Dnevnik jedne poduzetnice: Iskustvo se gradi radom, ne godinama

Postoje stvari koje su naizgled nedokučive, ali ne postoji ništa što se ne može učiniti. Snaga vaše ambicije odlučujuća je za vašu budućnost. (Jack Ma)

Nije tajna da volim čitati popularnu psihologiju. Iako mnogi većinu te literature zovu «self-help» priručnicima, zaista se ne bih složila s tom terminologijom. Zvuči pogrdno, kao da u tim knjigama tražim pomoć koja će me spriječiti da zarežem žile, legnem na prugu i čekam zadovoljno prvi vlak. To jednostavno nije istina. Čitam te knjige jer želim usvojiti znanje koje je u njima zabilježeno. Želim naučiti nešto novo, nešto što ću moći primijeniti u privatnom i poslovnom životu. Razlog je samo jedan – svakim danom želim postati bolja verzija sebe.

Nisam premlada, imam svježe ideje…

Jednu takvu knjigu imala sam u rukama pred kojih pet godina. Nakon cjelodnevnog intenzivnog razmišljanja, uspjela sam u svoju svijest prizvati davno pohranjene informacije i sjetiti se da je to knjiga domaće znane autorice Gordane Frgačić. Jedan odlomak zaslužan je što sam upamtila ovo štivo, iako mu danas više ne pamtim naslov. Bio je to odlomak koji progovara o predrasudama: Nisam stara, mudra sam; nisam premlada, imam svježe ideje; nisam brzopleta, hrabra sam; nisam loša vozačica, oprezna sam i odgovorna; nisam živčana, temperamentna sam; nisam naivna, imam povjerenja; nisam glupa, inovativna sam.

Često se prepoznajem u ovim redcima.

Prilikom otvaranja vlastita biznisa upozoravali su me na moju brzopletost, živčanost, naivnost… No, ono što me možda najviše smeta cijelo vrijeme je što me prozivaju i upozoravaju na moju mladost.

Žene se ne pita za godine

Svi smo jednom naučili – žene se ne pita za godine. Pa ipak, rijetki su kavaliri koji uspijevaju zaobići ovo pitanje na našem prvom poslovnom sastanku. Čak i kada prođe cijeli dio formalnog sastanka, mnogi pitaju na kraju. Zašto? Jasno, boje se mog neiskustva.

Da, imam 30 godina. Nije puno za poduzetništvo, ali je dovoljno za zrelost i bogato radno iskustvo; Radila sam u javnom, privatnom i civilnom sektoru, prošla sam nekoliko branši, organizirala preko 10-ak raznih velikih i poznatih festivala u Hrvatskoj, brojne konferencije za novinare, radionice i predavanja, sudjelovala sam na raznim međunarodnim radionicama i skupovima, prošla više od stotinu neformalnih edukacija, učila marketing od najvećih svjetskih stručnjaka te svakodnevno čitam knjige i članke na stranim portalima.

Da, mlada sam, ali sam i iskusna. Barem kada je u pitanju posao kojim se bavim.

15 minuta učenja dnevno dovest će te do stručnjakinje u bilo kojem području

Mlada osoba s nedovoljno iskustva koja se odluči krenuti u svoj biznis je ništa drugo no – luda. Ali, mlada osoba koja zna što radi, ima nekakvog prikupljenog iskustva i ogromnu volju za učenjem, e, to je nešto sasvim drugo.

Jedna takva mlada osoba s ogromnom voljom za stalnim učenjem prije 15 godina zarađivala je 80 kn na mjesec, dok se je danas stavlja u isti rang s Gatesom i Zuckerbergom. S obzirom na mikroskopsko mali iznos plaće, vjerojatno ste već shvatile da je riječ o Kinezu. Točnije riječ je o Jacku Ma, osnivaču i vlasniku Alibabe. Da bi pokrenuo svoj biznis, posudio je novac, a baš ta tvrtka danas je najvrjednija tvrtka na svijetu. Prije nego što sam osnovao Alibabu, pozvao sam 24 prijatelja kući kako bih s njima raspravio sve ideje koje sam imao. Nakon dugog razgovora, njih 23 mi je reklo da odustanem od toga. Iduće jutro odlučio sam da ću ipak to učiniti, rekao je.

Također, jednom prilikom izgovorio je rečenicu koju jako dobro pamtim i često je se sjetim – Želite li postati stručnjak u nekom području, godinu dana svakodnevno odvojite 15 minuta za učenje, želite li pak postati vrhunski stručnjak, dovoljno je dnevno izdvojiti svega 30 minuta.

Prepričala sam vam sada ovu priču, ali ne zato što osobno želim postati idući Jack Ma. Iako, mogla bih da to želim (jer jedine prepreke u životu su one koje sami stvorimo u našoj glavi), a možete i vi.

Ispričala sam ovu priču jer vam želim pokazati kako je sve moguće, ulažemo li stalno u sebe. Dnevno samo 15 ili 30 minuta sasvim je dovoljno da svladamo novi jezik, novi digitalni alat ili okrenemo ploču i počnemo učiti nešto sasvim deseto; nešto što smo oduvijek htjele raditi, a nismo imale prilike za to, hrabrosti ili znanja.

Samo 15 do 30 minuta dnevno. Isprika nema.

Kao ni prestarih ili premladih godina, jer godine nisu važne, važno je iskustvo.

Foto: Pexels

 

Autorica: Andreja Rambrot, pisalica.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više