenama u Hollywoodu ili šire, tek treba vidjeti. Ali barem se o problemu razlike u plaći između žena i muškaraca ozbiljno govori.

Foto: Famebiography.net

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više