Clox – cipele od vrhunskih materijala koje nam pokazuju i vrijeme

Kada se kreativnost i ljubav prema dizajnu spoje – nastane ‘Clox’, linija cipela koje u sebi imaju, kao što i samo ime kaže, funkcionalni sat.
Sve je počelo kada su 31-godišnja Mia Marić, dizajnerica ‘Clox’ cipela i njezin životni i poslovni partner dobili otkaz zbog krize u agenciji za brendiranje gdje su do tada radili. Potom otvaraju studio za grafički dizajn, a Mia se, usred užurbanog životnog ritma, kada je morala trčati u štiklama na sastanke i u isto vrijeme pogledavati na ručni sat da provjeri hoće li stići na vrijeme, dosjetila kako bi bilo dobro imati cipele s ugrađenim satom. I tako se ‘rodio’ Clox.

Clox – cipele koje pokazuju ironiju koraka i vremena

„Sat na cipeli ujedno pokazuje ironiju koraka i vremena, svi smo stalno prezaposleni i trčimo za nečim, uvijek u gužvi, nikada nemamo dovoljno vremena. Umjesto kazaljki, na satu se prigodno nalaze upravo noge. Clox je jednostavno brend koji priča priču o vremenu“ , ispričala nam je Mia koja je svoj proizvod i zaštitila.

O čemu se tu zapravo radi?

Clox su klasične i elegantne salonke, balerinke ili ljetne sandale napravljene od vrlo kvalitetnog materijala koje se po ničemu ne razlikuju od druge ‘premium’ obuće, osim po sitnom dodatku koji ih u stvari potpuno razlikuje od sve druge obuće! Clox su jedine takve cipele na svijetu. Clox je, saznajemo od Mie, uglavnom odabir žena iz bankarske i odvjetničke branše koje su često jako zaposlene i u žurbi, no također elegantne i praktične.

clox mia

Dizajn cipela, kao i sata, izradila je sama. Dok je satove po mjeri morala naručiti izvana jer se kod nas takvo što ne proizvodi, cipele joj radi jedna domaća, obiteljska tvornica iz Duge Rese pokraj Karlovca. Oko proizvodnje cipela inače je bilo manjih problema, jer se Mia odlučila na luksuznu kolekciju s limitiranim brojem cipela, dakle do 100 pari po kolekciji. Velike tvornice nisu htjele prihvatiti proizvodnju jer se radilo o premalom broju, dok je ipak ta količina premašivala kapacitete postolarskih radnji. Godinu dana trebalo je Mii da pronađe nekog tko bi se primio tog posla. Na sreću, u Dugoj Resi su joj izašli u susret, vezano uz broj cipela, ali i duge stvari.

Prvi puta kada se tek ‘bacila’ na proizvodnju, pristali su joj napraviti 50 pari kako bi testirala tržište, vidjela reakcije potencijalnih kupaca i ocijenila ciljane skupine. No, proizvodnja novih cipela u budućnosti će biti podijeljena na talijansko i hrvatsko tržište.
Nedavno je krenula i pretprodaja nove kolekcije i to putem web stranice http://bit.ly/indiegogo_clox, gdje se cipele mogu nabaviti po otprilike 100 dolara nižoj cijeni nego će stajati na policama u trgovini.

Novac za proizvodnju ‘prikuplja’ na crowfunding platformi

Indiegogo je inače američka crowfunding platforma (platforma za grupno financiranje) na kojoj se proizvodi mogu nabaviti po pretprodajnim cijenama bez dućanske marže. Posebnost ove platforme je što je namijenjena tvrtkama baziranima u Europi, a kupci u stvari kupnjom na Indiegogou potpomažu proizvodnju određenog proizvoda i svojom kupovinom je i financiraju. Na Indiegogu se može kupovati različitim vrstama kartica, ne samo paypalom koji je uvriježeni način plaćanja na internetskim trgovinama.

„Cilj kampanje na indiegogu je do kraja ožujka skupiti 12.000 dolara potrebnih za financiranje proizvodnje nove velike kolekcije, budući da su Cloxice pomno osmišljen visokokvalitetni proizvod. Ako se toliko novaca ne skupi, proizvest ćemo manju kolekciju. Zasada smo na otprilike 33 posto prikupljenog novca. Kampanja završava 31. ožujka, a ako želite do tog datuma pripomoći domaćem brendu, ne gubite vrijeme i zavirite u našu ponudu!“, poručila je Mia.

Za sada se Clox cipele mogu kupiti samo u Hrvatskoj, i to u trgovinama u Zagrebu, Rovinju, Puli i Korčuli, a od ove godine vjerojatno će ih se moći naći i u Dubrovniku. Inače, tvrdi njihova dizajnerica, prodaja najbolje ide ljeti, a uz Hrvatice, Clox cipele privlače i puno turistica, pa na njih novac ponajviše izdvajaju Talijanke, Slovenke i Ruskinje.

Svima koji žele poduzeti sličan poduzetnički korak, Mia poručuje da stave sve na papir. Prvo ideje, da vide koliko su zanimljive, a kasnije i financije da vide isplativost.

clox (2)

 

Kod planiranja posla, bitno je sve staviti na papir

„Važno je postaviti si pitanje – koliko moj proizvod može koštati danas, a koliko za 10 godina? Tko će ga kupovati? Zašto? Koje je ciljano tržište?“, savjetovala je Mia. Ona sama sve je to prošla prije lansiranja Cloxa u prodaju. Kada je naručila onih prvi 50 pari od tvornice za probu, napravila je photoshooting, kampanju, web shop, postavila proizvod na internet i doslovno čekala reakcije kupaca.

Jedan od problema s kojim se Mia danas susreće je taj da je njezin brend ekskluzivan, ali ‘no name’, pa je teško da će mu svoja vrata otvoriti neke trgovine poznatih imena i visoke mode i izložiti Cloxice pokraj neke renomirane marke. Zato web stranicu Indiegogo na neki način također smatra dobrom reklamom i marketinškim alatom čije korištenje preporučuje.

Također, njezina iskustva govore da su ljudi vani više skloni kupiti cipele online, nego mi u Hrvatskoj koji više volimo malo ‘popipati’ ono što plaćamo, iako i Hrvatice, zbog nedostatka vremena, sve više naginju tom trendu.
Dok očekuje rezultate svoje web kampanje i proizvodnju možda prve velike kolekcije, Mia se osvrnula i na svoje dane u brending agenciji koji su joj kaže bili korisni, no ovo što danas ima, ne bi ipak mijenjala ni za što.

Foto: Clox

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više