Odlazi još jedan direktor jer želi imati vremena za obitelj

Imati karijeru i obitelj nije tako lako. Mediji su puni uspješnih poslovnih žena i muškaraca koji nam govore kako je sve samo stvar organizacije i da oni nemaju problema u balansiranju privatnog i poslovnog života. No, mnogi poslovni ljudi znaju da to i nije baš tako lako.

Odlazak direktora u Google-u

Prije nekoliko dana poslovnim je svijetom odjeknula vijest da Patrick Pichette, glavni financijski direktor Google-a ,odlazi u mirovinu, i to nakon sedam godina na spomenutoj poziciji. Odluku je objavio na svom Google+ profilu.

„Nakon gotovo sedam godina kao glavni izvršni direktor, odlazim iz Google-a u mirovinu kako bih proveo više vremena sa svojom obitelji“, izjavio je Pichette.

Iako u poslovnom svijetu često možemo čuti ovu rečenicu, ono što je njegovu izjavu učinilo posebnom je cijelo pismo ostavke na poziciju u kojem objašnjava svoje razloge.

Svoju priču, a i ključni trenutak kada se odlučio na ostavku, započinje prošlom jeseni u Africi kada se sa ženom Tamar popeo na Kilimanjaro. Na ženin upit da zašto ne bi nastavili dalje – prema Indiji, Himalajima, Baliju, Antarktici, on je odgovorio odgovorom poslovnog čovjeka – da jednostavno još nije vrijeme. No, kaže Pichette, tada mu je žena postavila pitanje na koje joj nije znao dati odgovor. A pitanje je glasilo: „A kada će biti vrijeme? Vrijeme za nas? Vrijeme za mene?“, piše Pichette. Nakon povratka na posao shvatio je dvije stvari. Da su djeca odrasla i to u divne ljude i da nemaju više koga odgajati. A drugo, da već ima 25-30 godina radnog staža kojeg je odradio pomahnitalim tempom i da bez obzira koliko voli svoj posao, svoje kolege, stvari kojima mijenja svijet – da je dosta. Želi ostatak svog vremena posvetiti svojoj supruzi i proslaviti sljedećih 25 godina braka, nakon što ispune listu putovanja koje moraju napraviti, u blaženosti i slučajnim čarima života.

„Na kraju krajeva, život je prekrasan, ali ništa drugo nego niz razmjena, naročito između poslovnih pohvata i obitelji. Zahvalan sam na tome što se nalazim u trenutku u životu kada više ne moram činiti takve teške izbore. I na tome sam istinski zahvalan. Carpe Diem.“

I drugi su top manageri rekli da im je dosta

Muškarci, kao i žene, žele više vremena provoditi sa svojom obitelji i posvetiti više pažnje svom privatnom životu. Oni također teško usklađuju te dvije strane i radije pronalaze posao koji im ne oduzima toliko vremena od privatnog života i obitelji. Patrick Pichette nije jedini direktor koji je dao ostavku na radno mjesto.

Neki od tih muškaraca su i Mohamed El-Erian i Max Schireson. El-Erian je dao ostavku na mjesto direktora jedne od najvećih financijskih institucija na svijetu i to zbog razloga što nije posvećivao dovoljno vremena svojoj kćeri što mu je ona i istaknula. Schireson je također dao ostavku na poziciju direktora kompjutorske kompanije Mongo DB iz istih razloga – nije provodio dovoljno vremena s djecom niti bio s njima kada im je trebao.

odlazak direktora u Google-u (2)

Foto: Arhiva, Flickr/Fortune Live Media

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više