Međunarodna konferencija o ESI fondovima potaknula dijalog između institucija i poduzetnika!

U Trakošćanu započela Međunarodna konferencija na temu strateške pripreme razvojnih programa i projekata za financiranje ESI fondovima u novom programskom razdoblju 2021. – 2027., u organizaciji konzultantskog poduzeća Projekt jednako razvoj d.o.o.

ESI fondovi

Konferencija je okupila relevantne predstavnike tijela državne uprave te domaće i inozemne stručnjake u području ESI fondova. Od novosti koje smo doznali od govornika možemo izdvojiti potvrdu pomoćnice ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ane Odak, da će Nacionalna razvojna strategija biti upućena u javno savjetovanje tijekom ovog mjeseca.


Pročitajte više: Ana Fresl: Pravi posao za poduzetnike tek slijedi nakon potpisa ugovora dodjeli sredstava


Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, predstavio je rezultate provedbe Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i naveo kako je, od gotovo 1,9 mlrd eura ukupno raspoloživih sredstava, ugovoreno 1,69 mlrd, odnosno 89,4%, dok se do kraja godine očekuje stopa ugovorenosti od 100%. Najavio je i bitnu novinu u provedbi projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda, kojom se značajno pojednostavljuje planiranje i pravdanje troškova projekta.


Pročitajte više: Nataša Tramišak: Prioriteti su likvidnost, očuvanje radnih mjesta, oporavak i reforme


Jesu li ESI fondovi dovoljno iskorišteni? Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Spomenka Đurić, osvrnula se na iskorištenost alokacije ESI fondova u razdoblju 2014. – 2020. te navela kako je stopa pokrenutih postupaka dodjele na razini 131% ukupno raspoložive alokacije, dok je stopa ugovorenosti projekata na razini od 113%. S druge strane, korisnicima je isplaćeno 36% od ukupno raspoložive alokacije za ovo razdoblje što, unatoč dobrim stopama ugovorenosti projekata, ipak ostavlja prostor za poboljšanje, istaknula je Đurić.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strani investitori

Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove, otkrila zašto strani investitori ne...

Hrvatskoj nedostaju velike investicije, one koje bi napravili strani investitori. Većina ekonomista, ali stručnjaka za gospodarstvo Hrvatske uvjerena je kako su...
- Advertisment -