CEO IBM-a i Oraclea podržale Trumpa zbog čega zaposlenici negoduju

I dok je svojom pobjedom na američkim izborima Donald Trump neke žene potaknuo na politički aktivizam, postoje i one koje ga podržavaju. Među njima su i CEO IBM-a Ginni Rometty te CEO Oraclea Safra Catz.

CEO IBM-a poslala je otvoreno pismo Trumpu i  tražila suradnju u stvaranju novih radnih mjesta, takozvanih “new-collar jobs“, za koje zaposlenici trebaju imati specijalizirane vještine, no ne i fakultetsko obrazovanje, prenosi Fortune.

Uz to, predložila je i da savezna vlada poboljša programe zdravstvenog osiguranja primjenom analitičkih podataka kako bi se smanjile prevare i olakšali sigurni prijenosi zdravstvenih podataka.

Peticija zaposlenika IBM-a

No, s tim se ne slažu i zaposlenici IBM-a. Stotinjak njih potpisalo je peticiju u kojoj navode kako se Trumpov stav prema imigrantima kosi s IBM-ovim vrijednostima i zato odbijaju bilo kakve američke državne ugovore koji krše Ustavom zaštićenu slobodu građana.

Peticiju je pokrenuo softverski inženjer Daniel Hanley, specijaliziran za cyber sigurnost, koji je ostao šokiran zbog pisma koje je Rometty poslala novoizabranom američkom predsjedniku. U IBM-u se usvajaju načela raznolikosti i uključivosti, a Trump je svoju kampanju vodio upravo na rasističkom programu. U peticiji je navedeno kako razumiju njezinu želju da se uključi u dijalog s Trumpom, no s obzirom na 400 000 IBM-ovih zaposlenika diljem svijeta, koji rade u različitim okruženjima, raznolikost je u ovoj kompaniji postala norma.

Podrška Donaldu Trumpu naljutila zaposlenike Oraclea

Ni zaposlenici Oraclea nisu zadovoljni zbog toga što je CEO Safra Catz dala podršku Trumpu, a jedan je zaposlenik putem LinkedIna objavio da odlazi iz kompanije.

George A. Polisner koji je upravljao Cloud servisom napušta kompaniju, a razlog tome je taj što ni na koji način ne želi pomoći Trumpu. Budući da vodi politiku koja je neustavna i moralno nepravedna – treba mu se na sve moguće zakonite načine suprotstaviti. I zato odlazi iz Oraclea koji je nekad bio velika kompanija, završio je Polisner.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više