Međunarodna konferencija o ESI fondovima potaknula dijalog između institucija i poduzetnika!

U Trakošćanu započela Međunarodna konferencija na temu strateške pripreme razvojnih programa i projekata za financiranje ESI fondovima u novom programskom razdoblju 2021. – 2027., u organizaciji konzultantskog poduzeća Projekt jednako razvoj d.o.o.

ESI fondovi

Konferencija je okupila relevantne predstavnike tijela državne uprave te domaće i inozemne stručnjake u području ESI fondova. Od novosti koje smo doznali od govornika možemo izdvojiti potvrdu pomoćnice ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ane Odak, da će Nacionalna razvojna strategija biti upućena u javno savjetovanje tijekom ovog mjeseca.


Pročitajte više: Ana Fresl: Pravi posao za poduzetnike tek slijedi nakon potpisa ugovora dodjeli sredstava


Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, predstavio je rezultate provedbe Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i naveo kako je, od gotovo 1,9 mlrd eura ukupno raspoloživih sredstava, ugovoreno 1,69 mlrd, odnosno 89,4%, dok se do kraja godine očekuje stopa ugovorenosti od 100%. Najavio je i bitnu novinu u provedbi projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda, kojom se značajno pojednostavljuje planiranje i pravdanje troškova projekta.


Pročitajte više: Nataša Tramišak: Prioriteti su likvidnost, očuvanje radnih mjesta, oporavak i reforme


Jesu li ESI fondovi dovoljno iskorišteni? Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Spomenka Đurić, osvrnula se na iskorištenost alokacije ESI fondova u razdoblju 2014. – 2020. te navela kako je stopa pokrenutih postupaka dodjele na razini 131% ukupno raspoložive alokacije, dok je stopa ugovorenosti projekata na razini od 113%. S druge strane, korisnicima je isplaćeno 36% od ukupno raspoložive alokacije za ovo razdoblje što, unatoč dobrim stopama ugovorenosti projekata, ipak ostavlja prostor za poboljšanje, istaknula je Đurić.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Pauza dostava

Voditeljica marketinga Pauze Ana Vaci na porodiljni je otišla prije pandemije,...

Da ste prošle godine u siječnju napravili pauzu na poslu i vratili se početkom 2021. godine, koje sve promjene bi vas...
Što je stil

Što je stil?

- Advertisment -