Danska poduzetnica otvorila školu programiranja za izbjeglice kako bi im pomogla pronaći posao

Mlada danska poduzetnica Anne Kjaer Riechert koja živi u Berlinu, nakon dolaska 1.1 milijuna izbjeglica u Njemačku, vidjela je priliku kako će se popuniti 43 tisuće slobodnih radnih mjesta u IT sektoru.

Škola programiranja za izbjeglice kako bi popunili slobodna radna mjesta

Osnovala je školu programiranja pod nazivom ReDI School of Digital Integration u kojoj uz pomoć partnera uči izbjeglice programirati, ali i o poduzetništvu i poslovnoj inteligenciji.

Prema pisanju Forbesa, jedan od partnera je i tvrtka Daimler AG, a njen predstavnik Michael Vormittag uvjeren je kako je ovo veliki posao te kako je suradnja jednako korisna za obje strane. Dok oni izbjeglicama pružaju mogućnost razvoja njihovih budućih karijera, zauzvrat dobivaju vrlo motivirane ljude s novim perspektivama i idejama.

U Svom je govoru na TEDx Berlinu Riechert rekla kako je na ovu ideju došla kad je upoznala Muhameda koji je studirao informatiku na Sveučilištu u Bagdadu, a nakon dolaska u Njemačku više nije mogao programirati jer nije imao laptop. Stoga je uz pomoć svojih prijatelja, inovatora, kreatora i ljudi koji rade u startupu, razvila ovu ideju.

Kako se radi o neprofitnoj organizaciji, škola se financira kroz partnerstva. Osnovana je prije 6 mjeseci, ima dva osnivača, 5 zaposlenika koji rade pola radnog vremena i 40 volontera.  U pilot projektu bilo je 13 studenata, a tečajevi su krenuli u veljači ove godine.

U prvoj skupini bilo je 42 studenta, od kojih je 35 već diplomiralo. U ljetnu su školu upisani još 60, a jedan je tečaj predviđen u listopadu. Do 2017. godine planiraju se proširiti na još dva do tri njemačka grada.

No, to nije njen prvi humantarni rad. Još 2006. godine njen projekt Kids Have a Dream omogućavao mladim ljudima da kroz crteže i globalne radionice govore o svojim snovima za budućnost. U projektu je tada sudjelovalo više od 3 tisuće djece iz 23 zemalja.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više